Our other websites:
simon_paulin-friends_by_the_water-6632.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev mars 2022

Kriget i Ukraina fortsätter tyvärr oförminskat, med den humanitära katastrof det innebär. I denna fruktansvärda kris har Sverige visat att det mer än någonsin är viktigt att stå upp för de demokratiska värderingarna och att just Sverigestrategin som kännetecknat av de fyra kärnvärdena Nytänkande, Öppenhet, Omtänksamhet och Äkthet trots sina år på nacken är mer aktuell än någonsin.

Det värmer extra att företagare inom besöksnäringen återigen visat på stor solidaritet och handlingskraft, för att på sitt sätt mildra i den mycket svåra situation som många flyktingar från Ukraina befinner sig i, bara för att nämna några initiativ, Stena Line erbjuder avgiftsfri överfart på deras färjor, Airbnb erbjuder gratis kort-tidsboende för upp till 100 000 ukrainare och Deutsche Bahn erbjuder gratis transport från Polen till Tyskland.   

Den ovissa utvecklingen gör alla prognoser betydligt mer osäkra än normalt. Världens kriser riskerar att bidra till såväl högre inflation som lägre tillväxt både i Sverige samt omvärlden och därmed mindre pengar i semesterplånboken 2022.

Samtidigt så ser vi att många svenskar är sugna på att resa någonstans, antingen i Sverige eller utomlands, och vi ser fortsatt en försiktig optimism till resandet. På vissa håll i Sverige rapporteras det i nuläget om ett mycket gott bokningsläge inför sommaren 2022. Globala reseplattformar rapporterar om en marginell nedgång medan internationella researrangörer får fortsatt många förfrågningar men också många frågor gällande villkor och regler.   

Vi fortsätter att marknadsföra Sverige i våra kanaler, genomför pressresor och famtrips samt planerar för kampanjer där vi noga ser över våra budskap och val av aktiveringar. Vi som alla andra fortsätter att planera för det väntade och har ständigt beredskap för det oväntade.  

I detta nyhetsbrev:

  • Webbinarium 21 april – Hur når vi målgruppen? 
  • Ta del av tidigare webbinarier, nu i Kunskapsbanken.
  • Webbsändning av ”Steg för steg-guiden” inom måltidsturism.
  • Swedish Workshop i Falun 18–19 maj.
  • Ny temperaturmätningen av den svenska målgruppen.
  • Nya målgruppsdata från nio marknader.
  • Aktuella resebestämmelser.
  • Always on i Visit Swedens digitala kanaler och PR.
  • Svemester.

Webbinarier:

Kommande sändningar

Hur når vi målgruppen?
Den 21 april mellan 13:30-15:30 sänds nästa webbinarium från Visit Sweden. Ämnet denna gång är ”Hur når vi målgruppen” och en spännande uppdatering kring Svemester-satsningen. 

Under webbinariet presenterar vi hur målgruppen söker, planerar och bokar sin semester och resultat från nya färska undersökningar där vi intervjuat ett trettiotal researrangörer och tittat djupare på globala plattformar. Hur har pandemi påverkat dessa kanaler? Hur tänker researrangörer kring hållbarhet? Vilken potential finns? Har det digitala landskapet förändrats?  

Vi uppdaterar er kring Svemester-satsningen, och kommer bland annat presentera slutsatserna från forskning som genomförts på Lunds Universitet under 2021, gällande hur man attraherar nysvenskar till Svemester. Ingen föranmälan krävs. Det är bara att dyka upp på sidan för våra webbinarier här.

Inspelade sändningar

Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022
Ta del av den inspelade versionen av webbinariet som sändes den 17 februari.
Vi presenterade den nya varumärkesplattform för resmålet Sverige som berättade om hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande, med inspel från både forskarvärlden, besöksnäringen och målgruppen. 

Vi berättade även om vad internationell media säger om resmålet Sverige just nu, hur medieåret 2021 gick, samt vilka mediatrender vi ser 2022. Svemester-satsningens första år summeras och vi berättade om våra planer för 2022. Vi presenterade också våra första insikter från våra senaste målgruppsanalyser som genomfördes under november och december.

Hållbarhet ur besökarens perspektiv - drivkrafter och beteenden i förändring
Ta del av den inspelade versionen av webbinariet som sändes den 23 februari.
Det fjärde webbinariet i Tillväxtverket och Visit Swedens serie med rubriken "Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat denna gång var: Hållbarhet ur besökarens perspektiv. Vi presenterade data som stärker trenden att resenärer vill göra hållbara val i samband med sin resa, vi diskuterade hur besöksnäringsföretagen kan göra det enklare för besökaren att agera hållbart och Västmanland turism berättade om ”Smarta Sätt” - en handbok i beteendeekonomi, med tips på hur du i din verksamhet kan puffa dina gäster till mer medvetna val. 

Internationella mötesplatser 2022

Swedish Workshop i Falun 18-19 maj

Nu är det dags att anmäla sig till Swedish Workshop! Visit Sweden tillsammans med Visit Dalarna ser framemot att få välkomna svensk besöksnäring och inresande gäster till Swedish Workshop i Falun den 18-19 maj.  

Vi har flexibla avbokningsregler, och fram till den 31 mars är det helt fritt att avboka om något skulle komma i vägen. Anmälan och vidare info kring Swedish Workshop hittar ni här.

Kunskap

Temperaturmätningen i februari - den svenska målgruppen

I februaris temperaturmätning bland svenska resenärer kan vi konstatera att många är sugna på att resa någonstans, antingen i Sverige eller utomlands, och vi ser fortsatt en försiktig optimism. Fler tror också i februari, att livet kommer vara tillbaka till det normala inom ett halvår. Men många gör fortsatt anpassningar och funderar kring säkerheten. Läs hela februaris temperaturmätning.

Ny målgruppsadata från nio marknader

Sveriges tillgängliga natur, den naturnära livsstilen, den svenska måltidskulturen och det svenska kulturlivet toppar när vi frågar resenärer om vad de är nyfikna på i Sverige. Nu finns en PDF att ladda ner där vi sammanställt målgruppsdata från åtta av våra prioriterade utlandsmarknader samt Sverige. Läs artikeln här och ladda ner PDF med diagram och data.

Inspelad webbsändning av "Steg för steg-guiden" inom måltidsturism

I slutet av 2021 lanserade Visit Swedens Måltidsturismprogram ”Steg för steg-guiden”. Syftet med guiden är att inspirera och hjälpa företagare att utvecklas inom måltidsturism.  Sedan tidigare finns guiden i tre olika format; som korta webbartiklar med ljudspår, nedladdningsbar pdf eller som ljudlista på Spotify. Nu har vi även tagit fram en inspelad webbsändning, som under en timme går igenom de tre stegen; lär känna målgruppen, produktutveckla för målgruppen, marknadsför i rätt kanaler. Ta del av guiden och den inspelade webbsändningen här.

Använd och visa gärna webbsändningen i sammanhang där ni möter företag som ni tror skulle ha nytta av kunskapen. 

Utlandsmarknader

Resebestämmelser

Från 9 februari 2022 är det inte längre något inreseförbud vid inresa direkt från ett EU/EES-land eller Schweiz. Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige utan några covidspecifika restriktioner. Inresereglerna återgår alltså till de regler som gäller under ordinarie omständigheter med hänsyn till krav på giltig resehandling och eventuell visering, max vistelsetid och rätten till fri rörlighet inom EU/Schengenområdet.

Inreseförbud för resor till Sverige från resten av världen gäller till 31 mars 2022. Undantag finns. Till exempel får fullvaccinerade resenärer från Storbritannien och USA som kan visa upp ett vaccinationsintyg som visar att de vaccinerades för minst 14 dagar sen resa in i Sverige. Notera att läget kan förändras snabbt.

Marknadsföring

Always on i Visit Swedens digitala kanaler  

Vårt löpande arbete med att driva kvalitativ trafik till Visit Swedens webbplatser ger resultat. Jämfört med februari 2021 ser vi en genomsnittlig ökning i trafik med 21%, vi kan också se att fler av de som kommer stannar längre.

Vi fortsätter arbetet med att komplettera innehållet på våra webbplatser för att möta upp förfrågan och sök som görs. Alldeles nytt innehåll på webbplatserna är bland annat artiklarna:

I våra sociala kanaler har vi fortsatt god räckvidd och fint engagemang i målgruppen. Engagemanget i februari har gått upp jämfört med januari på alla marknader och kanaler. Inlägg som under den här perioden skapat högst engagemang är Vinteraktiviteter, Alla hjärtansdag med LGBTQ-vinkel, Semmeldagen och inlägg om Sveriges lättade restriktioner.

PR

Visit Sweden fortsätter att bearbeta internationell media på olika sätt inom ramen för kampanjen ”Discover the Originals” (som lanserades i november). Ett annorlunda exempel är i Nederländerna där vi lockar viktiga medier att besöka Sverige på pressresa genom att skicka ett ”Discover-the-Originals-paket” till utvalda journalister. Paketet innehöll bland annat en Bolmen-toalettborste, en inbjudan till Sverige och berättelsen om kampanjen och alla intressanta ”IKEA-produkt-platser” värda att besöka. Initiativet väckte nyfikenhet, och har redan resulterat i minst tre bokade pressresor med stora nederländska livsstilsmagasin. Även Tyskland, UK, USA och Frankrike är i full gång att organisera pressbesök på temat ”Discover the Originals” till olika destinationer över hela Sverige. 

I samband med öppnandet av Sara Kulturhus i Skellefteå i september 2021, arrangerade Visit Sweden - inom ramen för Designprogrammet - ett antal pressresor samt genomförde en aktiv mediebearbetning på Visit Swedens prioriterade marknader. Detta arbete resulterade i drygt 50 publiceringar i internationella medier så franska Le Figaro , tyska Stylepark samt brittiska The Guardian samt genererade ett pressvärde på drygt 16 miljoner SEK. Extra roligt tycker vi nu att det är, att Sara Kulturhus i dagarna blivit nominerat i Travel + Leisure’s Global Vision Awards!

Svemester

Se till att synas i Upplevelseguiden 
Upplevelseguiden är fortsatt ett viktigt nav i kommunikationen av resmålet Sverige mot den svenska målgruppen, och vill löpande fylla på med attraktiva upplevelser. Har du en för målgruppen relevant upplevelse, och vill synas på Upplevelseguiden, kontakta Olivia Brodd. Vi driver löpande trafik till guiden, och kommer under maj månad genomföra en extra mediakampanj.  

PR
För våra närmarknader startade vi årets PR-arbete genom att lyfta Sveriges stora utbud av destinationer, från norr till söder, där det erbjuds vinteraktiviteter i form av skid- och skridskoåkning. Arbetet resulterade i en rad fina artiklar i några av Nordens största dagstidningar såsom exempelvis; Jyllands-Posten och Sjællandske medier (Danmark), Iltalehti och Ilta-Sanomat (Finland) samt Nettavisen och VG (Norge). 

Erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Tidigare nyhetsbrev

tina_axelsson-hotel-7395.jpg
Foto: Tina Axelsson
Nyhetsbrev

Februari 2022

Ett fullmatat nyhetsbrev med möjlighet till nya kunskaper, anmälan till Swedish Workshop, Visit Swedens marknadsplan för året samt möjligheter för besöksnäringen att haka på. Läs hela brevet här.

Friends by the water
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Januari 2022

Uppdaterad information om våra kommande webbinarier. Den 17 februari pratar vi om Varumärket och berättelsen om resmålet Sverige samt planer för 2022. Läs även mer om webbinariet om hållbarhet den 23 februari.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

helena_wahlman-winter_swim-61.jpg
Foto: Helena Wahlman/Imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

December 2021

Årets sista nyhetsbrev berättar bland annat om; genomslaget kampanjen Discover the Originals fått, datum för nästa livesändning, ljusa framtidsutsikter trots Corona och en ny uppdaterad upplevelseguide.

niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

November 2021

Månadens nyhetsbrev är laddat med hållbarhet, internationella mötesplatser för affärer 2022, kunskap om svenska och utländska resenärer, aktuella resebestämmelser och de senaste kampanjerna från Visit Sweden. Läs hela brevet här.

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.