
Konsumenters intresse för hållbara alternativ verkar öka
Denna vecka har vi gjort en djupdykning inom hållbarhet och tittat på vilka nya initiativ som finns på regeringsnivå samt vad konsumenterna tänker om hållbarheten nu under den kris som pågår. (Publicerad 25 juni)
Konsumenters intresse för hållbara alternativ verkar öka
Totalt sett sker mycket nu på både företags- och regeringsnivå med anknytning till hållbarhet, och konsumenternas intresse för hållbara alternativ verkar faktiskt ha ökat: 2019 var klimat och hållbarhet i ett bredare perspektiv, ett hett ämne i media. När Covid-19 viruset spreds tog nyheterna om det nästan över. Många har oroat sig för att hållbarhetsfrågan hamnar i skymundan, medan andra istället ser möjligheter. Och det finns hopp, vilket vi ser i exemplen nedan!
Exempel på nya positiva initiativ inom hållbarhetsarbetet
- UNWTO lanserar ny vision för turism: “One planet – travel with care”. Visionen ska stötta arbetet med att återuppbygga turismen bättre, starkare, och med balans mellan människans behov, planetens behov och välstånd. Mer om UNWTOs Covid-19 One planet responsible recovery
- Ett nytt klimatkollegium med 8 ministrar tillsätts i Sverige som ska säkerställa att klimatet ingår i alla politiska beslut, se DN.
- Svenska regeringen inför även krediter som ska vara inriktade på just miljö- och klimatinvesteringar, se SvD.
- EUs ”The Green Deal”, mot klimatförstöringen, som lanserades 2019 har nu utökats och ska bli basen för hela återhämtningsplanen, se Bloomberg.
Tecken på att konsumenterna tycker hållbarhet är viktigare
Även bland konsumenterna finns tecken på att hållbarheten, även i ett bredare perspektiv än miljön, har blivit viktigare i och med krisen. Några exempel på vad vi funnit i olika undersökningar:
- Dynatas undersökning visar att många nu och efter krisen är över t ex vill handla mer lokala varor, äta mer efter säsong och cykla och gå mer.
- Tecken finns också i GlobalWebIndex undersökning på att de är ganska troligt att de faktiskt kommer att agera som de säger, i och med att uppfattningen att det blivit viktigare finns i alla demografiska grupperingar och fler ser dessutom att de själva har stor del av ansvaret.
- Det är också fortsatt viktigt för många att regeringar och företag nu tar stort ansvar även för hållbarhet i uppbyggnaden efter krisen. Se McKinsey,om Sustainable tourism in a post covid_19 world maj 2020.
- Samtidigt vill de allra flesta gå tillbaka till livet så som det var före krisen och effekten kan bli mindre än vad de nu hävdar, men förhoppningsvis ändå märkas. Den slutsatsen drar Euromonitor/ATTA webinar om konsumenttrender (maj 2020).
Sedan återstår att se i vilken utsträckning det håller i sig när krisen är över förstås. Intresset förväntas fortsatt vara starkt, men kanske kommer det fortfarande inte vara drivande för semesterval.