Our other websites:

Sverigebilden enligt utländsk media och olika internationella index

Visit Sweden tittar närmare på vad som skrivs i media och refererar till internationella rankinglistor som visar att Sveriges varumärke har en fortsatt god position framförallt inom hållbarhet, konkurrenskraft och ett starkt innovationsklimat. (Publicerat 9 juli 2020)

Vi ser fortsatt ett intresse för Sverige internationellt, främst kopplat till coronapandemin med fortsatta jämförelser av dödstal mellan länder och hur Sverige har “stuckit ut” gällande hanteringen av pandemin. Rapporteringen handlar om gränsrestriktioner och resor mellan länder och Sverige, där svenskar inte är välkomna p g a smittspridning; exempel Bloomberg om hur norrmännen öppnar upp för européer men stänger ute svenskar.

Det är lite färre nyhetsartiklar om Sverige den senaste tiden. WHOs budskap vid presskonferens i juni där bl a en lista som pekar ut Sverige och andra länder som ”riskland” har fått spridning i internationell media. Även nyheten om att regeringen tillsätter en coronakommission har det rapporterats om internationellt, exempel Reuters om hur Sverige börjar titta kritiskt på sin hantering av pandemin. DN/Ipsos, Demoskop samt Novus/SVTs undersökning bland befolkningen i Sverige om minskat förtroende för regeringen och myndigheter jämfört med i april har också plockats upp internationellt. Dessutom har en artikel i New York Times om Sverige som varnande exempel fått spridning under de senaste dagarna.

Nyhetsartiklar relaterade till pandemin påverkar självfallet Sverigebilden. Men det finns även andra aspekter att ta hänsyn till och som spelar in. Det finns flera index som mäter hur människor runtom i världen uppfattar andra länder samt index som baseras på sammanställningar av officiella data. Sammanfattningsvis ligger Sverige högt på dessa internationella rankinglistor och de visar att Sveriges varumärke står sig starkt. Exempelvis visar resultaten att Sverige har en god position framförallt inom hållbarhet, konkurrenskraft och ett starkt innovationsklimat. I juni publicerades Sustainable Development Report 2020 som mäter hur väl olika länder är på väg till att uppnå de 17 globala målen. Sverige hamnade på 1:a plats i årets ranking (plats nr 2, 2019). Sverige fortsätter även att toppa EU:s innovationsindex European Innovation Scoreboard, 2020 – för tionde året i rad.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.