Our other websites:
niclas_vestefjell-åre-3682.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev november 2021

Glädjande rapporteras det om rysligt bra Halloweenrekord och att oktoberhelgen gått från ett event till att bli en ny säsong. De svenska restaurangerna och dansgolven är knökfulla. Allt fler lokala arrangemang till stora konserter och sportevenemang genomförs. Och den senaste månaden har bjudit på flera regionala turistrådsdagar som nu gått från att vara helt digitala till att vara hybridmöten. Vi alla fortsätter att törsta efter sociala kontakter men håller också andan för att den höga smittspridningen vi ser i övriga världen inte ska drabba Sverige.

Samtidigt som vi ser stor optimism på många håll i Sverige kvarstår många frågetecknen runt om i världen och coronavirussituationen har fortfarande markant inverkan på den nationella och internationella besöksnäringen. Internationellt rapporteras det om allt flera länder som inför lockdowns eller andra restriktioner med anledning av den fjärde vågen av coronavirus.

På Visit Sweden går vi på högvarv. Vi genomför roadshows och deltar på workshops för att möta intresset hos researrangörer i Storbritannien, USA och Kina samtidigt som vinterkampanjen på Tripadvisor närmar sig kampanjstart. Vi fortsätter också att skapa starka berättelser om Sverige och vässar budskapet ytterligare för att nå igenom bruset till målgruppen. Visit Swedens mediaarbete har haft fint internationellt genomslag med bland annat gamingecenter SPACE, tryffel på Gotland, Stockholms skärgård och The Guardian som publicerade en artikel om Sara Kulturhus i Skellefteå – med det fantastiska förslaget på hur man uttalar Skellefteå ”she left you”.

Till sist, ett nytt år närmar sig med stormsteg och vår planering pågår för fullt. Och är det något som denna tid lärt oss och andra - planera för det tänkbara och ta höjd för det otänkbara.

I detta nyhetsbrev:

 • Livesändningar
 • Internationella mötesplatser för affärer 2022
 • Temperaturmätning den svenska resenären
 • Kunskapssamarbete med mobil- och kortdata för bättre bild av turismens effekter
 • Visit Sweden Målgruppsanalys - Lär känna målgruppen!
 • Tomorrow’s Food Travel
 • Seminarium om hållbar mätning och uppföljning
 • Ny Tripadvisorkampanj för städerna
 • PR höjdpunkter
 • Svemester
 • 360° Experience

Livesändningar

Med våra livesändningar vill vi fortsatt samla och sprida kunskaper. I december bjuder Visit Sweden in till följande:

Seminarium om hållbar turism i praktiken, den 2 december

Hållbar turism i praktiken är temat för det tredje avsnittet i Tillväxtverkets och Visit Swedens seminarieserie om hållbar turism och äger rum den 2 december mellan 9.00-10.00. Vi lyfter exempel på arbete som pågår runt om i landet och får ta del av både regioners, destinationers och företagens perspektiv. Medverkande är bl a Destination Järvsö AB, Hållbarhetsklivet, Turistrådet Västsverige, Ramsvik Stugby & Camping, Region Örebro, Tourism in Skåne.
Anmäl dig redan nu här!

Internationella mötesplatser för affärer 2022

Under första halvåret av 2022 kommer Visit Sweden, som läget är nu, kunna erbjuda tre tillfällen för svensk besöksnäring att möta internationella researrangörer och agenter. Det handlar om Vakantiebeurs i Nederländerna i januari, ITB i Tyskland i mars och Swedish Workshop i Sverige i maj.

Gemensamt för Vakantiebeurs och ITB är att Visit Swedens monter kommer vara mässans samlingsplats för Sverige, där svenska partners ges möjlighet att marknadsföra destinationer och produkter tillsammans med oss. Liksom tidigare kommer det gå att boka ett eget bord för affärsmöten med researrangörer, agenter eller press.

Ta chansen att visa upp vårt lands bästa sidor, möta övriga i branschen och hitta nya samarbetspartners, men även möta upp potentiella resenärer på Vakantiebeurs och ITB som kommer hålla öppet för konsumenter på helgen.

Vakantiebeurs, Utrecht den 12-16 januari

Vakantiebeurs är Nederländernas största internationella resemässa med över 12 000 yrkesverksamma och närmare 100 000 privatpersoner som besöker mässan under fem dagar. Den 12 januari välkomnas Travel Trade för att nätverka och knyta kontakter. Den 13 till 16 januari är det sedan dags för partners att möta nyfikna holländska resenärer på plats.
Läs mer om Vakantiebeurs och anmäl dig här!

ITB, Berlin 9-13 mars

ITB (Internationale Tourismusbörse Berlin) är världens största resmässa och branschens största mötesplats för att säkra framtida försäljning med internationella researrangörer och tyska konsumenter. ITB är också känd för sina sitt enorma utbud av seminarier vilket ger möjlighet att öka kunskaper om områden som digitalisering, hållbarhet, vad gör konkurrenter och senaste trenderna inom olika delar av turismen. I Sveriges monter finns goda möjligheter att utbyta erfarenheter med andra svenska aktörer i besöksnäringen som delar på mässan.

Viktigt att notera är att mässan kommer att genomföras i, enlighet med ett lagdirektiv från staden Berlin den 15 november, enligt "2G"-regler. Det innebär att endast personer får delta som har tillfrisknat från Covid-19 eller har blivit helt vaccinerade med ett EU-godkänd Covid-19 vaccin, och kan tillhandahålla ett motsvarande bevis på detta.
Läs mer om ITB och anmäl dig här!

Swedish Workshop, Falun 18-19 maj

Visit Sweden ser verkligen fram emot att äntligen kunna arrangera Swedish Workshop på plats i Sverige igen! Detta sker i Falun i maj nästa år. Arbetet är i full gång och den officiella inbjudan planeras att gå ut i början på 2022.

Swedish Workshop är ett uppskattat tillfälle för besöksnäringens exportmogna aktörer att träffa, knyta kontakter och göra affärer med utländska köpare och researrangörer från våra prioriterade marknader. Det är också ett fantastiskt tillfälle för hitresta köpare att få uppleva Sverige, dels genom sitt besök i Falun, dels genom de pre- och post-tours som arrangeras i samband med Swedish Workshop. Är du intresserad av att delta på Swedish Workshop?
Anmäl ditt intresse gärna redan nu här!

Kunskap


Temperaturmätning – den svenska resenären

Varje månad ställer Visit Sweden frågor till svenskarna om hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor, hur de ser på framtiden som resenärer och mer därtill.

I resultaten från oktober kan vi se att den starka reslusten består, men också att konkurrensen från utlandsresmålen fortsätter att öka. Medan andelen som varit på semester eller planerar en semester i Sverige varit densamma sedan sommaren, ökar andelen som varit på eller planerar en semester till utlandet. Förutom till Sverige är det vanligast att man planerar en resa till Spanien, Danmark, Storbritannien eller Italien.

Resultaten från oktober visar också att andelen som gör och önskar sig olika typer av anpassningar pga pandemin visserligen har minskat över tid men fortfarande finns kvar. T ex undvek 6 av 10 svenskar att gå ut och äta i april pga risken för att smittas av covid-19, medan bara 3 av 10 tänkte så i oktober. Här kan du läsa hela rapporten på 20 sidor.

Kunskapssamarbete med mobil- och kortdata för bättre bild av turismens effekter

Visit Sweden har under året inlett ett kunskapssamarbete med korttransaktionsdata från företaget Nets och med rörelsedata från Telia för att utforska området med data om hur svenskar förflyttar sig i Sverige och hur korttransaktioner förändrar sig. På så vis skapas en bättre bild av hur svenskar faktiskt reser och turismens ekonomiska effekter över landet. Datan gör det till exempel möjligt att se var och hur svenska besökare har förflyttat sig runt i Sverige i sommar. Och var mest pengar har spenderats och på vad.

Tillsammans med övriga datakällor ser vi att denna typ av data som samlas in per automatik när personer gör inköp eller rör sig inom Sverige, kommer att kunna användas som underlag till bland annat vägledning om vilka händelser eller innehåll som triggar resor och konsumtion, skapa framförhållning för destinationsutveckling och besökshantering och för att börja titta på hela kedjan, från drömstadiet till när resenären ser tillbaka och minns sin resa.

Projektet är i ett tidigt stadium och genomförs som en pilotstudie inom Svemestersatsningen. Här kan du läsa mer om projektet och jämförelser med annan data med fokus på sommaren 2021.

Visit Sweden Målgruppsanalys - Lär känna målgruppen!

För att ta reda på vad som intresserar vår målgrupp genomförde Visit Sweden under sommaren 2021 intervjuer med målgruppen De globala resenärerna på 9 marknader, inklusive Sverige.

Nu finns resultaten tillgängliga i Kunskapsbanken för våra prioriterade marknader. Här kan man läsa mer om vad de vill göra på en semester i Sverige, vilka drivkrafter de har för att besöka Sverige, hur de tänker om hållbarhet och semester, hur Sverige kan öka deras välbefinnande på semestern, och mycket mer. Se Sverige och utlandsmarknader!

Tomorrow's Food Travel

Förra veckan höll Visit Swedens måltidsturismprogram den tredje upplagan av konferensen Tomorrow´s Food Travel med fokus på morgondagens trender inom måltidsturism. På talarlistan stod kända entreprenör som Paul Svensson, Stefan Eriksson och Ulrika Karlsson men även uppstickare som Gustav Öhman, Murat Sofrakis och Marcus Hjalmarsson med hållbarhet och svenska produkters stora potential som gemensamma nämnare. Bland annat diskuterades vikten av att vara stolt över de svenska råvarorna (dess ursprung och kvalitet) och ta betalt därefter, få svensk dryck som en självklarhet på menyer, sätta svensk service på kartan, bli inspirerad av det internationella men göra det på ett svenskt sätt och cirkularitet, där det gäller att ta ägarskap över sin cirkel och komma närmre både producenter och konsumenter samt värna om personalen. Se på filmerna med talarna från hela dagen, som kommer läggas upp i kunskapsbanken inom den närmsta veckan här!

Seminarium om hållbar mätning och uppföljning

I Kunskapsbanken finns nu också Inspelningen av den senaste livesändningen om hållbarhet, som sker i Tillväxtverkets och Visit Sweden regi, från den 20 oktober.

Tillsammans med paneldeltagarna från Västerbotten Experience, Göteborg & Co och Naturturismföretagen diskuteras lärdomar från internationella och svenska initiativ att mäta och följa upp hållbar turism och besöksnäring på företags- och destinationsnivå.

Medverkande: Jenny Jonevret (Visit Sweden), Carin Persson (Tillväxtverket), Alex Dubois (Tillväxtverket), Katarina Thorstensson (Göteborg & Co), Annika Sandström (Västerbotten Experience) och Camilla Jönsson (Naturturismföretagen).

Utlandsmarknader

Här kommer en färsk sammanställning över aktuella resebestämmelser för semesterresor till och från Sverige för våra prioriterade marknader, gjord den 22 november. Notera att läget kan förändras snabbt.

 • Danmark: Resa till Sverige utan vaccinationsintyg är tillåten fram till 30/11 2021 och ingen karantän krävs vid hemresa.
 • Norge: Resa till Sverige utan vaccinationsintyg är tillåten fram till 30/11 2021 enligt krisinformation.se. Karantän vid hemresa från Sverige till Norge krävs beroende på vilken region man kommer ifrån.
 • Finland: Resa till Sverige utan vaccinationsintyg tillåts fram till 30/11 2021.
 • Tyskland: Resa till Sverige med vaccinationsintyg är tillåten.
 • Frankrike: Resa till Sverige med vaccinationsintyg är tillåten och test är nödvändiga vid hemresa.
 • Nederländerna: Resa till Sverige med vaccinationsintyg är tillåten. Test rekommenderas vid hemkomst.
 • Storbritannien: Fullvaccinerade resenärer som kan visa upp ett vaccinationsintyg som är utfärdat i UK för minst 14 dagar sen, får resa in i Sverige, utan negativt covidtest.
 • Kina: Sverige har förlängt det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 januari 2022.
 • Indien: Sverige har förlängt det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 januari 2022.
 • USA: Fullvaccinerade resenärer som kan visa upp ett vaccinationsintyg som är utfärdat i USA för minst 14 dagar sen, får resa in i Sverige, utan negativt covidtest.
 • Sverige: Resor inom landet är ok.

Marknadsföring

Året går mot sitt slut och Visit Sweden jobbar in i det sista för att inspirera resenärer att välja Sverige som resmål med hjälp av kampanjer och kontinuerligt arbete med aktuellt och spännande innehåll i våra egna kanaler och genom samarbetspartners.

Ny Tripadvisorkampanj för städerna

För att öka synligheten och den digital närvaron av destinationen Sverige på Tripadvisor och driva ytterligare bokningar till städer som drabbats hårt under pandemins framfart, startar Visit Sweden en vinterkampanj lagom till advent. Kampanjen kommer pågå under vintermånaderna december till och med februari och omfattar en särskild landningssida för Sverige och ett antal guider till olika upplevelser i Malmö, Stockholm, Göteborg och Luleå. Målet är att öka antalet internationella besökare från marknaderna Frankrike, Nederländerna och Tyskland. Budskapet är vinterupplevelser i utvalda storstäderna med fokus på hälsosamma upplevelser så som spa och utomhusaktiviteter, shopping och julmarknader. För dig inom besöksnäringen har vi satt ihop en checklista för hur du kan öka din närvaro på Tripadvisor och dra nytta av vinterkampanjen.
Läs mer om hur du kan dra nytta av Tripadvisorkampanjen här.

PR höjdpunkter

Visit Swedens mediaarbete pågår kontinuerligt med att inspirera till Sverigebesök och har haft fint internationellt genomslag under hösten. Här några höjdpunkter från den senaste tiden för respektive marknad som visar på Sveriges bredd av upplevelser och speglar målgruppernas intressen.

Tyskland: Motsvarigheten till TT i Tyskland plockade upp öppnandet av världens största gamingecenter SPACE Stockholm, vilket gjorde att nyheten spreds enormt över en natt till ett trettiotal publiceringar, bl a till stora medier som Die Zeit, Süddeutsche Zeitung och Der Westen. Andra stora genomslag handlade om tryffel på Gotland i Siegener Zeitung och Stockholms skärgård på hösten i Focus.

Storbritannien: I Storbritannien visades ett program om Inlandsbanan i TV-kanalen Channel 5. The Guardian publicerade en artikel om Sara Kulturhus i Skellefteå – med den fantastiska förslaget på hur man uttalar Skellefteå ”she left you”. Vidare dominerar mat & dryck många artiklar om Sverige i brittisk media. Britterna kunde även läsa om norrsken och bästa julmarknaderna i Sverige på Lonely Planet.

Frankrike: I franska medier syntes många publiceringar om kultur och design med innehåll om bl a det nya marinarkeologiska muséet VRAK i Stockholm i Radio France Internationale som sänder i 15 länder, hållbara destinationer 2022 i Forbes och Treehotel i Swedish Lapland på sajten 18h39 som dagligen inspirerar med nya livsstilar och drömmar om morgondagens boenden.

Nederländerna: De allra flesta artiklarna i Nederländerna handlade om den nya flygförbindelsen till Scandinavian Mountain Airport till vinterdestinationen Sälen. Design i småländska Möbelriket och Glasriket fick också bra genomslag i en printartikel, likväl utomhusaktiviteter i Västsverige, se Naturescanner. Ett media som fokuserar på destinationer med fin natur för vandring och cykling.

USA: I amerikanska lifestylemagasin skrevs det om Stockholm Fashion Week 2022, se Vogue. Vidare handlade flera artiklar om hållbar svensk Arkitektur, utställningen Woodlife och Sara Kulturhus i Skellefteå, se exempelvis inredningssajten Apartment Therapy.

Kina: I Kina rapporterade media om det nordiska eventet med nordiska grannländer som nyligen gick av stapeln som var på temat hållbarhet i Norden kopplat till mat och kultur. Se SINA Travel, Kinas största resesajt för inspiration, planering och bokning.

Svemester

Nu finns Svemesters live-sändning på temat “Hur behåller vi de svenska turisterna i Sverige 2022” här. Där kan du bland annat kan ta del av när den kunniga panelen från ESS Group, STF & Gotlands förenade besöksnäring diskuterar topplistor för att attrahera de svenska turisterna.

Under november och december gör Svemester årets sista stora medianedslag med syfte att inspirera den svenska målgruppen till Svemester. Vecka 42-46 aktiveras De Ofrivilliga Turisterna igen med vintertema genom poddar, native artiklar och digital media. Sedan tar aktivering av Upplevelseguiden vid och pågår i digital media under vecka 48-52; en tid på året då många planerar för nästa års semesterresor med vänner och familj.

360° Experience

Tack för alla regionala bidrag till 360° Eat Guides priskategori 360° Experience 2021 och stort grattis till vinnaren, Swedish Country Living, och alla övriga nominerade. Det är tredje året i rad som Visit Sweden står bakom denna priskategori. Det är ett viktigt pris, då vi tillsammans bidrar till att stärka Sveriges utbud av hållbara måltidsupplevelser med fokus på god lokal dryck och mat, lärande och samarbete samtidigt som vi ytterligare inspirerar den måltidsintresserade resenären att upptäcka Sveriges fantastiska mat- och dryckesupplevelser över hela landet. Läs mer om vinnaren av 360 Experience 2021 och alla nominerade och dela gärna artikeln vidare!

Tidigare nyhetsbrev

patrik_svedberg-horseback_riding_in_the_autumn-6418.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

Oktober 2021

Håll dig uppdaterad om aktiviteter du inte får missa, senaste målgruppsinsikter och nyheter i kunskapsbanken. Dessutom informeras det om vad som händer på utlandsmarknaderna samt all marknadsföring och PR som är på gång.

niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se
Nyhetsbrev

September 2021

Läs om höstens planerade livesändningar, augustis temperaturmätning bland svenskar, två nya kampanjer Out of Office Office och The Taste of Swedish Summer samt filmen Sweden Calling samt en sista chans att delta på road show med brittiska researrangörsledet.

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.