Hoppa till innehåll
Naturnära måltid
Foto: August Dellert/imagebank.sweden.se

Svemester del 6

I årets sjätte livesändning på temat Svemester fokuserar vi på kulinariska upplevelser och svenska målgruppen i relation till mat och dryck. Vi såg redan i vår förstudie i slutet på förra hösten att kulinariska upplevelser – god mat och dryck i trevliga miljöer – låg som nummer tre på svenskarnas topp fem lista vad de vill göra på sin semester. Detta och många fler insikter kring svenskars drivkrafter och beteenden kommer vi prata om i den här livesändningen.
Senast uppdaterad:16 februari 2024

Längd: 1.00.04

Temperaturmätning, hur tänker svenskarna om att resa inom Sverige just nu?
Livesändningen inleds med att Lena Gunnerhed, Head of Insight Management på Visit Sweden, presenterar de senaste siffrorna från temperaturmätningen mot svenskarna. Det är en undersökning som genomförs varje månad från april till december 2021 för att stämma av hur den svenska målgruppen tänker just nu kring sitt resande. I augustimätningen kan vi se att många svenskar nu har semestrat i Sverige och att intresse för Sverigeresor följaktligen gått ner lite och blickarna riktas nu mer mot utlandet.

Ser vi på vilken typ av semesterresa svenskar överväger så är det fortfarande att besöka släkt och vänner. Fokus har skiftat från kust- och natursemester till storstadssemester/citybreak. Vi tycker det här känns hoppfullt då många storstadsregioner drabbats hårt av pandemin. Värt att notera är att det fortsatt är superviktigt att det finns möjlighet att boka av och få tillbaka pengarna om resan inte kan genomföras.

Måltidsturism är dagens tema
Röster från vår näring visar på ett stort tryck i år på sommarkrogarna, och i städerna, oavsett prisklass. Vi har hört från flera håll att säsongen i år verkat ha starta tidigare och pågått längre än vanligt. White Guide ser ett mycket stort intresse för måltidsupplevelser utomhus samt dryckesrelaterade upplevelser såsom vingårdar och takbarer. Flera krögare, inte minst i städerna har valt att starta pop-ups utomhus och ett exempel kan du lyssna på under sändningen.

Branschens utmaningar
Redan innan pandemin var kompetensförsörjningen branschens enskilt största problem för att skapa ytterligare tillväxt. Visita fick i början på sommaren signaler från flera av sina medlemmar att de har svårigheter att hitta personal i och med att restriktionerna lättades. Branschen fick ställa om med ganska kort varsel och utmaningen att hitta personal var nu om ännu svårare, i och med tidigare anställda fått söka sig till andra branscher.

Matupplevelsen tenderar att bli allt viktigare
Vi har i Svemestersatsningen arbetat ihop med Måltidsturismprogrammet när tillfälle getts och genom det har våra insikter om den måltidsintresserade svenska resenären ökat. Vi såg redan i vår förstudie i slutet på förra hösten att kulinariska upplevelser – god mat och dryck i trevliga miljöer – låg som nummer tre på svenskarnas topp fem lista vad de vill göra på sin semester.
Anette Lundin, senior insight manager på Visit Sweden berättar om Sverige som matland och de svenska resenärernas intresse för måltidsupplevelser.

I vår Målgruppsanalys 2021 ser vi att det största målgruppssegementet i Sverige, den Vardagssmitande livsnjutaren, vill göra följande saker på sin semester och gärna fler under samma resa:

  1. Uppleva städer.
  2. Besöka familj/vänner i Sverige.
  3. Kulinariska upplevelser.
  4. Utomhusupplevelser - vår, sommar & höst.
  5. Rundresa i Sverige.

Går vi in lite djupare på vilka typer av måltidsupplevelser svenskar eftersöker ser vi att de helst vill:

  • Besöka restauranger och caféer.
  • Besöka gårdsbutiker/producenter av lokala råvaror.
  • Besöka bryggerier, destillerier, vingårdar eller musterier.
  • Besöka restauranger med lokal mat eller med internationell mat.
  • Pröva street food med hög kvalitet.
  • Besöka lokala matmarknader och saluhallar.
  • Uppleva den lokala matkulturen och smaka på traditionell svensk mat och dryck.
  • Utforska en stad för att hitta bra restauranger och barer.

Svenskar tänker att de ska lägga lika mycket, eller mer pengar, på inköp av mat och dryck samt restaurangbesök, kaféer och andra matställen. De tycker att det är svårt att navigera kring de miljövänliga alternativ som finns och väljer oftast lokalproducerad och ekologisk mat. Sammanfattningsvis så ser vi att det lokala lockar.

Hur hittar svenskar till mat och dryckställena?

  1. Rekommendationer från vänner/familj/kollegor.
  2. Google.
  3. TripAdvisor.
  4. Restauranggudier/listor (t ex Michelin, WhiteGuide).
  5. Facebook.
  6. Instagram.
  7. Restaurangportaler (t ex Bokabord, foursquare).

Falkenberg som matdestination, intervju med Kristjan Sigurðarson, destinationsutvecklare på Destination Falkenberg (31.10)
Kristjan berättar om Falkenbergs satsning att sätta Falkenberg på kartan inom mat-, och dryckupplevelser och starten av Falkenbergs Skafferi. Det är ett stort nätverk med uppfödare, odlare, gårdsbutiker, små mejerier, matkreatörer och restauranger under ett paraply, varumärket Falkenbergs Skafferi. Kristjan berättar vidare om deras evenemang - Falkenbergs matdagar - som i år satte publikrekord.

Adam & Albin startade pop-up restaurangen Ön mitt under pandemin, intervju med Albin Wessman, kock- och restaurangentreprenör (46.15)
Stjärnkockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman öppnade 2020 Ön - en utomhusrestaurang och trädgårdsbar på lummiga Långholmen i Stockholm. Maten tillreds utomhus över öppna kolgrillar och i vedeldade ugnar. De startade projektet sent 2020 och bestämde sig för att satsa igen 2021, då med bättre logistik och öppet en längre period. På så sätt kunde de tredubbla sin omsättning. Fokus låg på den svenska resenären som ville besöka "den roliga platsen" när man var i Stockholm.

Albins största lärdom att dela med sig av är att våga ta risken, våga ta steget, våga tänk nytt och våga tänk om i en svår situation!

Nästa livesändning kommer lite senare i höst och då tar vi upp resultaten från den stora målgruppsundersökningen och brandtrackingen som har gjorts. Håll utkik efter datum i Visit Swedens nyhetsbrev.

Presentationen från livesändningen den 7 september