
Nyhetsbrev augusti 2021
Vilken händelserik och fin sommar! I takt med att lättade covid-restriktioner packade svenskarna, och en och annan internationell resenär, resväskorna och gav sig ut i sommar-Sverige. Och många är ni i besöksnäringen som under sommaren arbetat hårt för att möta kundernas föränderliga krav och de förutsättningar som pandemin medfört.
De medvetna resenärerna har visat sig ha nya krav på sin Sverigesemester. Dagens kunder har en värld av valmöjligheter där sökmotorer, jämförelsesajter, sociala medier skapar stor rörlighet och vägen till köp är mer komplex än någonsin tidigare, något som både utmanar och skapar nya möjligheter.
Under sommaren har vi följt och kan se att målgruppen har:
- Lärt sig nya beteenden rekordsnabbt
- I ännu större utsträckning tagit steget in i den digitala världen
- I stor utsträckning upptäckt det lokala och det naturnära
- Ökat sitt intresse för hållbara val
Klart är att pandemin på många sätt varit en katalysator för beteendeförändringar som vi trott skulle komma (men kom snabbare). Från många håll rapporteras det nu glädjande om tendenser till viss återhämtning i näringen, men det är angeläget att framhålla att lägesbilden fortfarande är delad. Så oavsett om man ser en mörk eller ljus tid framför sig är det påtagligt att vi alla står inför utmaningar.
Under hösten kommer vi i webbinarier fortsätta att belysa intressanta och viktiga ämnen. Tillsammans med nya rapporter och analyser skapar vi ännu vassare beslutsstöd som är till nytta i utvecklingen av svenska besöksnäringen.
Genom ny kunskap om målgruppen ska vi nu skapa innovativ, effektfull och oväntad kommunikation som skapar nyfikenhet, stärker varumärket och destinationen Sverige – en händelserik höst väntar!
I detta nyhetsbrev:
- Livesändningar i höst
- Ny temperaturmätning bland svenskar samt svensk besöksnäringen
- Påminnelse: Var med och påverka vår målgruppsanalys höst 2021
- Rapport: Konversationer i sociala medier och matrelaterade sökningar om Sverige
- Utlandsmarknader – status gällande inresande och vaccinationspass
- Nytt måltidsutspel i september
Kommande livesändningar
Med våra livesändningar vill vi fortsatt samla och sprida kunskaper. I september bjuder Visit Sweden in till nedan livesändningar:
Svemester
Tisdagen den 7 september kl 10.00-11.00 är det dags för höstens första livesändning inom Svemester-uppdraget. Temat för denna sändning är den svenska målgruppen kopplat till måltids- och dryckesupplevelser. Under sändningen ställer vi bl a frågan hur man kan arbeta för att utvecklas till en destination där måltids- och dryckesupplevelser blir en reseanledning i sig, samt vilka lärdomar som man kan dra från att under pandemin gjort en ny restaurangsatsning mot en ny målgrupp. Som vanligt är livesändningen öppen för alla som önskar delta och här anmäler du dig. Sändningen kommer även att läggas upp på Sverige-sidan i Kunskapsbanken i efterhand och där hittar du även tidigare sändningar.
Destinationen Sverige – tillsammans ökar vi takten för en hållbar turism
Vi befinner oss i en tid av omställning. Vad innebär det för turism och besöksnäringen? Hur arbetar vi för en hållbar turism idag och vad behöver vi göra mer av framöver? Välkommen till ett frukostseminarium om hållbar turism!
Tillväxtverket och Visit Sweden bjuder in till ett frukostseminarium som är startpunkten för en seminarieserie där vi tillsammans diskuterar hållbarhet utifrån olika infallsvinklar. Seminarierna kommer att arrangeras under hösten 2021 och våren 2022. Anmäl dig till första seminariet och var med och påverka innehållet i den kommande seminarieserien!
Preliminärt program:
- Välkomna!
Carin Persson, Tillväxtverket och Jenny Jonevret, Visit Sweden - Så ökar vi takten för en hållbar turism och besöksnäring! Hur ser de nationella prioriteringarna ut ifrån ett hållbarhetsperspektiv? Och vad är nästa steg?
Näringsdepartementet - Vad säger forskningen om hållbar turism?
Eva Maria Jernsand, forskare Centrum för turism, Göteborgs universitet - Hållbar turism ur besökarnas perspektiv. Svenska och utländska resenärers inställning till hållbarhet. Vad gör resenärer nyfikna på Sverige och hur ser de på Sverige som resmål?
Lena Gunnerhed, Head of Insight Management, Visit Sweden - Hur mäter vi hållbar besöksnäring? Hur vet vi om utvecklingen går åt rätt håll? Arbetet med att hitta metoder att följa upp ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i besöksnäringen har påbörjats.
Alex Dubois, Tillväxtverket - Swisstainable! Så gör Schweiz. Switzerland tourism berättar om sina prioriteringar och vägval för att ställa om till en hållbar besöksnäring.
Samuel Wille, Interim Head of Business Development, Switzerland Tourism
Varmt välkomna!
Tid: 23 september, kl 9.00 - 10.30
Plats: Online. Länk till seminariet skickas innan seminariet.
För vem: Seminariet vänder sig till alla som arbetar för en hållbar turism och besöksnäring.
Anmälan: Anmäl dig här senast den 21 september.
Save the date #TFTSWEDEN: 10 november 2021
Välkommen till årets största event inom måltidsturism - Tomorrow's Food Travel 2021!
Live från Münchenbryggeriet i Stockholm med moderator Lovisa Madås och flertalet talare från branschen. Delta på plats eller följ hela sändningen digitalt.
Lär dig allt om framtidens måltidsturism, trender och innovationer samt bli inspirerad och motiverad av inbjudna talare från branschen. För aktörer inom svensk besöksnäring med fokus på måltidsturism samt andra intressenter inom mat, dryck, destinations- och produktutveckling.
Mer information om hur du anmäler dig kommer inom kort här.
#TFTSWEDEN 2021 arrangeras av Visit Sweden, Visit Stockholm och Region Stockholm.
Kunskap
Temperaturmätning - svenska resenären samt svensk besöksnäring
Varje månad under 2021 ställer vi frågor till svenskarna om hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden, och mer därtill. I temperaturmätning som genomfördes i juli ser vi att svenskarna tycker att det känns mer och mer okej att resa på semester i Sverige. 41% har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 37% planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna. Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan april, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 25%, nu i juli har den andelen minskat till 11%. Det är också fortfarande stor skillnad mellan Sverige och utland, där resor i och reklam för resor i Sverige är mycket mer accepterat.
Många fortsätter även att anpassa både sitt beteende överlag. Det blir därför fortsatt viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet både före och under reseupplevelsen, så att många vågar ta steget och boka. Det är värt att notera att det fortsatt är mycket viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning.
Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen hos målgruppen över tid, månad för månad, året ut 2021 för att alltid ha aktuell information om läget. Här i Kunskapsbanken kan du ta del av hela rapporten för juli.
En parallell undersökning som Visit Sweden gjort mot besöksnäringsföretag i Sverige under juni visar att nästan hälften bedömer att efterfrågan kommer att vara större i sommar jämfört med sommarsäsongen 2020, samt att 64% tror att efterfrågan på deras produkter/tjänster under helåret 2021 kommer vara större än efterfrågan under 2020. Denna kommer att följas upp med en ny mätning efter sommaren för att titta på utfallet under högsäsongen och förväntningarna framåt.
Var med och påverka Visit Swedens nya målgruppsanalys
Sedan 2005 har Visit Sweden genomfört intervjuer med vår målgrupp, de globala resenärerna, i syfte att fånga något essentiellt om målgruppen och skapa framgångsrik marknadsföring för Sverige. I år kör vi igen, på 9 marknader, via online-panel i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och USA.
För att bättre passa den situation vi är i när det gäller resande, delas undersökningen i år upp i två delar:
- Under våren låg fokus på drivkrafterna för en semesterresa, välmående och hållbarhet.
- I höstens omgång blir det fokus på hur de ser på en tänkt Sverigesemester. Undantaget är de svenska resenärerna som har fick frågor om en tänkt Sverigesemester redan i juni. I höst frågar vi dem istället om deras genomförda sommarresor i Sverige.
Resultaten kommer ni att hitta i Visit Swedens Kunskapsbank så snart de är klara.
Inbjudan till höstens omgång!
För att skapa de bästa förutsättningarna och relevant kunskap vill vi härmed gärna bjuda in er till att bidra med era tankar om innehållet i höstens undersökning. Era inspel kommer att vara mycket uppskattade och ge en bra och samlad bild av vad som är viktigt att fråga om, även om vi såklart inte kan lova att få med alla enskilda önskemål.
Höstens undersökning genomförs på samma nio marknader som nu i juni, och fokus kommer att ligga på Sverigesemestern. Lämna gärna din input, senast 10 september. Varmt tack!
Ny publikation om konversationer på sociala medier och matrelaterade sökningar om Sverige
Visit Sweden har inom måltidsprogrammet tagit fram en ny publikation "Konversationer på sociala medier och Matrelaterade sökningar om Sverige".
Analysen har tittat på vad potentiella resenärer pratar om i sociala medier och vilka sökord som används relaterat till måltidsupplevelser i Sverige. Men även vilka områden, aktiviteter och teman som intresserar och efterfrågas när potentiella resenärer digitalt söker på svensk mat och dryck. Syftet är att identifiera vad resenärer fascineras av och inspirera till nya idéer eller ge nya uppslag till spetsig marknadsföring.
Här kan du ladda ner rapporten och få användbara rekommendationer inom varje område!
Utlandsmarknader
Den 16 augusti kom EU:s vaccinpass, och resandet till Sverige blev lite enklare för bland annat tyskar, fransmän och nederländare. Överlag är det lättare att resa till Sverige nu än tidigare i sommar, då många hade i princip totalt utreseförbud och karantän vid hemresa, men fortsatt finns många begränsningar. Olika länder använder sig av olika bestämmelser för både utlandsresor och inresor i landet, och hela tiden kan förändringar ske. Nedan sammanställning är avsett att ge en överblick av situationen på några av de största källmarknaderna för Sverige, men många undantag och specialbestämmelser finns som är viktiga att hålla koll på om man ska ut och resa. Sammanställningen uppdaterades senast 16 augusti, förutom Norge som uppdaterades 23 augusti.
- Sverige: tillåtet att resa inom landet.
- Danmark: tillåtet att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/8 2021), ingen karantän vid hemresa.
- Norge: tillåtet att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/8 2021) utifrån krisinformation.se. Karantän vid hemresa från Sverige till Norge behövs om man är inte är fullvaccinerad eller har haft Covid-19 (inom senaste 6 månader).
- Finland: tillåtet att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/8 2021).
- Tyskland: tillåtet att resa till Sverige med vaccinationsintyg.
- Frankrike: tillåtet att resa till Sverige med vaccinationsintyg. Test nödvändiga vid hemresa.
- Nederländerna: tillåtet att resa till Sverige med vaccinationsintyg. (Sverige = grönt).
- Storbritannien: Sverige är klassificerat som ”amber” vilket innebär avrådan och flera tester samt 10 dagars karantän vid hemresa.
- USA: tillåtet att resa till Sverige, negativ covid-19 test krävs. USA är undantaget från inreseförbudet mot Sverige utifrån krisinformation.se. Test nödvändiga vid hemresan. Men USA avråder fortsatt från resor till Sverige för inte fullvaccinerade (Sverige = Level 3, dvs hög Covid-19 nivå).
- Indien: Sverige förlänger det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 augusti.
- Kina: Sverige förlänger det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 augusti.
Marknadsföring
Nytt utspel med smak av den svenska sommaren
Sverige är känd för sin svenska sommar. Många har inte haft möjlighet att uppleva den i år, men än är det inte för sent. Med vårt nästa utspel vill vi inspirera fler att upptäcka svenska sommarsmaker från hela landet under andra säsonger, när man känner sig trygg att resa. Avsikten är att lyfta den kreativa, progressiva och hållbara matkulturen, baserat på sommarens typiska råvaror från norr till söder med hjälp av gamla och beprövade konserveringsmetoder och nya smakkombinationer. Utspelet är planerat att lanseras den 14 september i Tyskland, Storbritannien och USA. Håll utkik efter mer information vid lanseringsdatumet!