Our other websites:
helena_wahlman-winter_swim-61.jpg
Foto: Helena Wahlman/Imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev december 2021

Så går året mot sitt slut och vi tittar tillbaka med ödmjuka ögon på ett utmanande 2021. Ett år vi alla kommer minnas. Även om vi i dagsläget inte har en fullständig bild av vilka spår pandemin har satt i besöksnäringen så vet vi att återhämtningen inte kommer bli linjär. Alla framtidsspaningar visar att i en postpandemisk värld behöver vi fortsätta tänka smartare, snabbare, mer agilt och mer tillsammans. Men kanske blir den största utmaningen att möta de ökande förväntningarna och kraven från de kommande resenärer.

Vi följer noga hur resenärerna tänker om sitt resande men också vad som sker på de globala reseplattformarna. Vår internationella Sverigekampanj, Discover the originals som lanserades i slutet av november, väcker uppmärksamhet internationellt och bäddar för en fin start av det nya året med många resmål spridda över hela Sverige.

Vi ser med tillförsikt fram emot 2022 och att tillsammans fortsätta berätta om och skapa intresse för att semestra i vårt fantastiska land. Men först är det dags att gå in i högtidernas säsong, när maten, ljusen och umgänget står i fokus. Stort tack för i år och ha en riktigt god helg!

I detta nyhetsbrev:

 • Livesändningar 
 • Internationella mötesplatser för affärer 2022 
 • Temperaturmätning den svenska resenären, november 
 • Oxford Economics och framtida turism  
 • Ny publikation om målgruppen i Norden 
 • Seminarium om hållbarhet i praktiken 
 • Resebestämmelser 
 • Kampanjen Discover the originals
 • Ny Sverigekampanj där paketerade resor lyfts 
 • Svemester - Sveriges upplevelseguide

Livesändningar

Med våra livesändningar vill vi fortsatt samla och sprida kunskaper. Nästa år kickar Visit Sweden igång med en första lite längre livesändning.

Visit Sweden Live - Varumärket resmålet Sverige, den 2 februari

Onsdagen den 2 februari kl 10.00-12.00 är det dags för den första livesändningen för året. Temat denna gång är: Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022.  

Vi presenterar den nya varumärkesstrategin för resmålet Sverige som berättar om hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande. Avsikten är att den ska bli ett användbart verktyg i vår vardag för att positionera Sverige.  

Men också, vad säger internationell media om resmålet Sverige. Hur gick 2021 och vilka mediatrender ser vi 2022? Svemester-satsningens första år summeras och vi berättar om våra planer för 2022. Vi presenterar också våra första insikter från vår pinfärska målgruppsanalys som genomfördes under november och december. 

Ingen föranmälan krävs. Det är bara att dyka upp på vår sida för livesändningar här.

Internationella mötesplatser för affärer 2022

Med anledning av den senaste utvecklingen av pandemin har mässan Vacantiebeurs i Nederländerna ställt in sitt evenemang som var planerat till mitten av januari. 

Visit Sweden har vidare beslutat att inte delta på ITB 2022 utifrån det rådande pandemiläget. I Tyskland har beslut tagits att alla fysiska mässor ställs in fram till sista februari 2022, maxantalet för personer vid inomhusevent har reducerats kraftig och förstärkta restriktioner förväntas.  

Vi fortsätter att planera Swedish Workshop i Falun den 18-19 maj med intressant program och workshop och kommer arbeta mycket med att attrahera researrangörer att möta Sverige på plats istället. Swedish workshop är sedan många år ett uppskattat event för researrangörer och agenter med möjlighet till möten och affärer. 

Läs mer om Swedish Workshop och anmäl ditt intresse här.  

Kunskap

Oxford Economics och framtida turism

2022 förväntas bli bättre och ”ganska ok”. I årets sista prognosuppdatering så kan vi berätta att det ser ”ganska ok” ut inför 2022 i stort i världen. Oxford Economics har sett att resenärer är lite mer ”motståndskraftiga” nu och ser inte den nya varianten omicron som ett så stort hot. Hushållen befinner sig också generellt sett i en relativt bra position, med en del ökat sparande under de senaste åren – dvs medel finns för att resa igen, när det går. Men det finns variationer mellan länder och regioner, där Europa och USA förväntas återkomma före t ex Kina, som bedöms satsa starkt på inhemsk turism en tid framöver.

Inbound and domestic nights 2015-25
Foto: Källa: Tourism Economics

Temperaturmätning den svenska resenären – november

Varje månad ställer Visit Sweden frågor till svenskarna om hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor, hur de ser på framtiden som resenärer och mer därtill. 

I de senaste resultaten kan vi se att svenskarna själva reagerar snabbt på händelser i omvärlden och i novembers ”temperaturmätning” är man lite mer skeptisk mot resande både i Sverige och utomlands. Alla länder upplevs som något mindre säkra och man är mer negativ till reklam både för resor i Sverige som utlandet. Det är fortsatt många som vill besöka storstäderna och andelen som avvaktar pandemi-utvecklingen innan de bokar har inte ökat, man har alltså inte gått tillbaka till det mycket skeptiska beteendet i våras. Den stora majoriteten ser också fortsatt positivt på turism på sin hemort. Hela rapporten hittar du här.

Ny publikation om målgruppen i Norden

Hur ser resenärer från Danmark, Norge och Finland på Sverige som semesterdestination och hur kan vi locka nordiska resenärer till Sverige? I rapporten Norden som marknad fokuserar vi på vilken potential Norden har och hur vi kan nå resenärerna från våra grannländer med vårt Sverigeutbud. Läs mer på Kunskapsbanken här

Seminarium om hållbarhet i praktiken

I Kunskapsbanken finns nu också Inspelningen av den senaste livesändningen om hållbarhet, som sker i Tillväxtverkets och Visit Sweden regi, från den 2 december.  

I sändningen lyfts exempel på det arbete som pågår runt om i landet och du får ta del av både regioners, destinationers och företagens perspektiv. Medverkande är bl a Destination Järvsö AB, Hållbarhetsklivet, Turistrådet Västsverige, Ramsvik Stugby & Camping, Region Örebro, Tourism in Skåne. Se inspelningen av sändningen här.

Utlandsmarknader

Resebestämmelser

Bestämmelserna ändras för närvarande nästan dagligen i takt med att pandemin fortfarande ger sig tillkänna i olika utsträckning i olika länder. Det gör att vi i detta nyhetsbrev valt att inte göra någon detaljerad översikt vad som gäller för de olika marknader. Det gäller att hålla daglig utkik och det är fortsatt viktigt att vara väl förberedd vid resor. 

Marknadsföring

Visit Sweden fortsätter att inspirera resenärer att välja Sverige som semesterdestination genom nya kampanjer och vidareutvecklar Sveriges Upplevelseguide gentemot svenskar in i det sista.

Kampanjen Discover the originals

Den 30 november lanserades vår internationella kampanj – Discover the originals. Genom att visa originalen - platserna - bakom några sedan länge världskända IKEA-produkter, vill vi skapa nyfikenhet för Sverige som besöksmål och få människor längta efter att resa till just Sverige när det är möjligt. Syftet är att skapa bred synlighet i media för att därmed öka söktrycktet på Sverige som destination.  
Kampanjen lyfter fram resmål i Sveriges alla 21 regioner där sjön Bolmen i Småland, som namngett en toalettborste, har en huvudroll för att kampanjen ska sticka ut i bruset av vackra solnedgångar, glittrande vatten och dramatisk kust, som annars är vanliga i resmålsmarknadsföring. 

Redan nu kan vi konstatera att kampanjen väckt stor uppmärksamhet i olika typer av media både i Sverige och internationellt. Totalt till dagens datum har det blivit 1200 publiceringar i 59 länder. Se exempelvis presstäckning i medier som amerikanska CNN och Lonely Planet, engelska CNN Travel och Independent, franska Le Figaro och Les Echos (motsvarande Dagens Industri), tyska Süddeutsche Zeitung (Tysklands största kvalitetsdagstidning), nederländska De Telegraaf (artikel på framsidan i landets största dagstidning) och prime time på statliga radiokanalen Radio 1 samt svenska SVT Landet Runt (07,25 in i programmet fram till 08,49), TV4 Sverigesvepet, Efter Fem, Expressen Allt om Resor och Vagabond. Även Vogue Skandinavia kommer publicera inom kort.  

Värt att notera är att även om Bolmen har en huvudroll, så nämns oftast alla destinationerna i artiklarna och att alla 21 platser presenteras på visitsweden.com, visitsweden.de, visitsweden.nl och visitsweden.fr.  

Discover the originals är en stor satsning, där aktiveringen av kampanjen pågår fram till januari och ambitionen är att bygga vidare på idén under 2022.  

Ny Sverigekampanj där paketerade resor lyfts

Intresset för paketerade resor har ökat under pandemin. Vi vet också att målgruppen Den globala resenären till stor del väljer att boka sin resa via researrangörer och agenter på flera av våra fokusmarknader internationellt. Med start i december börjar en Sverigekampanj på TourRadar som är en ny typ av online travel agent (OTA) för paketerade resor där researrangörer men också arrangörer i Sverige kan lägga upp produkter. I genomsnitt är paketresorna som köps på TourRadar 8 dagar. Kampanjen lanseras i slutet av december och pågår till mars. Kampanjen riktar sig till potentiella Sverigeturister från Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA.  

Svemester - Sveriges Upplevelseguide

Sveriges upplevelseguide, webbapplikationen där användaren får tips om upplevelser i Sverige, håller på och utvecklas med fokus på att öka användarvänligheten. Funktioner som lanseras i december är:   

 • bokmärken, dvs att spara sina favoriter 
 • filtrering på äta, bo & göra 
 • kuratorsfunktion, dvs möjlighet att kunna skapa listor på utvalda teman.  

Dessutom kommer Sveriges upplevelseguide att överföras till ett nytt CMS (innehållshanteringssystem) för att underlätta arbetet för regionala turismorganisationer, destinationsbolag och rikstäckande aktörer med att lägga in nya upplevelser i guiden. Ytterligare utveckling är på gång under 2022. Gå gärna in och inspireras på www.visitsweden.se.

Tidigare nyhetsbrev

niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

November 2021

Månadens nyhetsbrev är laddat med hållbarhet, internationella mötesplatser för affärer 2022, kunskap om svenska och utländska resenärer, aktuella resebestämmelser och de senaste kampanjerna från Visit Sweden. Läs hela brevet här.

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.