Our other websites:
Fyra personer står upp vid ett litet bord utomhus och ser glada ut. På bordet står drinkar i olika färger.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev aug-sept 2022

Efter en härlig svensk sommar går vi nu in i en intensiv höst. Sverige är mitt inne i en brinnande valrörelse där det är rysarjämnt mellan blocken. Och visst är det mycket som står på spel för turismnäringen som helhet. Men den 11 september har Sverige ett resultat!

Återrapportering av sommarens siffror från näringslivet har börjat komma och på många håll ser det riktigt bra ut, Got Event rapporterar om en enastående sommar, Skara sommarland om en fantastisk sommar och Destination Gotland rapporterade redan innan sommaren att de förväntades vara tillbaka till rekordåret 2019 års nivåer under 2022. Besökstryck i fjällen har under sommaren varit differentierat, på totalen har antalet besökare på fjällstationer och fjällstugor under perioden juni-aug minskat med 13 procent jämfört med 2022 rapporterar Svenska Turistföreningen. På vissa platser är detta välkommet då Svenska Turistföreningen och andra under lång tid arbetat med att få besökarna att turista över hela fjällkedjan under flera säsonger allt för att värna djuren, naturen och oss själva. Intresset för fjällvandring kvarstår och STFs bokningsnivån är tillbaka på ungefär samma beläggning som innan pandemin. Och säsongen är ännu inte slut, barmarksaktiviteterna i Sverige fortsätter med bland annat världspremiär av Skistars summerski i Hammarbybacken i Stockholm.

Vi går nu in i en höst där molnen börjar växa i horisonten, en höst med ett synnerligen osäkert läge. Som en el- och bränsleintensiv näring drabbas näringen hårt av prisutvecklingen på drivmedel. Utvecklingen av ökad inflation och stigande räntor urholkar hushållens köpkraft och riskerar minska efterfrågan av de svenska turistiska produkterna. Och näringen ser med oro på att konkurrens om de svenska turisterna hårdnat och att de utgående resorna från Sverige ännu inte möts av de internationella turisterna till Sverige.

Extra glädjande är det då att intresset för Sverige bland världens turister inte visar på någon avmattning, inte minst i de länder vi marknadsför turistlandet Sverige. Där har Googlandet om turistsverige ökat med 40 procent (jämfört med samma period 2019). Svenska sökningar om att turista i Sverige har till och med gått upp med hela 52 procent.

Så när allt fler drömmer om Sverige fortsätter Visit Sweden att möta en intresserad målgrupp genom olika berättelser om Sverige och spännande utmaningar som till exempel tävlingar för “Visit the Country of the Originals”.

Under september arbetar vi även extra intensivt med att kunna möta det stora intresset från journalister att uppleva och skriva om resmålet Sverige. Vi genomför flera famtrips (familiarisation trips) med researrangörer tillsammans med flera destinationer i spåren av “Discover the Originals”, men det är inte allt. Läs mer nedan.

I detta nyhetsbrev:

 • Webbinarium: Social hållbarhet, 27 september.
 • Webbinarium: Visit Swedens inspirationswebbinarium, 29 september.
 • Webbinarium: Hållbara transporter, inspelning.
 • Svenskar om sitt resande nu jämfört med 2021.
 • Ny målgruppsguide.
 • Ny kampanj: Visit the Country of the Originals.
 • Svemester: Kampanj Cover Sweden och Upplevelseguiden.
 • Erbjudanden: Swedish Matchmaking i London och Nordic Roadshow i USA.
 • World Tourism day 27 september.

Kommande webbinarier:

Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring
Den 27 september är det dags för det sjätte webbinariet i Tillväxtverket och Visit Swedens serie med rubriken "Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat för denna sändning är Social hållbarhet. Blocka 27 september mellan 09:00-10:00 i kalendern, så återkommer vi med mer information.  

Visit Swedens inspirationswebbinarium med fokus på 2023
29 september mellan 13:30-15:00 sänds nästa webbinarium från Visit Sweden. Vi kommer presentera nya trender och spaningar, blicka mot framtiden och presentera vår plan för 2023. Mer detaljerat program kommer.

Inspelade webbinarier:

Tillväxtverket och Visit Swedens webbinarium om Hållbara transporter
Vi får möta Anneli Kamb, doktorand strategiska hållbarhetsstudier, KTH, Ingunn Sørnes, Innovasjon Norge, Krister Svensson, chef SJ försäljning, Ann-Sofie Hörlin, Hållbarhetschef, SAS, Daniel Skog, Hållbarhetsansvarig, STF och Thérese Lindquist, Miljö- och klimatstrateg, Mörbylånga kommun.

Ta del av det inspelade webbinariet om Hållbara transporter

Kunskap

Svenska resenärer om sitt resande nu jämfört med 2021
Vi har nu varje månad sedan april 2021 frågat svenska resenärer hur de tänker och känner kring resor i Sverige och utomlands. Nu kan vi jämföra julisiffrorna 2022 med 2021 och ser att det är ungefär lika många som har rest på semester i Sverige i år som det var förra året. Semestrandet i Sverige har alltså inte gått ner som många kanske befarade. Vi ser även att utlandsresorna ökat.

Läs hela undersökningen

Ny målgruppsguide
Nu finns en ny uppdaterad målgruppguide för dig som arbetar i och för svensk besöksnäring. I den kan du läsa mer om:

 • Vilka kunder är lönsamma?
 • Vilka marknader finns de på?
 • Hur många är de?
 • Vilka är deras drivkrafter?
 • Hur väljer du rätt budskap för att attrahera dem?

Gå till målgruppsguiden

Sverige som resmål fortsätter intressera både svenska och utländska resenärer
Google-sökningar på reserelaterat Sverigeinnehåll har ökat på samtliga prioriterade utlandsmarknader sedan 2019, dvs vi har lyckats hålla oss kvar i resenärernas top-of-mind under och efter pandemin. Läs mer om vilka länder som sticker ut samt vilka sökkategorier som trendar.

Läs mer om Googlesökningar

Uppdaterad landsinformation
Våra utländska marknader är nu uppdaterade med; gästnättsprognoser för 2022-2023, det ekonomiska läget, när resenärerna från respektive land har semester, helgdagar och skollov samt hur resenärerna helst bokar sina resor.

Läs mer under respektive utlandsmarknad

Utlandsmarknader

Resebestämmelser
Från och med 1 april 2022 råder inte längre något inreseförbud till Sverige. Det innebär också att krav på att visa upp vaccinations- och testintyg vid inresa till Sverige tagits bort.

Marknadsföring

Visit the Country of the Originals
Kampanjen Discover the Originals skapade väldigt stort genomslag i internationell och inhemsk media samt i köpta kanaler när den lanserades i november 2021, och vi ser även att sökande (googlandet) på resmålet Sverige har ökat. Under våren och sommaren har vi dragit nytta av ”Discover the Originals” i både en Sverigekampanj på Tripadvisor och i pressresor. Nu planeras och genomförs ”Discover the Originals” FAM-trips. För att ytterligare dra nytta av den uppmärksamhet som kampanjen skapat, påminna målgruppen och öka intresset för hela resmålet Sverige har vi nu lanserat en uppföljare: Visit the Country of the Originals.

”Visit the Country of the Originals” utgår fortsättningsvis från insikterna kring det populärkulturella fenomenet ”the wierd sounding product names” och att väldigt få vet att produktnamnen också är fantastiska platser över hela Sverige. ”Visit the Country of the Originals” är en digital tävling som aktiveras i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Tävlingen går ut på att filma sig själv när man uttalar ett antal kända, svenska begrepp utifrån ett digitalt manus, med chansen att vinna resor till Sverige och några av platserna från kampanjen. Kampanjen aktiveras genom pressbearbetning, köpt och organisk trafik i Visit Swedens sociala kanaler samt genom influencers i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Svemester

Cover Sweden – förstärkt aktivering under hösten
I maj lanserade Visit Sweden kampanjen Cover Sweden – en nyproducerad Youtubeserie där tittaren får följa med på en inspirerande skivomslagsresa/upptäcktsresa genom hela Sverige. Programledare är Erik Ekstrand och Ayan Jamal och för den musikaliska expertisen står musikjournalisten och författaren Fredrik Strage. Med kampanjen vill Visit Sweden inspirera till att upptäcka Sverige på nya sätt och vi besöker platserna som pryder några av de mest ikoniska svenska skivomslagen och tar del av allt fantastiskt som finns att se och göra där. Kampanjen har aktiverats löpande sedan lansering med fina resultat, och en förstärkt aktivering i olika kanaler kommer nu ske under veckorna 35-44. Passa på att dra nytta av den uppmärksamhet som kampanjen skapar: Läs mer om kampanjen och hur ni i besöksnäringen kan dra nytta av den.

Upplevelseguiden
Under juli och augusti genomfördes årets andra kampanj för att marknadsföra Upplevelseguiden mot den svenska målgruppen. Kampanjen genomfördes bland annat genom synlighet på Facebook och Instagram, i Aftonbladets interaktiva Sverigekarta samt i SJ’s kundtidning Kupé.

Missa inte chansen att synas i Upplevelseguiden i samband med kommande kampanjer som planeras under 2022. Kontakta Olivia Brodd projektledare för Upplevelseguiden.

PR
Under hösten medverkar Visit Sweden vid en rad pressresor med nordiska journalister till bland annat Dalarna, Höga Kusten, Västsverige samt Swedish Lapland.

Erbjudanden

Swedish Matchmaking i London, 7-8 november (Förlängd anmälningstid till 9 september)
I samband med, och i anslutning till den internationella resemässan World Travel Market (WTM) i London genomför Visit Sweden ett event där aktörer i svensk besöksnäring kan möta och göra affärer med brittiska agenter och researrangörer. Läs mer om Swedish Matchmaking här.

Nordic Roadshow i USA 24-27 oktober (Förlängd anmälningstid till 9 september)
Var med på Visit Swedens satsning i USA den 24-27 oktober 2022. En möjlighet för ditt företag, region eller destination att presentera ert erbjudande till USAs viktigaste researrangörer och agenter på förbokade möten i New Tork, Seattle och Los Angeles. Läs mer om Nordic Roadshow i USA här.

Alla erbjudanden
Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Övrigt

Tillsammans mot ett mer medvetet resande – ”World Tourism Day” 27 september
”World Tourism Day”, som instiftats av UNWTO, har i år temat ”Rethink Tourism”. Det handlar om möjligheten att ompröva hur vi förhåller oss till turism, för en mer hållbar, inkluderande och motståndskraftig sektor. Visit Sweden arbetar mot visionen att Sverige 2030 är världens mest hållbara och attraktiva resmål …” , och vi vill i och med dagen uppmuntra till, att genom UNWTO, dela era berättelser så att vi tillsammans kan inspirera fler till medvetna val och ett mer medvetet resande: ”… Share your personal experiences and journeys to showcase the transformative power of tourism…” UNWTO

Dela gärna

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev
Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden? Tipsa gärna om att de kan registrera sig för vårt nyhetsbrev här

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbankenär en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Tidigare nyhetsbrev

3N9A5149Tina Stafren_kb.jpg
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Sommar 2022

Sommarens nyhetsbrev innehåller en halvårssummering av Svemester satsningen. Länkar till nya artiklar om storstadssemester i Stockholm och Göteborg, vikingar och sist en fin artikel om Göta Kanal. Vi hintar om webbinarium i september. Vi önskar er alla en fin sommar!

Swedish Workshop i Falun_BESKUREN.jpg
Foto: Swedish Workshop i Falun, Anton Elfsberg/Norkay
Nyhetsbrev

Juni 2022

Vi presenterar nuläget kring våra marknadsföringsaktiviteter i Sverige och på våra prioriterade marknader. Nya erbjudanden att hoppa på inför hösten; Swedish matchmaking i London och en ny Sverigekampanj på TourRadar. Läs mer i första nyhetsbrevet i juni.

simon_paulin-time_in_the_sun-4960.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

April 2022

Aprils nyhetsbrev är fyllt med data från vår senaste målgruppsundersökning i filmer, artiklar och presentationer. Hur har reseleden klarat pandemin? Hur ser det ut nu hos researrangörer och på digitala plattformar? Hållbarhet är fortsatt viktigt. Läs hela brevet.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

simon_paulin-friends_by_the_water-6632.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Mars 2022

Ännu ett fullmatat nyhetsbrev med senaste temperaturmätningen från svenskarna, information om nästa webbinarium 21 april, anmälan till Swedish Workshop, mer målgruppsdata kring hållbarhet samt vad som är på gång i marknadsföring och PR i Sverige och internationellt.

tina_axelsson-hotel-7395.jpg
Foto: Tina Axelsson
Nyhetsbrev

Februari 2022

Ett fullmatat nyhetsbrev med möjlighet till nya kunskaper, anmälan till Swedish Workshop, Visit Swedens marknadsplan för året samt möjligheter för besöksnäringen att haka på. Läs hela brevet här.

Friends by the water
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Januari 2022

Uppdaterad information om våra kommande webbinarier. Den 17 februari pratar vi om Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022. Läs även mer om webbinariet om hållbarhet den 23 februari.

helena_wahlman-winter_swim-61.jpg
Foto: Helena Wahlman/Imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

December 2021

Årets sista nyhetsbrev berättar bland annat om; genomslaget kampanjen Discover the Originals fått, datum för nästa livesändning, ljusa framtidsutsikter trots Corona och en ny uppdaterad upplevelseguide.

niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

November 2021

Månadens nyhetsbrev är laddat med hållbarhet, internationella mötesplatser för affärer 2022, kunskap om svenska och utländska resenärer, aktuella resebestämmelser och de senaste kampanjerna från Visit Sweden. Läs hela brevet här.

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.