Our other websites:
Somrigt klädda personer tar fika från ett buffébord uppdukat med kakor och blombuketter.
Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev oktober 2022

När norrskenets lågor dansar åter i ett fantastiskt skådespel och naturen omfamnar oss på nytt, kliver turismnäringen in i ännu en händelserik höst. Höstens svenska turistiska utbud erbjuder fantastiska upplevelser och det finns verkligen något för alla! Något för den som vill koppla av, koppla på, nytt eller gammalt detta kryddat med Sveriges alla nöjesparkers rysliga nyheter och en svensk evenemangskalender med utställningar, teaterföreställningar, guidade turer och mycket, mycket mer.

Men vi som alla andra, lever i tider när det regnar rapporter om klimatkris, stigande inflation, boräntor, ökade energi- och livsmedelspriser. Men trenderna och intresset för Sverige bland världens turister ser ingen avmattning. Och det bevisar igen att vi måste orkar arbeta långsiktigt, att vi är trygga med insatserna som blickar mot horisonten. Och för att citera Caroline Strand, vd Visit Stockholm, från vårt inspirationswebbinarium den 29 september ”Vi är alla en spelare i ett lag – laget Sverige”. 

När Sverige återigen toppar listan för innovationsgrad bland Europas länder (EU-kommissionen European Innovation Scoreboard (EIS), och Sverige rankas som en innovationsledare och ligger särskilt i framkant när det gäller digitalisering, forskning och informations- och kommunikationsteknologi - då är det extra roligt att var en i laget! 

Marknadsplan 2023

Efter år av pandemi och en utmanande utveckling i omvärlden, är det än viktigare att Visit Sweden fortsätter att arbeta för att hålla det attraktiva och hållbara resmålet Sverige top-of-mind hos svenska och internationella resenärer. Reslusten hos målgruppen som vill göra medvetna val finns och Sveriges unika position som hållbar destination skapar möjlighet att både attrahera, påverka och leda mot ett mer medvetet resande.
I Visit Swedens marknadsplan för 2023 beskrivs alla samlade aktiviteter som har till syfte att öka attraktionskraften för det hållbara och attraktiva resmålet Sverige.
I Visit Swedens marknadsplan för 2023, under Erbjudanden, beskrivs vilka aktiviteter som aktörer i besöksnäringen kan delta i.

Webbinarier

Kommande sändningar

Svemester
29 november planerar vi nästa webbinarium från Visit Sweden, den här gången med fokus på Svemesteruppdraget. Blocka tiden i era kalendrar, så återkommer vi med detaljerat program.

Inspelade sändningar

Social hållbar turism och besöksnäring
Det sjätte webbinariet i Tillväxtverket och Visit Swedens serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat för webbinariet är Social hållbar turism och besöksnäring:

  • Social hållbarhet i en besöksnäringskontext. Tara Duncan, professor, Centrum för besöksnäringsforskning, Dalarnas högskola.
  • Social hållbarhet i företag och destinationer. Dan Jonasson, Hållbarhet- och ekoturismsexpert.
  • Krogkoden – med personalen i fokus. Fredrik Eriksson, krögare och kock Långbro Värdshus, Restaurang Nationalmuseum.
  • Kittelfjäll – lokal samverkan är grunden. Jenny Berg Marknad & Försäljningschef.

Det inspelade webbinariet: Social hållbar turism och besöksnäring (1 timme)

Internationella mötesplatser

Visit Sweden deltar på ATWS i Lugano 3-6 oktober

Just nu pågår Adventure Travel World Summit (ATWS), en årlig internationell kongress med bland annat researrangörer, journalister och influencers med fokus på naturturism. Visit Sweden deltar tillsammans med Tillväxtverket, och på plats i Lugano finns en bred svensk närvaro bestående av ett antal regionala turismorganisationer och naturturismföretagare från hela Sverige. Deltagarna kommer för att inspireras, samt få tillgång till en attraktiv marknadsplats som består av affärsmöten med internationella researrangörer, samt möjlighet till möten med utvalda globala medier.

Sverige har även plats på scenen och kommer inför de närmare 800 delegaterna från hela världen lyfta den fantastiska naturturismen i Sverige genom en helt nyproducerad film. Filmen syftar till att stärka Sverige som naturturismdestination och lyfta exempel på aktiviteter som svenska naturturismföretag erbjuder.

ATWS arrangeras av Adventure Travel Trade Association (ATTA) och kongressen genomfördes 2019 i Västsverige. Syftet med Visit Swedens deltagande är dels att följa upp 2019 års insats, dels fortsätta att stärka bilden av Sverige som naturturismdestination.

Online Nordisk Workshop 2–3 november

I samarbete mellan Visit Sweden, Innovation Norway, Promote Iceland, Visit Finland och Visit Denmark genomförs en digital nordisk workshop som riktar sig till franska och italienska researrangörer. Workshopen pågår under två dagar och är ett bra tillfälle att skapa viktiga kontakter med köpare från Italien och Frankrike. Svenska aktörer är välkommen att delta virtuellt i evenemanget.

Mer om Online Nordisk Workshop 2-3 november, och hur ni kan delta

Kunskap

Trendrapport 2022

Vi lever idag i en osäker och snabbföränderlig värld och som företagare gäller det att förstå vad som händer och snabbt kunna reagera. I trendrapporten vi tagit fram, delar vi med oss av insikter och goda exempel.
Trendrapport 2022 – Konsumenttrender att hålla koll på

Förläng säsongen med svenska resenärer i ”den nya medelåldern”

I Visit Swedens målgruppsanalyser ser vi att nästan en miljon svenskar i åldern 57–70 år vill resa och upptäcka Sverige även under lågsäsong. Det är en attraktiv målgrupp som är köpstark, uppskattar utbudet i Sverige och som gärna betalar för kvalitet.
Artikel med fakta om svenska resenärer i ”den nya medelåldern” med potential att förlänga säsong

Marknadsföring

Spellbound by Sweden

Den 28 september lanserade Visit Sweden kampanjen ”Spellbound by Sweden”. Med hjälp av magiska krafter, sagoväsen och en specialskriven ljudnovell av författaren John Ajvide Lindqvist vill Visit Sweden öka nyfikenheten och intresset för resmålet Sverige.

Med kampanjen, som ligger lite utanför det som en del kopplar samman med traditionell destinationsmarknadsföring, vill vi utmana så att resmålet Sverige ska sticka ut i bruset från andra resmål. Målet med större kreativa kampanjer av det här slaget, är bland annat att skapa räckvidd i relevanta medier och nå ut brett, attrahera journalister att vilja besöka Sverige och öka söket och Googlandet på resmålet Sverige. 
Mer om kampanjen Spellbound by Sweden och hur svensk besöksnäring kan dra nytta av kampanjen.
(Se mer under ”Internationell PR”) 

Internationell PR

Det har varit ovanligt stort intresse för pressresor under hela sensommaren och hösten. Under tredje kvartalet organiserade Visit Sweden 90 internationella mediebesök av högkvalitativ media som Lonely Planet, DIE ZEIT, Die Welt, The Guardian, BBC, Le Monde, Trouw. På programmen står alltifrån outdoorupplevelser i hela Sverige till kulinariska upplevelser i Swedish Lapland med eventet Stars de Nord till Stockholm Design Week. Genomgående märks ett stort intresse för hållbarhet kopplat till olika teman.  

Exempel på medieberarbetning i samband med lansering av kampanjen ”Spellbound by Sweden”, är bland annat en lyckad pressfrukost på konsulatet i New York, organiserad av Visit Sweden, med 14 journalister som fick träffa John Ajvide Lindqvist digitalt. ”Spellbound by Sweden” väckte bra intresse för pressresor till Sverige bland prioriterade US-media. I London presenterades ”Spellbound by Sweden” på ANTORs årsmöte där 44 brittiska journalister röstade ”Spellbound by Sweden” till kvällens bästa film bland 12 olika nationella turistorganisationers bidrag. I UK gjordes även Radio Morning intervju med John Ajvide Lindqvist. Radioinslaget om ”Spellbound by Sweden” sändes på 28 olika radiostationer.  

Sverigekampanj på Tripadvisor

Tripadvisor, en av världens största reseportaler, är en kanal där Visit Sweden ser en stor potential att nå ut till globala resenärer. Under sommaren genomförde Visit Sweden en Sverigekampanj med fokus på storstads-, och landsbygdsupplevelser inom områdena natur, mat och design. I Sverigekampanjen fanns även möjlighet för regioner och destinationer att delta genom att förstärka Sverigekampanjen med egna erbjudanden. 

Resultatet av sommarens kampanj var mycket bra och under kampanjperioden hade Sverigeinnehållet på Tripadvisor fler än 10 miljoner unika besökare. Vi kan se att själva kampanjen ökat både kännedomen och intresset för Sverige hos besökare som exponerats för kampanjen, jämfört med de som inte gjorde det, och de som sett kampanjen har konsumerat 70% mer Sverigeinnehåll än de som inte har det.  

Vi planerar ytterligare Sverigekampanjer på Tripadvisor framöver, där det fortsättningsvis kommer finnas möjlighet för aktörer som arbetar för och i besöksnäringen att delta med förstärkt marknadsföring.  
Erbjudanden om att förstärka er egen synlighet genom Sverigekampanjer på Online Travel Agents-plattformar

Svemester: Kampanjen Cover Sweden

Fram till och med vecka 44 är vi åter live i media med kampanjen Cover Sweden, där vi upptäcker Sverige utifrån kända skivomslag.
Läs mer om kampanjen Cover Sweden och hur ni i besöksnäringen kan dra nytta av den.

Svemester: PR

Hösten har annars inneburit uppskattade pressresor i Dalarna, Umeå och Höga Kusten med journalister från hela Norden med fina artiklar i nordisk press som resultat. 

Svemester: Upplevelseguiden

Missa inte chansen att synas i Upplevelseguiden. Nu är ett bra tillfälle att uppdatera med ytterligare vinteraktiviteter för ökad synlighet, då vi genomför en kampanj för Upplevelseguiden under vecka 44–48. Kontakta Olivia Brodd projektledare för Upplevelseguiden.   
Sveriges Upplevelseguide

Erbjudanden

Alla erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Utlandsmarknader

Resebestämmelser

Från och med 1 april 2022 råder inte längre något inreseförbud till Sverige. Det innebär också att krav på att visa upp vaccinations- och testintyg vid inresa till Sverige tagits bort.

Dela kunskaper

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden? Tipsa gärna om att de kan registrera sig för vårt nyhetsbrev här

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.