Our other websites:
fredrik_schlyter-a_city_tram-5967 (2).jpg
Foto: Fredrik Schlyter

Spaningar om ekonomi och resande

Denna vecka presenteras bl a Oxford Economics globala och nationella prognoser, den nya landningssidan på krisinformation.se för utländska resenärer och olika undersökningar som ger inblick i hur resenärer tänker gällande resande i sommar, där längtan att resa fortfarande är stor men staycation toppar önskelistor och reserestriktioner kan komma att avgöra om det blir en utlandsresa eller inte. (Publicerad 4 juni)

Ekonomi
Samma prognoser för ekonomin gäller som i tidigare nyhetsbrev.

Resande
Internationell nivå
Oxford Economics prognos för globalt resande visade den 27 maj fortsatt minus 47-57% för globala ankomster 2020.

Tidigare har vi berättat att 100% av världens destinationer haft reserestriktioner enligt UNWTO, nu är det ”bara” 97%: den 31 maj meddelade UNWTO att 3% av alla globala destinationer (217 stycken kontrolleras) har börjat släppa på restriktionerna. Sju destinationer har lättat på restriktionerna för att underlätta för internationell turism. Men denna fråga diskuteras nästan överallt nu och fler lättnader väntas under juni månad. UNWTO kom också den 28 maj ut med nya riktlinjer för att återöppna turismsektorn i världen. Ansvarsfullhet, trygghet och samarbete är några av prioriteringarna. Riktlinjerna täcker allt från bokning till vistelsen på destinationen.

EU och Norden
Inreserestriktionerna till EU gäller fortfarande till 15 juni.

Danmark har sagt att de ska tillåta in- och utresor från norrmän, islänningar och tyskar, men igår kom beskedet att holländare inte tillåts resa genom Danmark för att komma till Sverige.

Nationell nivå
Den senaste prognosen från Oxford Economics som kom 2 juni visar att ankomster till Sverige ligger på minus 55,8% för 2020. Observera att prognoserna är mycket osäkra och vi lyfter detta för att ge er information om det senaste, utfallet kommer såklart påverkas enormt mycket av vilka restriktioner som gäller i sommar och det vet vi inte i skrivande stund.

En ny landningssida på krisinformation.se ska hjälpa utländska turister i Sverige att veta vilka rekommendationer som gäller här under pandemin. Sajten har precis publicerats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Sidan riktar sig till turister, säsongsarbetare och alla andra som reser in i Sverige. Visit Sweden har haft direktkontakt med MSB och har inbjudits att påverka vilka frågor som hanteras där.

Regler om att resa till Sverige finns även på visitsweden.com, och på Regeringens hemsida.

Resenären
Den 31 maj kom nya prognoser från Oxford Economics gällande resenären på Visit Swedens prioriterade marknader. Flertalet marknader förväntas fortfarande vara tillbaka på 2019 års nivåer för gästnätter 2021, men i den nya prognosen är det några fler som inte förväntas vara tillbaka förrän 2022. Vill understryka att det är prognoser och mer osäkra än vanligt denna gång, men vi vill hålla er uppdaterade om det senaste.

Hur tänker resenärerna där ute?

  1. Tillit är "det nya svarta"
    I en ny intressant studie från Frankrike bekräftas att resenärerna verkligen kommer att vilja resa och nyckeln till resandet är tillit: Resenärerna måste kunna lita på att destinationer och transportbolag gör allt vad de kan för människors säkerhet och välmående, och inte agerar utifrån ekonomisk anledningar och ”lurar" turister till ett resmål som inte ännu är redo. Går man fel här och överdriver säkerheten kommer det att straffa sig.

    Även en studie av GlobalWebIndex ifrån maj visar att över allt annat så är det känslan av säkerhet som människor nu letar efter i sin nästa semester. Nästan två tredjedelar anger detta som en viktig faktor, mot 1/2 som vill ha avkoppling och en tredjedel som tror att priset kommer att vara viktigt.

    Vidare har Bloom Consulting tittat djupare på hur krisen påverkat intresset för resandet och drar samma slutsats: De allra flesta vill resa igen när krisen är över. Anledningen till att några inte vill resa hade i hög grad att göra med osäkerhetskänslan, snarare än att man skulle ha mindre disponibel inkomst. Cirka hälften sa att de kan komma att ändra destination från vad de ursprungligen hade planerat med huvudsaklig anledning säkerhet: att det finns en effektiv offentlig styrning som de tänker ger bra sjukvård, bra ”kris-ledning” och lågt antal Covid-19 fall, samt ett anpassat turist-erbjudande som destinationer med färre folkmassor, nya typer av destinationer och omfattande hygienrutiner.
  2. Det är okej att fortsätta kommunicera och längtan till normalitet är stor
    Precis som vi tidigare berättat ser resenärerna det fortsatt som helt okej att fortsätta kommunicera resande och destinationer, även om man får tänka till lite extra om budskap och val av foton - många är mer känsliga mot bilder med människor tätt ihop, eller bilder av personer som är äldre och i riskgrupp.
  3. Staycations toppar fortsatt resenärernas önskelista
    På frågan om vilken typ av semester människor tänker ta de närmaste 12 månaderna, kommer inhemska semestrar (49%) och vistelser i hemområdet (30%) högst upp på listan. Utländsk semester på kort avstånd är det 12 % som ser framför sig, och långdistans bara 9%. I många europeiska länder är det dock fler än genomsnittet som nämner ”utländsk semester på kort avstånd”.
  4. Restriktionerna avgörande för hur det blir
    Så önskan finns om normalitet och att resa, men som sagt, vilka restriktioner som finns kvar kommer såklart att påverka starkt hur man reser.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.