Our other websites:
tina_axelsson-hotel-7395.jpg
Foto: Tina Axelsson

Nyhetsbrev februari 2022

Så kom den tid som vi alla längtat så efter. Och även om omikron fortsätter ha sitt grepp över världen och pandemin inte är över så öppnar nu allt fler länder upp och känslan av hopp om en annan framtid vaknar ur sin dvala.

När vi på Visit Sweden tittar ut på den internationella marknaden blåser det en lätt motvind, konkurrensen om besökarna hårdnar: allt fler resmål sätter härliga erbjudanden i skyltfönstren och researrangörerna lockar med attraktiva paket.

Men vi kan glädjande konstatera att våra analyser visar att intresset och nyfikenheten för Sverige som resmål ökar. Så när vi nu navigerar i en ny tid där pandemin skapat en hel del nya vanor och beteenden så behöver vi vara än mer snabba och flexibla för att möta möjligheter med en mix av aktiviteter som stärker resmålet Sverige på kort och lång sikt. Vi går in i 2022 med en nyligen lanserad global kampanj #discovertheorginals som hittills fått genomslag i mer än 60 länder och som vi ska fortsätta dra nytta av. Vi möter året med optimism och ser fram emot att attrahera resenärer att upptäcka och semestra i fantastiska Sverige. Läs gärna mer om våra planerade aktiviteter för 2022 i vår marknadsplan.

I detta nyhetsbrev:

 • Webbinarium: Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022.
 • Webbinarium: Hållbarhet ur besökarens perspektiv - drivkrafter och beteenden i förändring.
 • Nu öppnar anmälan till Swedish Workshop i Dalarna.
 • Spaning och utsikter för 2022.
 • Semesterrelaterade Google-sökningar om Sverige, 2021.
 • Januaris temperaturmätning, den svenska resenären.
 • Always on i Visit Swedens digitala kanaler.
 • Summering av det internationella medieåret 2021.
 • Visit Swedens kampanj på Tripadvisor 2022.
 • Svemester och Upplevelseguiden.
 • Erbjudande, delta i Sverigemarknadsföringen.

Webbinarier:

Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022

Torsdagen den 17 februari kl 13:30-15:30 är det dags för det första webbinariet för året. Temat denna gång är: Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022.

Vi presenterar den nya varumärkesplattform för resmålet Sverige som berättar om hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande. Avsikten är att den ska bli ett användbart verktyg i vår vardag för att positionera Sverige.

Men också, vad säger internationell media om resmålet Sverige. Hur gick 2021 och vilka mediatrender ser vi 2022? Svemester-satsningens första år summeras och vi berättar om våra planer för 2022. Vi presenterar också våra första insikter från vår pinfärska målgruppsanalys som genomfördes under november och december.

Ingen föranmälan krävs. Det är bara att dyka upp på sidan för våra webbinarier här.

Hållbarhet ur besökarens perspektiv - drivkrafter och beteenden i förändring

Onsdagen den 23 februari kl 09:00-10:00 är det dags för det fjärde webbinariet i Tillväxtverket och Visit Swedens serie med rubriken "Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat är: Hållbarhet ur besökarens perspektiv och vi kommer presentera data som stärker trenden att resenärer vill göra hållbara val i samband med sin resa och diskutera hur besöksnäringsföretagen göra det enklare för besökaren att agera hållbart? Västmanlands Turism och Nature Travels berättar hur de arbetar med att möta den efterfrågan.

Anmäl er till webbinariet här

Internationella mötesplatser 2022

Världen, och med den Sverige, börjar långsamt öppna upp igen och vi ser fram emot att återigen kunna mötas på ett sätt vi har saknat under de senaste två åren.

Att delta på och själva arrangera internationella mötesplatser har alltid varit en viktig del av Visit Swedens arbete med att nå ut med och stärka bilden av resmålet Sverige hos det internationella reseledet. Det är en plattform för att skapa nya och underhålla existerande relationer, att hitta nya samarbetspartners och marknadsföra Sverige som ett attraktivt resmål att paketera.

Nu öppnar anmälan till Swedish Workshop!

Det är med stor glädje och tillförsikt vi ser framemot att få välkomna svensk besöksnäring och inresande gäster till Swedish Workshop i Falun den 18 – 19 maj. Visit Sweden tillsammans med Visit Dalarna har återupptagit planeringen efter att workshopen pausats under två år och det betyder att senaste gången vi tog emot det internationella reseledet i Sverige var 2018 i Umeå – men nu är det äntligen dags igen.  Anmälan och vidare info kring Swedish Workshop hittar ni här.

TravDay i Nederländerna

TravDay är ett nederländskt B2B-event som samlar deltagare från stora delar av den lokala nederländska reseindustrin men även internationella aktörer så som NTO’s (National Tourism Organisations) flygbolag och globala researrangörer. På grund av att Vakantiebeurs ställdes in, har Visit Sweden beslutat att delta på TravDay för att nätverka och representera Sverige. TravDay genomförs den 4 april i Hilversum, Nederländerna.

Kunskap

Spaning om resandet 2022

Resenärer på våra prioriterade marknader påverkas just nu av flera saker och sammantaget skapar det en osäkerhet hos både svenska och utländska resenärer. Trots det ser vi att resenärerna är försiktigt optimistiska. Även om Omikron-varianten har saktat in återhämtningen i branschen och stora variationer fortfarande finns ute i världen så ser vi att resenärerna nu generellt är mindre oroliga och mer ressugna. Läs spaningen för 2022.

Vilka semesterrelaterade Google-sökningar om Sverige har gjorts 2021

Internationella rese- och semesterrelaterade Googlesökningar om Sverige har ökat trots pandemi och reserestriktioner. I de länder som Visit Sweden aktivt marknadsför Sverige som resmål, har antalet reserelaterade Googlesökningar om Sverige ökat med 9 procent 2021 jämfört med 2019. Internationellt är ökningen 3 procent. Inhemska sökningar, dvs svenskar som söker information om resmålet Sverige, står för den största ökningen (+57 %) följt av Nederländerna (+52 %) och USA (+10 %). Läs mer om vad de internationella resenärerna söker på.

Januaris temperaturmätning på den svenska resenären

Varje månad ställer Visit Sweden frågor till svenskarna om hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor samt hur de ser på framtiden som resenärer. Undersökningen i januari visar att många svenskar nu är ressugna. 33% (+5% sedan december) planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna och 49% (+3% sedan december) planerar en semesterresa utomlands.

Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter tillsammans med att fortsätta ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man som arrangör bäst tar ansvar och agerar för att skapa trygghet, före och under resan, så att resenärerna vågar ta steget och boka. Läs hela temperaturmätningen här.

Ny film om den svenska målgruppen

Nu finns en film att se och ladda ner om den svenska målgruppen. Använd den gärna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier. Här kan ni se filmen och även hitta länkar till nedladdning.

Utlandsmarknader

Resebestämmelser

Från och med den 9 februari 2022 kommer det inte längre vara inreseförbud för resor till Sverige från ett EU/EES-land men inreseförbudet från resten av världen gäller till 31 mars 2022. Notera att läget kan förändras snabbt.

 • Danmark, Norge, Finland: Resor till Sverige tillåtna från 9/2 utan vaccinationsintyg (enligt Sveriges regler).
 • Tyskland: Resor till Sverige tillåtna från 9/2 utan vaccinationsintyg (enligt Sveriges regler). Covid-19 test vid ankomst i Tyskland. 
 • Frankrike: Resor till Sverige tillåtna från 9/2 utan vaccinationsintyg (enligt Sveriges regler). Covid-19 test vid ankomst i Frankrike. 
 • Nederländerna: Resor till Sverige tillåtna från 9/2 utan vaccinationsintyg (enligt Sveriges regler). Covid-19 test för personer utan vaccinationsintyg vid hemresa. 
 • Storbritannien: Fullvaccinerade resenärer som kan visa upp ett vaccinationsintyg som visar att de vaccinerades för minst 14 dagar sen får resa in i Sverige. Från 11 februari ingen Covid-19 test eller karantän för fullvaccinerade personer vid ankomst i Storbritannien. 
 • Kina: Det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området gäller just nu fram till den 31 mars 2022.   
 • Indien: Det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området gäller just nu fram till den 31 mars 2022.   
 • USA: Fullvaccinerade resenärer som kan visa upp ett vaccinationsintyg som visar att de vaccinerades för minst 14 dagar sen får resa in i Sverige. USA avråder från resa till Sverige. 
 • Sverige: Resor inom landet är ok.

Marknadsföring

Always on i Visit Swedens digitala kanaler  

Den löpande bearbetningen av målgruppen i Visit Swedens sociala kanaler har givit fina resultat visar färska siffror för december och januari. Vi har fått god räckvidd och bra engagemang trots att december och början av januari är månader av väldigt högt brus och stor konkurrens. Ämnen som fungerat extra bra under den här perioden, är inlägg kopplade till kampanjen ”Discover the originals” som lanserades i november. Men även inlägg med tema svensk jul, norrsken, kallbad och snöskovandring har skapat högt engagemang.

Vi följer löpande vad det söks på i Google, kopplat till resmålet Sverige, och kan utifrån det styra annonsinvesteringar för att möta upp relevanta sökningar som görs där vårt innehåll inte rankar högst organiskt, eller ta fram nytt innehåll till våra webbplatser. Exempel på det arbetet är ett antal nya artiklar som nyligen publicerats, bland annat om Nobel, vinteraktiviteter, alpin skidåkning och den samiska kulturen.

PR

Vi ser ett fortsatt stort intresse hos internationella medier att skriva om Sverige och kampanjen ”Discover the originals” som lanserades i november. Efter de första snabba publiceringarna i dagsmedia och online-media, ser vi nu publiceringar i flera stora livsstilsmagasin och flera är på gång. Fram till januari har kampanjen genererat ett PR-värde på 77 miljoner SEK. Vi ser också ett stort intresse för pressresor, så snart pandemin lättar. 

Vi kan nu summera hela medieåret 2021. På Visit Swedens marknader (USA, UK, Tyskland, Frankrike, BeNeLux, Kina) har det fram till januari gjorts totalt runt 3 500 publiceringar med ett PR-värde av ca 930 miljoner SEK. 

Synlighet på Tripadvisor  

Under 2021 genomfördes flera kampanjer där Visit Sweden prövade olika sätt att öka intresset för Sverige och våra svenska deltagare i kampanjen med mycket gott resultat. I år jobbar vi vidare med konceptet, och första kampanjen för i år planeras med start i maj. Läs mer om hur ni kan dra nytta av kampanjen, och hur ni kan delta genom att förstärka er synlighet tillsammans med Visit Sweden.

Svemester

Upplevelseguiden är fortsatt är ett viktigt nav i kommunikationen av Svemester. Just denna vecka utförs användartester som kommer att vara viktiga för fortsatt utveckling. Under mars är en stor mediakampanj inplanerad för att driva trafik till Upplevelseguiden och vi uppmuntrar alla att under februari uppdatera Upplevelseguiden med nya produkter för att kunna dra nytta av nästa kampanj.  Att ha många och relevanta upplevelser tillgängliga är enormt viktigt för att få nya besökare. Har du frågor om hur man lägger in nya upplevelser så tveka inte att kontakta Olivia Brodd.

Vi märker ett tydligt intresse från svenska medier just nu när det gäller att upptäcka unika vinteräventyr, och kommande veckor kommer publiceringar i några av Nordens största medier. 

Erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Tidigare nyhetsbrev

Friends by the water
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Januari 2022

Uppdaterad information om våra kommande webbinarier. Den 17 februari pratar vi om Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022. Läs även mer om webbinariet om hållbarhet den 23 februari.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

helena_wahlman-winter_swim-61.jpg
Foto: Helena Wahlman/Imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

December 2021

Årets sista nyhetsbrev berättar bland annat om; genomslaget kampanjen Discover the Originals fått, datum för nästa livesändning, ljusa framtidsutsikter trots Corona och en ny uppdaterad upplevelseguide.

niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

November 2021

Månadens nyhetsbrev är laddat med hållbarhet, internationella mötesplatser för affärer 2022, kunskap om svenska och utländska resenärer, aktuella resebestämmelser och de senaste kampanjerna från Visit Sweden. Läs hela brevet här.

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.