Our other websites:

Optimistisk syn på resande råder i Nederländerna

Resebranschen i Nederländerna har en optimistisk syn på resandet och bland allmänheten finns en fortsatt positiv syn på Sverige. Dessutom förutspås Sverige som en säker destination i coronatider, då man tror att den nya "1,5 meters-distans-semestern", som den kallas i Nederländerna, kommer att bli mycket lättare att genomföra i Sverige än i södra Europa när reserestriktionerna lättar. (Publicerad 14 maj)

Nederländerna befinner sig i en "intelligent lockdown" sedan den 14 mars. Syftet är som i Sverige att sprida ut antal smittade över tid, så att trycket på intensivvården inte blir för högt, samt för att uppnå en viss grad av gruppimmunitet. Den 6 maj lättade regeringen på flera åtgärder då belastningen på intensivvården minskat och spridningen var under kontroll. I början av denna vecka hade Nederländerna 42 627 smittade och 5440 döda med anledning av Covid-19. Nya lättnader kommer att genomföras i tre faser beroende på hur pandemin utvecklar sig, läs mer på engelska här.

ANVR, den holländska branschföreningen för researrangörer och reseagenter, introducerade redan i mitten av mars en så kallad "voucherlösning". Denna lösning innebär att alla kunder som har bokat en resa via en researrangör/agent och som inte kan åka till sin resedestination, får en tillgodo-check som gäller ett år. Inom branschen finns förhoppningen att bokningar för sommaren (juli och augusti) blir av. Det gäller även för de arrangörer som är specialiserade på Norden. Många av dessa fick sina bokningar till Sverige redan i början av året och hoppas fortsatt att kunna genomföra sina paketresor. Branschen är optimistisk och på väg tillbaka till det "nya normala" igen. Den 6 maj återöppnades flera av TUIs 140 resebyråer och den 1 juni kommer fler resebyråer att öppnas. Det holländska Travel Trademagasinet Travel Pro har samlat en lista på alla arrangörer och hur länge restriktionerna gäller.

Sverige har en oförändrat stark image i Nederländerna både i media och hos allmänheten. Sverige ses som en föregångare inom frågor som hållbarhet och jämställdhet. Lite beroende på när det internationella resandet kommer på gång igen och hur den svenska coronastrategin utvecklar sig, så kan Sverige komma att anses som en säker destination i coronatider. Sverige är ett land i vilket den nya "1,5 meters-distans-semestern", som den kallas i Nederländerna, kommer att bli mycket lättare att genomföra än i södra Europa. Sverige är en destination som många holländska resenärer vill åka till en gång i sitt liv, men än så länge har Sverige igen top of mind-position hos den globala resenären i Nederländerna. Potentialen är dock stor. Med ett växande intresse för natur och hållbarhet, växer även intresset för Sverige som semesterdestination.

Holländska medier skriver överlag positivt om Sverige just nu. Sveriges annorlunda sätt att hantera pandemin skapar såväl förvåning som beröm. Se exempel på detta i artiklar i de tre största holländska dagstidningarna: NRC, AD och Telegraaf.

Responsen på Visit Swedens kommunikation i Nederländerna under de senaste veckorna har varit mycket positiv. Utöver de fyra From Sweden with love-filmerna så har Visit Sweden arbetat med inspiration i holländska kanaler. Visit Swedens följare i sociala medier har interagerat, postat sina favoriträtter, tipsat om svenska filmer och svenska serier, delat bilder på sina hemlagade svenska kanelbullar och till och med sina egna semesterbilder från tidigare år. Många har också uttryckt förhoppning om att de snart kan resa till Sverige igen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.