Our other websites:
patrik_svedberg-outdoor_living-6687.jpg
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande i maj 2022?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. Nyhet för maj är att vi frågar om de långa väntetiderna för att få ett nytt pass påverkat deras semesterplaner.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för maj. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i april.

  • I intervjuer med svenskarna i maj ser vi att 37% (+2%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 37% (+5%) planerar en semesterresa i Sverige. Reklam för Sverigeresor är nu i huvudsak ok.
  • Andelen som rest utomlands de senaste sex månaderna är 33% (+5%). Andelen som planerar en utlandssemester de närmaste sex månaderna är 58% (+5%), främst planeras resor till Spanien 13%, Danmark 11%, Grekland 10%, Italien 9% och Tyskland 8%. Reklam för utlandsresor är nu mer ok.
  • Från mars 2022 frågar vi svenskar om Rysslands invasion av Ukraina fått dig att ändra dina resplaner för 2022 och vi ser inte det ännu.
  • I maj planerar 35% (+2%) besöka släkt och vänner, 25% (-2%) att resa på familjesemester, 25% (+8%) en kust- och natursemester. Därefter följer rundresa med boende på flera platser på 24% (+6%).
  • Sverige känns som ett säkert resmål och anses vara det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Norge, Danmark och Finland. Därefter kommer Tyskland, Spanien, Irland, Nederländerna, Storbritannien och Grekland. Uppfattningen kring säkerheten vände upp i januari i alla länder, stannade av efter Rysslands invasion av Ukraina för att i maj ytterligare vända upp för de flesta länderna.
  • Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. Därtill att försäkringen gäller för resan.
  • Vi har även frågat vad de kommer göra mer eller mindre av efter pandemin. Det som hela tiden varit i toppen är att man mer kommer välja att köpa varor från lokala producenter. Att välja researrangörer, hotell eller upplevelser som har stort fokus på säkerhet och trygghet och att åka på semester i Sverige säger också många att de kommer göra nu mer samt att tillbringa sin semester i eller nära naturen. Det man svarat att man kommer göra mindre av är att ta ett flyg till en semesterort samt att åka på semester utomlands.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022. Från och med sista veckan i maj frågar vi även om hur bristen på passtider har påverkat resplanerna för 2022.

Passtider_webb.png

Klicka på bilden för att förstora grafen. Frågan lades till i undersökningen först under sista veckan i maj, vilket speglas i det låga antalet svar. Därför kan svaren enbart tolkas som en tendens.

Läs den fullständiga rapporten här (31 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.