Our other websites:
Ett dussin hästar med ryttare går i rad i ett öppet landskap, i bakgrunden syns berg och en flod som slingrar sig fram.
Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande i mars 2022?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden.

Från om med mars månads temperaturmätning frågar vi även om Rysslands invasion i Ukraina påverkar svenskarnas rese-, och bokningsbeteende. I mars ser vi ingen påverkan på svenskars planerade semesterresor i Sverige men däremot de internationella resorna.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för mars. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i februari.

  • I intervjuer med svenskarna i mars ser vi att 36% (+3%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 38% (+8%) planerar en semesterresa i Sverige. Reklam för Sverigeresor är nu ok.
  • Andelen som rest utomlands de senaste sex månaderna är oförändrad 26% (-2%). Andelen som planerar en utlandssemester de närmaste sex månaderna är 55% (+1%), främst planeras resor till Sverige 38%, Spanien 15%, Danmark 11%, Tyskland 10%. Reklam för utlandsresor är nu ok.
  • Från mars 2022 frågar vi svenskar om de avvaktar att boka sin semesterresa i Sverige pga Rysslands invasion av Ukraina. Vi ser inte det ännu och vi ser inte heller någon förändring i bokningsbeteendet på grund av pandemin, de ligger båda på låga 4%.
  • I mars ser vi att 32% (+3%) planerar att besöka släkt och vänner, på andra plats ligger storstadssemester 26% (+4%) och på tredje plats ligger kust och natursemester på 24% (+7%).
  • Sverige känns som ett säkert resmål och anses vara det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Norge, Danmark och Finland följt av Tyskland, Irland, Holland, Storbritannien, Spanien och Grekland. Alla länderna vände upp i januari.
  • Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. 82-84% svarar att möjligheten att boka om eller boka av är viktig och nästan ingen svarar att det inte är viktigt.
  • Även om det nu är mycket få (4%) som avvaktar situationen med covid-19 innan de bokar sin resa, är det fortsatt mycket viktigt att fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet, både före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022.

planerar_semesterresa_2022.png

Läs den fullständiga rapporten här (25 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.