Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Första året för Visit Swedens Indiensatsning

IndienNyfikenheten på Sverige och Skandinavien hos resvana indier växer. Resandet från Indien har ökat kraftigt de senaste åren, och potentialen är stor för ytterligare tillväxt.

Under 2015 fick Visit Sweden extra anslag från regeringen för att bland annat marknadsföra Sverige på tillväxtmarknader som Indien. Vi började då att att lägga grunden för ökad kännedom om Sverige och marknadsföringen av svenska turistprodukter i Indien.

I Indien växer intresset för annorlunda, avlägsna destinationer. Indiska resenärer uppskattar den orörda naturen och livsstilen, och många börjar också intressera sig för aktiviteter som cykling, vandring eller egna bilrundturer. Precis som andra resenärer från fjärrmarknader vill indierna gärna kombinera de skandinaviska länderna under samma resa.

Vårt marknadsföringsfokus är att få fler svenska upplevelser in i indiska researrangörers program och att inspirera indiska medier med berättelser om Sverige. Vårt arbetet med att sprida inspiration om Sverige börjar ge goda resultat. Condé Nast Traveller India, National Geographic Traveller India och Travel and Leisure India är exempel på magasin som gjort stora reportage under vintern 2015/2016. Som ett resultat av Visit Swedens visningsresor för journalister publicerade Lonely Planet India 15 sidor om Stockholm, Skåne och det exotiska Icehotel.

År 2015 var antalet indiska övernattningar i Sverige 183 000.

Arbetet att introducera Sverige som resmål i Indien görs tillsammans med svensk besöksnäring och i nära samarbete med Sveriges ambassad och de nationella turistorganisationerna för Norge och Danmark.

Vår organisation

Visit Sweden ägs till hälften av staten via Näringsdepartementet och till hälften av besöksnäringen via Svensk Turism AB. Vårt huvudkontor finns i Stockholm och vi har egna utlandskontor i nio länder.

Läs mer