Our other websites:
niclas_vestefjell-hiking-5258.jpg
Foto: Niclas Vestefjell/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev september 2021

Så är vi äntligen här, i enlighet med lättnader i restriktionerna öppnar nu Sverige och andra länder upp inom flera områden. Höstkalendrarna fylls på med av aktiviteter, både digitala och fysiska, dagarna blir kortare och den första snön har redan fallit i norr. Vintersemestrar börjar bokas i svenska fjällen.

Coronakrisen har skyndat på utvecklingen mot ökad digitalisering och automatisering. För att fortsatt vara konkurrenskraftig krävs det stor förståelse för den utveckling som sker i omvärlden, tänka det otänkbara och planera för en framtid som säkerligen ser helt annorlunda ut än vad vi är vana vid och kan föreställa oss.

I takt med lättade reserestriktioner ökar nu marknadsföringen av olika resmål i världen för att locka resenärer att välja nästa semesterresa. Kanaler som sociala medier och Youtube fylls med reseannonser och påkostade inspirationsfilmer om spännande resmål. Ett exempel är Visit Dubai som skapat en Spy-action trailer med kända skådespelare från Hollywood. Oavsett budgetar fortsätter marknadsföringen till ressugna resenärer vilka i många fall markant har kortat ner sitt bokningsfönster i jämförelse med innan pandemin. Spännande tider!

Visit Sweden har under september startat tre kampanjer som ska stärka intresset för resmålet Sverige på olika sätt. Utöver digitala aktiviteter är det dags att prova fysiska möten igen. Vi har tagit ett beslut att genomföra en efterlängtad fysisk roadshow hos det brittiska researrangörsledet, aktörer som ser fram emot att möta svenska produktägare och diskutera 2022. Läs om Sista-minuten möjligheten och våra kampanjer i detta nyhetsbrev.

I detta nyhetsbrev

 • Kommande livesändningar
 • Temperaturmätning om den svenska resenären
 • Status reserestriktioner
 • Kampanjen The Taste of Swedish Summer
 • Kampanjen Out of Office Office
 • Filmen Sweden Calling
 • Aktivering av kampanjen De ofrivilliga turisternas guide till Sverige
 • Sista minuten – möjlighet att delta på road show med brittiska researrangörsledet, den 26-28 oktober.

Kommande livesändningar

Med våra livesändningar vill vi fortsatt samla och sprida kunskaper. I september bjuder Visit Sweden in till nedan livesändningar:

Save the date Svemester 27 oktober
Onsdagen den 27 oktober kl 10.00-11.00 är det dags för sjunde livesändningen inom Svemester.

I början på året tog Visit Sweden fram en rapport baserad på förstudien för Svemesteruppdraget och den kunskap vi då hade samlat om svenska målgruppen. Med fördjupad kunskap från målgruppsanalys och varumärkesundersökning som gjordes under försommaren samt en sökordsanalys, som just nu håller på att avslutas, så uppdaterar och fördjupar vi denna första rapport i en ny rapport - Svenska målgruppen 2021. Under livesändningen kommer de mest intressanta insikterna från dessa undersökningar presenteras och vad som är viktigt att ta med sig inför planeringen av 2022 att diskuteras.

Livesändningen är öppen för alla och kommer läggas upp på Sverige-sidan i Kunskapsbanken, där finns även tidigare sändningar.

Save the date - Tomorrow's Food Travel 2021, 10 november
Välkommen till årets stora digitala event inom måltidsturism - Tomorrow's Food Travel 2021!
Lär dig mer om framtidens måltidsturism, trender och innovationer samt bli inspirerad och motiverad av talare från branschen som till exempel Ulrika Karlsson, Paul Svensson och Stefan Eriksson med flera. Vi sänder live från Münchenbryggeriet i Stockholm den 10 november från kl 9.00-17.00. Eventet riktar sig till aktörer inom svensk besöksnäring med fokus på måltidsturism samt andra intressenter inom mat, dryck, destinations- och produktutveckling.

Mer information och anmälningslänk kommer i oktober här.

Tomorrow’s Food Travel 2021 #TFTSWEDEN arrangeras av Visit Sweden, Visit Stockholm och Region Stockholm.

Kunskap

Temperaturmätning om den svenska resenären
Varje månad under 2021 ställer Visit Sweden frågor till svenskarna om hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden som resenärer, och mer därtill.

Den senaste temperaturmätning som genomfördes i augusti visar att många svenskar semestrat i Sverige men samtidigt att intresset för Sverigeresor gått ner lite. Det hänger sannolikt ihop med att den stora semesterperioden i Sverige just avslutas och blickarna riktas mer mot utlandet. Läs sammanfattningen av augustis temperaturmätning, där även länk till den fullständiga rapporten finns!

Utlandsmarknader

Här en översikt från den 20 september över vilka reserestriktion som gäller.

 • Danmark: Ok att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/10 2021), ingen karantän krävs än vid hemresa.
 • Norge: Ok att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/10 2021) enligt krisinformation.se. Karantän vid hemresa från Sverige till Norge krävs om man inte är fullvaccinerad eller har haft Covid-19 inom de senaste 6 månaderna
 • Finland: Ok att resa till Sverige utan vaccinationsintyg (fram till 31/10 2021)
 • Sverige: Resor inom landet tillåtet.
 • Tyskland: Ok att resa till Sverige med vaccinationsintyg.
 • Frankrike: Ok att resa till Sverige med vaccinationsintyg. Test nödvändiga vid hemresa.
 • Nederländerna: Ok att resa till Sverige med vaccinationsintyg. (Sverige = gul).
 • Storbritannien: Inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 oktober inkluderar UK. Sverige är klassificerat som ”amber” vilket innebär avrådan och flera tester samt 10 dagar karantän vid hemresa om man tillhör gruppen brittiska medborgare som är undantagen inreseförbudet.
 • Kina: Sverige förlänger det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 oktober.
 • Indien: Sverige förlänger det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 oktober.
 • USA: USA är inte längre undantaget från inreseförbudet. Det innebär att det tillfälliga inreseförbudet för icke nödvändiga resor för resenärer från länder utanför EU/EES-området till den 31 oktober inkluderar USA.

Marknadsföring

The Taste of Swedish Summer
Med kampanjen The Taste of Swedish Summer, som lanserades den 14 september, vill Visit Sweden få fler internationella turister att upptäcka den innovativa svenska matkulturen. Tillsammans med kemisten och smakletaren Lena Engelmark Embertsén och den prisade kocken Elvira Lindqvist har 22 unika svenska sommar-smakkombinationer skapats med hjälp av såväl nya som traditionella konserveringsmetoder.

Det handlar främst om en digital smakresa på Visit Swedens webb med fantastiska foton och några utvalda recept. Tillsammans med Lena och Elvira har även några få exempel tagits fram på restauranger, butiker och saluhallar – från Umeå i norr till Malmö i söder – som liksom dem bevarar, förädlar och experimenterar för att skapa hållbara smaksensationer för alla säsonger. Men det finns säkert ännu fler ställen som är värda att nämna och mer marknadsföring att göra för att få fler nyfikna på svenska sommarsmaker och matinnovation baserat på konservering och hållbarhetsfokus.

Läs mer om kampanjen och få inspiration till hur ni i besöksnäringen kan dra nytta av The Taste of Swedish Summer!

Out of Office Office
Den 6 september lanserades kampanjen Out of Office Office i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. Den lyfter Sveriges unika möjligheter att kombinera naturnära distansarbete med semester och syftet med kampanjen är att förlänga säsongen för besöksnäringen. Tre olika filmer är framtagna och finns textade på fyra språk. De kommer visas i Visit Swedens sociala kanaler för att driva trafik till kampanjens olika landningssidor. På landningssidorna visas även spännande exempel på unika boenden i naturen som går att kombinera med arbete.

Läs mer om hur ni i besöksnäringen kan dra nytta av Out of Office Office-kampanjen!

Filmen Sweden Calling
Den 21 september börjades marknadsföringen av filmen Sweden Calling i Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och USA. Filmen har tagits fram i syfte att visa mer konkret varför man ska åka till Sverige, vad man kan göra här och vad som är unikt. Detta eftersom det visat sig att den internationella målgruppen visserligen har en positiv bild av Sverige, men att många är relativt okunniga om vad resmålet Sverige verkligen har att erbjuda.

Bakom arbetet med filmen ligger en gedigen analys av vilka ämnen som intresserar och vad som engagerar målgruppen i tidigare kommunikation. Det har varit avgörande för att bygga en berättelse som på ett lekfullt sätt adresserar fördomar om svenskar och visar upp ett Sverige under alla årstider och möjliga aktiviteter.

Se filmen Sweden Calling och använd den gärna för att skapa nyfikenhet och lyfta konkreta upplevelser i Sverige när det gäller lättillgängliga naturupplevelser och aktiviteter i naturen, spännande kulturupplevelser eller innovativ matkultur. Ämnen som vi vet intresserar den internationella resenären.

Svemester

De ofrivilliga turisternas guide till Sverige
Under vecka 39 påbörjas höstens aktivering av kampanjen De ofrivilliga turisternas guide till Sverige. Aktiveringen kommer att pågå fram t o m vecka 43 och som aktiveringen under vår och försommar ligger tyngdpunkten på en integrerad videostrategi med synligheter i ett flertal playkanaler och Youtube, samt i sociala medier som Facebook och Instagram. De filmer som presterade extra bra under våren och försommarens aktivering återkommer och kompletteras av några mer höstbetonade filmer som sparats till denna period samt en ny film. Baserat på de mycket bra resultaten från mediesamarbetet med Schibstedt och Acast, med stor flexibilitet att utveckla berättelserna, kommer även ett antal nativeartiklar och spottar i fem utvalda podcast genomföras denna omgång.

Om du inte redan gjort det, läs artikeln Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av Visit Swedens kampanj inom Svemesteruppdraget? i Kunskapsbanken!

Travel trade

Sista minuten - möjlighet att delta på road show med brittiska researrangörsledet, den 26-28 oktober
Intresset för destinationen Sverige har ökat hos utländska researrangörer och agenter under pandemin, vilket har stärkt möjligheterna att ta nya affärer och marknadsandelar i hård konkurrens med andra destinationer. Många brittiska reseaktörer planerar nu sitt utbud inför 2022 och söker samarbeten med svenska destinationer, aktiviteter, boenden, transportörer, måltidsarrangörer och incoming-/destinationsbolag.

Visit Sweden planerar att genomföra en fysiskt travel trade roadshow i Storbritannien som bland annat innehåller en serie affärsmöten och events med utvalda brittiska researrangörer mellan 26-28 oktober 2021. Svenska produktägare erbjuds nu möjlighet att möta några av de mest inflytelserika och kvalificerade köpare, beslutsfattare och säljagenter på den brittiska marknaden. Roadshowen planeras utifrån rådande restriktioner. Anmälan kan ske fram till 27 oktober.
För anmälan, kontakta Gabriel Dorch, Senior Travel Trade Manager & Country Manager United Kingdom, gabriel.dorch@visitsweden.com

Tidigare nyhetsbrev

anna_hållams-crayfish_party-7461.jpg
Foto: Anna Hållams
Nyhetsbrev

Augusti 2021

Läs om höstens livesändningar, den nya temperaturmätningen bland svenskar, en ny rapport om pågående konversationer i sociala medier, status om inresande och vaccinationspass på de utländska fokusmarknaderna och en ny marknadsföringskampanj i Tyskland.

ola_ericson-summer_sky-181.jpg
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Artikel

Prenumerera på nyhetsbrevet

En gång i månaden skickar Visit Sweden ut ett nyhetsbrev, det är till för dig som arbetar inom och med turism- och besöksnäringen. Vi tar upp undersökningar kring målgrupper, marknader, reseled och aktörer, omvärld och trender samt kunskap om marknadsföringseffekter.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.