Our other websites:
tina_axelsson-aurora_safari_camp-8083.jpg
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev november 2022

Temperaturen för svensk besöksnäringen sjunker. Med stigande räntor, ökad arbetslöshet, höga el-, drivmedels- och livsmedelspriser står många hushåll inför en kostnadschock. Detta tillsammans med två- eller tredubblade räntekostnader är tillräckligt för att hushållen oavsett nationalitet ska dra hårt i handbromsen.

De åtgärderna som aviserades av den svenska regeringens budgetproposition den 8 november kommer endast kompensera för en mindre del vilket tyder på att företagen och hushållen kommer behöva omprioritera i sina budgetar. Att läget påverkar resenäringen har redan bekräftats, hela 5 av 10 av den svenska målgruppen svarar att den höga inflationen påverkar deras planer för resa/icke resa.

Så ska Sverige gasa eller bromsa i den kommande lågkonjunkturen? Vi som arbetar med att investera i marknadsföring vet att huvudreglerna är långsiktighet och målgrupp. Vi vet att Sverige har marknadens bästa turistprodukter och tjänster. Men om vi inte fortsätter att berätta om dessa fantastiska erbjudande riskera vi att förlora marknadsandelarna men även förlora positionen som en av världens mest hållbara destinationer. För världen utanför Sverige står inte still – konkurrens om de svenska och internationella besökarna är stenhård. Så vi kan inte annat än hålla med näringens uttalanden:

”Det behövs långsiktiga statliga investeringar i marknadsföring av Sverige som besöksmål både på den nationella och internationella marknaden. En sänkning av anslaget innebär en stor risk att Sverige förlorar i den internationella konkurrensen”.
Jonas Siljhammar vd Visita

”Sverige kan inte luta sig tillbaka, konkurrensen på den globala arean är stenhård och för att hävda sig internationellt behöver Sveriges regering precis som alla andra länders regeringar öka investeringarna i marknadsföring av landet som besöksmål”.
Malin Ackholt Förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket

När Sverige är det enda nordiska land som haft en positiv utveckling av inhemska gästnätter sommaren 2022, jämfört med 2021: +1% och haft flest utländska gästnätter under jan-aug 2022 i jämförelse med våra grannar, vill vi fortsätta sätta svensk besöksnäring i det internationella och nationella skyltfönstret.

Så när marknadens parter samstämmigt sjunger i kören om behovet av ökade statliga investeringar i marknadsföringen av Sverige som resmål hoppas vi att det hörsammas av den svenska regeringen.

Globala mötesplatser

Världskongress för hållbar turism till Sverige 2024

Nu är det klart. Den 15 november aviserades att den globala organisationen som initierades av FN för hållbar turism, Global Sustainable Tourism Council (GSTC) har valt att arrangera 2024-års världskongress i Sverige.

Sverige har höga ambitioner för en växande turism och hållbar besöksnäring fram till 2030 och för att lyckas behövs en stark samverkan i besöksnäringen. Visit Sweden och Tillväxtverket, tillsammans med Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens Intressenter ansökte tillsammans om att Sverige skulle få vara platsen för världskongressen år 2024. GSTC valde Sverige bland annat eftersom vi länge har arbetat med hållbarhet och har flera destinationer som redan arbetar eller vill börja arbeta enligt GSTC-kriterierna. Kongressen kommer att genomföras på Kungliga Djurgården i Stockholm 23-25 april 2024.

Läs mer i Visit Swedens pressmeddelande ”Världskongress för hållbar turism till Stockholm 2024”

Webbinarier

Webbinarium Naturturism, 24 november

Sverige hamnar nästan i topp när potentiella besökare spontant tänker på länder som erbjuder hållbara naturupplevelser. Sveriges vackra och orörda natur fortsätter alltjämt att utgöra en av de starkaste reseanledningarna till och inom Sverige. Men vår bransch, och inte minst naturturismföretagare, måste idag förhålla sig till en osäker omvärld. För att kunna anpassa sin verksamhet och sina erbjudanden är det viktigt att ha uppdaterad kunskap om trender och målgruppens preferenser.

Varmt välkommen till Visit Sweden och Tillväxtverkets webbinarium med fokus på naturturism, den 24 november 09:00-10:00.

Program:

  • Målgruppsinsikter.
  • Trender inom naturturismaktiviteter, Johanna Sundberg, Kairos Future.
  • Vad tycker våra besökare? Resultat från intervjuer i Sverige sommaren 2022.
  • Hållbara aktörer inom svensk naturturism, Camilla Jönsson, Naturturismföretagen.
  • Hur söker målgruppen på Internet och vad ”googlar” de på?

Registrera dig för Naturturismwebbinariet den 24 november 09:00-10:00

Webbinarium Svemester, 29 november

Detta webbinarium, med inriktning på den svenska resenären (Svemester), kommer fokusera på affärsmöjligheter genom att vi djupdyker i aktuella analyser om den svenska målgruppen. Bland annat har vi tittat på en målgrupp vi kallar ”den nya medelåldern” – en målgrupp med potential att förlänga säsong. Vi kommer sedan att diskutera detta våra gäster Katarina Bergstrand, VD på Sweden by Bike, Ulrika Nordgren, Chef kommunikation & försäljning på STF samt Amjad Aloul, kommunikatör på Right Option Media.

Registrera dig för Svemesterwebbinariet den 29 november 09:00-10:00

Inspelade sändningar

Visit Swedens inspirationswebbinarium

Den 29 september sändes Visit Swedens inspirationswebbinarium där vi presenterade nya trender och spaningar, blickade mot framtiden och presenterade vår plan för 2023. På programmet:

  • Inledning. Susanne Andersson, VD Visit Sweden.
  • Hur ökar vi resenärernas vilja att semestra i Sverige? I panelen: Gunilla Asker, CSO Wise Group and strategy consultant, Caroline Strand VD Visit Stockholm, Elisabeth Haglund VD Hotell Tylösand.
  • Konsumenttrender att ha koll på inför 2023. Lena Gunnerhed, Head of Insight & Knowledge Management Visit Sweden.
  • Visit Swedens plan för 2023.

Inspelning av Visit Swedens inspirationswebbinarium från den 29 september (1 timme och 8 minuter)

Erbjudanden

Vakantiebeurs 11–15 januari 2023

Ta chansen att delta på Vakantiebeurs - Nederländernas årliga och största mötesplats för resebransch och konsument. Visit Sweden kommer att delta med en Sverigemonter där vi berättar om det hållbara och attraktiva resmålet Sverige för att öka researrangörernas intresse att inkludera Sverige i sitt utbud. Vi erbjuder här möjlighet för er som arbetar mot Beneluxländerna att delta, synas och med möjlighet att göra affärer.

Vakantiebeurs genomförs i Utrecht mellan den 11–15 januari 2023. 11 januari är fackdag och 12-15 är konsumentdagar.  

Läs mer om Vakantiebeurs och anmäl intresse.

ITB-mässan 7-9 mars 2023

Nu släpper vi bokningen till ITB-mässan (Internationale Tourismusbörse Berlin) - världens viktigaste mötesplats inom turism. Mässan äger rum i Berlin 7–9 mars 2023, och kommer denna gång vara en renodlad fackmässa för den internationella resebranschen.

Visit Sweden kommer finnas på plats för att inspirera researrangörer att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud, och vi kommer tillsammans med övriga nordiska länder delta i en gemensam och nydesignad nordisk monter.

Visit Sweden förutspår ett fortsatt stort intresse från den tyska resebranschen inför kommande år, så passa på att säkra er plats med möjlighet att göra affärer med både tyskspråkiga och internationella researrangörer.

Läs mer om ITB-mässan och anmäl intresse.

Alla erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Om ni vill veta mer om Visit Swedens erbjudanden, och önskar bli kontaktade av oss, kan ni fylla i detta formulär, så återkommer vi till er.

Marknadsföring

Discover the Originals

Kampanj: Visit the Country of the Originals
Som vi berättat om tidigare, lanserade vi kampanjen ”Visit the Country of the Originals” i slutet av augusti 2022 (en fortsättning på kampanjen ”Discover the Originals”) som bygger vidare på insikterna kring det populärkulturella fenomenet ”the wierd sounding product names”. Kampanjen var utformad som en tävling, som gick ut på att filma sig själv när man uttalar ett antal kända, svenska begrepp utifrån ett digitalt manus och motivera varför man vill åka till Sverige med chansen att vinna resor till några av platserna från kampanjen (Västsverige, Småland, Västmanland och Lofsdalen). Kampanjen aktiverades i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien bland annat genom pressbearbetning, SoMe och influencer-samarbeten. Tävlingen är nu avslutad och det har varit stort intresse där både antalet tävlande och räckvidden i kampanjen överträffat målen.

FAM-trips: Discover the Originals
Under hösten organiserade Visit Sweden tre FAM trips med budskapet ”Discover the originals” där vi lyfte upp hela Sveriges attraktionskraft som besöksmål. Programmen fylldes med relevanta, exportmogna och hållbara produkter som omfattades av natur-, måltids- och kulturupplevelser. Totalt 20 researrangörer och agenter från USA, Storbritannien, Tyskland/DACH, NL/Benelux och Frankrike deltog och de var mer än nöjda med genomförandet. I uppföljningen kunde vi konstatera en NKI över 9 (av 10) och NPS över 80 (där allt över 30 är mycket bra). Vi vill tacka alla inblandade för bra värdskap och genomförande som stärker Sverige som resmål i det internationella reseledet.

Internationell PR

Vi börjar närma oss årets slut och blickar tillbaka på ett rekordstarkt år där Visit Sweden organiserat hela 200 pressbesök under januari-november. Pressresor på temana ”Discover the originals”, den hållbara destinationen Sverige, naturupplevelser som cykling, vandring, ”island hopping” samt udda boenden har varit efterfrågade, och vi ser att det är teman som kommer vara aktuella även under 2023.

I slutet av september lanserades kampanjen ”Spellbound by Sweden” där vi med hjälp av magiska krafter, sagoväsen och en specialskriven ljudnovell av författaren John Ajvide Lindqvist vill öka nyfikenheten och intresset för resmålet Sverige. Aktivering sker löpande, och bearbetning av medier fortsätter. Utöver den internationella gruppressresan till Västmanland i september, så organiserar Visit Sweden individuella pressresor till olika destinationer i Sverige på ”Spellbound"-temat. Bland annat har The Telegraph (UK) och Nylon (USA) rest till Småland och en tysk journalist reser till Roslagen i december. Vi märker ett fortsatt intresse för individuella pressresor på temat från samtliga marknader inför 2023.

Mer om kampanjen Spellbound by Sweden och hur svensk besöksnäring kan dra nytta av kampanjen - bland annat genom att ta emot journalister på temat.

Visit Swedens PR-team välkomnar fler spännande nyheter inför 2023 som lämpar sig för pressutskick och mediebearbetning vid olika PR-events, så mejla era nyheter till oss!

"Always on" i Visit Swedens digitala kanaler

Visit Sweden arbetar varje dag med att nå ut till målgruppen via våra digitala kanaler. Bland annat uppdaterar vi löpande innehållet på våra webbplatser baserat på aktuella sök som görs av målgruppen på Google. Nytt material är till exempel en artikel med fokus på svenska naturfenomen något målgruppen söker på och som genererar kvalitativa besök. Vi såg även potentialen i en artikel med fokus på vattenfall, något som givit direkta resultat då vi nu äger söktermen "vattenfall i Sverige" på Google.
12 breathtaking natural wonders in Sweden
Waterfalls in Sweden – from thunderous cascades to fairytale trickles

Storstäder fortsätter intressera målgruppen och för att även locka till mellanstora städer har vi under hösten lanserat en artikel som lyfter städer runt om i hela Sverige.
Sweden’s smaller cities and towns – the hidden gems you need to know

Vandring fortsätter att vara en av de aktiviteter som intresserar målgruppen i högst grad när de tänker på Sverige, och vi har därför arbetat med ett nytt tema där vi kombinerar vandring och hållbart resande. Detta har resulterat i både fin trafik och ett antal PR-artiklar på våra närmarknader.
From train to trail – accessible hiking in Sweden

Vi lyfter nu ett större utbud av olika boendetyper såsom hållbara, unika och prisvärda boenden samt vägleder till landets största hotellkedjor, för att bredda information och inspiration för potentiella besökare.

I våra sociala kanaler ser vi störst intresse (organiskt) för inlägg om storstäder, rundresor, nationalparker med friluftsnära aktiviteter samt ”vanlife”. Vi ser även att julmarknader, norrsken och skidåkning redan driver mycket trafik till våra webbplatser, något som bara kommer att växa de kommande månaderna.

Tillväxten i våra sociala kanaler är stabil, men vi ser för första gången en viss minskning på Facebook. Vi följer detta med noggrannhet och utvärderar löpande val av digitala kanaler och plattformar där vi mest effektivt kan nå vår målgrupp.

Svemester

Sveriges Upplevelseguide
Sveriges Upplevelseguide lanserades för drygt 1,5 år sedan och har som syfte att inspirera svenska resenärer att upptäcka mer av Sverige på sin semester. Visit Sweden, tillsammans med regionala turismorganisationer och destinationsbolag fyller kontinuerligt på med nya attraktiva hållbara upplevelser som vi vet att den svenska resenären efterfrågar.

Vi har nu installerat en funktion så att webbplatsen även går att ta till sig på både norska, danska och engelska, och vi kommer även att aktivera Upplevelseguiden i Norge och Danmark under november månad. Så passa på att fylla på med fler upplevelser i er region eller på er destination. Tveka inte att kontakta Olivia Brodd projektledare för Upplevelseguiden om du har frågor.
Sveriges Upplevelseguide

Kunskap

Hur tänker svenskarna om sitt resande? Oktober 2022.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner kring resande, intervjuar vi dem varje månad. Intervjuerna under oktober månad visar bland annat att många vill resa och att resandet, även utomlands, har kommit i gång på allvar men utmanas av flera andra händelser, framför allt den ekonomiska situationen.
Ta del av hela undersökningen för oktober månad, hur svenskarna tänker kring sitt resande just nu.

Ny kunskap om den naturintresserade målgruppen

Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört ett antal undersökningar för att kartlägga hur naturturismen ser ut efter pandemin. Resultaten kommer publiceras löpande i Visit Swedens kunskapsbank, samt presenteras på webbinariet den 24 november (se Webbinarium Naturturism). Men vi kan redan nu puffa för ett par artiklar, dels nya data om målgruppen den naturintresserade nyfikna upptäckaren dels vad det söks på relaterat till naturturism.
De nyfikna upptäckarna med naturintresse - en målgrupp med stort intresse och potential för Sverige
Naturturismrelaterade sökningar på Google

Dela kunskaper

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.
Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?
Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev

Visit Swedens plan för 2023

Visit Sweden marknadsför resmålet Sverige genom olika kommunikationsinsatser året om. Vi vill finnas där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.
I marknadsplanen 2023 beskriver Visit Sweden alla samlade aktiviteter som har till syfte att öka attraktionskraften för det hållbara och attraktiva resmålet Sverige.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.