Our other websites:
Bilden visar ett bord fyllt med julmat. Över bordet hålls en mobiltelefon med texten God Jul.
Foto: Plattform/Scandinav

Nyhetsbrev december 2022

Så närmar sig ännu ett omvälvande år sitt slut. Svensk besöksnäring kan tillsammans se tillbaka på 2022 med stolthet och glädje. Ett år som visserligen kom med en mängd utmaningar men där besöksindustrin som näring flyttat fram positionerna och där insikten av näringens betydelse för den lokala attraktionen och tillväxten verkligen kommit i strålkastarljuset.

Och 2023 ser otvivelaktigt ut att även det bli ett händelserikt år på den internationella, nationella och regionala arenan. Där första halvåret kommer präglas av Sveriges EU-ordförandeskap. Men redan nu fylls kalendrarna med fler jubileum: Göteborg som har fyllt 400 år, kung Carl XVI Gustafs 50 år vid tronen, 500-årsfirandet av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, Stockholm som tar plats som Europas gastronomiska huvudstad och vi kan redan nu konstatera att evenemangsåret 2023 är fyllt av spektakulära konserter och festivaler.

Vi på Visit Sweden ser tillbaka på ett händelserikt år i arbetet med att marknadsföra resmålet Sverige. Vi har haft fantastiska samarbeten med många regionala turismorganisationer, destinationer och företag som tillsammans med oss skapat spännande berättelser om allt Sverige har att erbjuda. Ni som vi kan känna er stolta över att allt fler resenärer intresserar sig för en semester till Sverige, det internationella turistgooglande om Sverige har ökat med 31% i jämförelse med 2021 (per Q3). Allt det positiva tar vi med oss när vi omfamnar 2023 och ser fram emot ett spännande år med många möjligheter i vår marknadsföring och kunskapsdelning. Om än med färre resurser vilket kräver klokhet och flexibilitet.

Avslutningsvis vill vi rikta ett varmt tack till alla er för ett spännande 2022 och önska er en riktig God Jul & ett Gott Nytt År.

Webbinarier

Webbinarium Svemester från 29 november

I detta webbinarium, med inriktning på den svenska resenären (Svemester), fokuserade vi på affärsmöjligheter genom att djupdyka i aktuella analyser om den svenska målgruppen. Bland annat har vi tittat på en målgrupp vi kallar ”den nya medelåldern” – en målgrupp med potential att förlänga säsong. Vi hade sedan ett samtal om detta med våra gäster Katarina Bergstrand, VD på Sweden by Bike, Ulrika Nordgren, Chef kommunikation & försäljning på STF samt Amjad Aloul, kommunikatör på Right Option Media.

Inspelning av webbinariet på temat Svemester, 55 minuter

Webbinarium Naturturism från 24 november

Sverige hamnar nästan i topp när potentiella besökare spontant tänker på länder som erbjuder hållbara naturupplevelser. Sveriges vackra och orörda natur fortsätter alltjämt att utgöra en av de starkaste reseanledningarna till och inom Sverige. Men vår bransch, och inte minst naturturismföretagare, måste idag förhålla sig till en osäker omvärld. För att kunna anpassa sin verksamhet och sina erbjudanden är det viktigt att ha uppdaterad kunskap om trender och målgruppens preferenser.

Program:

 • Målgruppsinsikter.
 • Trender inom naturturismaktiviteter, Johanna Sundberg, Kairos Future.
 • Vad tycker våra besökare? Resultat från intervjuer i Sverige sommaren 2022.
 • Hållbara aktörer inom svensk naturturism, Camilla Jönsson, Naturturismföretagen.
 • Hur söker målgruppen på internet och vad ”googlar” de på?

Inspelning av webbinariet på temat Naturturism, 59 minuter

Erbjudanden

ITB-mässan 7-9 mars 2023

Visit Sweden förutspår ett fortsatt stort intresse från den tyska resebranschen inför kommande år, så passa på att säkra er plats med möjlighet att göra affärer med både tyskspråkiga och internationella researrangörer. 
ITB-mässan (Internationale Tourismusbörse Berlin) är en renodlad fackmässa för den internationella resebranschen och räknas som världens viktigaste mötesplats inom turism. Visit Sweden kommer finnas på plats för att inspirera researrangörer att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud, och vi kommer tillsammans med övriga nordiska länder delta i en gemensam och nydesignad nordisk monter.

Läs mer om ITB-mässan i Berlin 7–9 mars 2023, och anmäl intresse.

Nordic Workshop i Paris, 21 mars 2023

Den 21 mars 2023 anordnas Nordic Workshop i Paris. Workshopen är ett effektivt tillfälle att skapa viktiga kontakter och affärer med franska researrangörer. Nordic Workshop är ett samarbete mellan Visit Sweden, Innovation Norway, Promote Iceland, Visit Finland och Visit Denmark.

Mer information och anmälan kommer inom kort.

Alla erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Om ni vill veta mer om Visit Swedens erbjudanden, och önskar bli kontaktade av oss, kan ni fylla i detta formulär, så återkommer vi till er.

Marknadsföring

Ta emot journalister och researrangörer på temat "Spellbound by Sweden"

Med större kreativa kampanjer så som ”Discover the Originals” och ”Spellbound by Sweden” vill vi nå ut brett på våra marknader och skapa nyfikenhet för resmålet Sverige, men även öka intresset hos både journalister och internationella researrangörer att besöka Sverige.

Under året har ett stort antal pressresor genomförts på båda temana, och nu senast på temat ”Spellbound by Sweden” fick Småland besök av både The Telegraph (UK) och Nylon (USA) och en tysk journalist besökte Roslagen. Under hösten genomfördes även ett antal lyckade FAM-trips på temat ”Discover the Originals”, och vi har nu även börjat titta på program för FAM-trips på temat ”Spellbound by Sweden”.

Läs mer om kampanjen ”Spellbound by Sweden” och hur ni kan dra nytta av den, bland annat genom att ta emot journalister och researrangörer på temat.

Internationell PR

Under 2022 har Visit Sweden fortsatt med satsningen på PR för ”Designdestinationen Sverige” inom Designprogrammet/Swedish Design Movement som projektletts av Svenska Institutet.

Visit Sweden har bearbetat högkvalitativa och prioriterade medier i Frankrike, UK, USA och Tyskland som under året resulterat i totalt 27 pressbesök med fokus hållbar design och arkitektur. Besöken har sedan skett i samarbete med regionala turismorganisationer och destinationsbolag som Visit Skellefteå, Familjen Helsingborg, Visit Stockholm, Swedish Lapland, Visit Dalarna, Visit Värmland, Malmö Turism och Tourism in Skåne. Temana för pressresorna var bland annat H22-utställningen i Helsingborg, hållbar design och arkitektur i Skellefteå samt Stockholm Design Week.

Från januari till november i år har satsningen resulterat i en räckvidd på drygt 230 miljoner, och ett pressvärde på nästan 360 miljoner SEK, bland annat genom medier så som Vogue Scandinavia, det tyska/franska designmagasinet IDEAT, Le Figaro samt Time Magazin - som listade Skellefteå som ett av världens bästa resmål.

Svemester

Visit Sweden håller på att summera årets marknadsföringsaktiviteter inom ramen för Svemester, och konstaterar att det varit ännu ett intensivt år. Kampanjen ”Cover Sweden” har varit det stora fokuset gällande marknadsföringsinsatserna, som resulterat i att vi genom kampanjen haft en räckvidd på drygt 10 miljoner. PR-arbetet har fördjupats inom Norden och en effektiv plattform har skapats som lagt grunden för långsiktiga presskontakter och samarbeten. Allt för att inspirera framför allt den svenska, men även den norska, danska och finska målgruppen att semestra i Sverige.

Sveriges Upplevelseguide

Som vi berättade i förra nyhetsbrevet, har vi sedan en dryg månad tillbaka jobbat med Sveriges Upplevelseguide även mot den norska och danska marknaden. Under december månad har guiden marknadsförts i Norge och Danmark både genom annonsering och genom norska och danska influencer-samarbeten, där resor genomförts till Karlstad och Västerås, rundtur i Halland samt resa till Småland där bland annat övernattning på Trakt Forest Hotel ingått.

Fortsätt att fylla på med fler upplevelser i er region eller på er destination, och tveka inte att kontakta Olivia Brodd projektledare för Upplevelseguiden om du har frågor.

Kunskap

Hur tänker svenskarna om sitt resande just nu?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. I november ser vi att suget efter resor är fortsatt stort, trots en hög inflation och krig i Ukraina. 32% planerar en semesterresa i Sverige och 51% en utlandsresa de kommande 6 månaderna. Framför allt är det Spanien (15%), Storbritannien, Danmark (8%) och Tyskland (7%) som svenskarna planerar en resa till nu, förutom Sverige (32%).

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande, november 2022

Ny kunskap om den naturintresserade målgruppen

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört ett antal undersökningar för att kartlägga hur naturturismen ser ut efter pandemin. Delar presenterades på webbinariet som sändes den 24 november, men allt finns att ta del av i Visit Swedens kunskapsbank. Bland annat:

 • Aktuella trender inom naturturism.
 • Fördjupad målgruppsanalys.
 • Naturturismrelaterade sökningar på Google.
 • Vad tycker våra besökare? Intervjuer från i somras. 

Ta del av alla nya kunskaper om den naturintresserade målgruppen

Titta på inspelningen av webbinariet på temat naturturism från den 24 november (59 minuter) 

Temperaturmätning av företag inom svensk besöksnäring

I syfte att ge aktuell kunskap till regioner och destinationer om hur besöksnäringen i Sverige ser på sin verksamhet och framtid just nu, har vi genomfört temperaturmätningar två gånger per år 2022 och 2021. Vi har främst valt att intervjua ”att göra”-företagen så som nöjesanläggningar, researrangemang, camping, skidsport, artistisk verksamhet, teatrar och fritidsverksamhet.

I den senaste undersökningen från oktober, ser vi bland annat att nära hälften (47%) av företagen bedömer att efterfrågan under den gångna sommarsäsongen varit större än sommaren 2021. Lika många (46%) tror på en större efterfrågan under kommande vinter jämfört med föregående vinter.

Ta del av hela undersökningen ”Temperaturmätning av företag inom svensk besöksnäring” i Visit Swedens kunskapsbank. 

Den svenska resenären efter pandemin

I en ny artikel tar vi upp hur svenskars resande ser ut efter pandemin. Vad ser vi i statistiken över gästnätter och hur har Sverige klarat sig i förhållande till övriga Norden? Hur ser det ut framöver? Läs hela artikeln och inspireras till att fortsätt jobba med en viktig marknad – den svenska.

Den svenska målgruppen nu och framåt

Lästips

Inför stundande ledighet vill vi tipsa om några spännande artiklar i Visit Swedens Kunskapsbank som ni kanske missat, och som vi sett är mycket populära (och fulla av kunskap): 

 1. Besöksnäringens målgruppsguide
 2. Trendrapport: Trender 2022 och framåt
 3. Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige
 4. Den tyska marknaden
 5. Steg för steg-guiden, att lyckas inom Måltidsturism

Dela kunskaper

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.
Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?
Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev

Visit Swedens plan för 2023

Visit Sweden marknadsför resmålet Sverige genom olika kommunikationsinsatser året om. Vi vill finnas där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.
I marknadsplanen 2023 beskriver Visit Sweden alla samlade aktiviteter som har till syfte att öka attraktionskraften för det hållbara och attraktiva resmålet Sverige.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.