
Mer Sverige hos utländska researrangörer
För en turist är det svårt att få överblick över allt som finns att göra i Sverige. Ungefär hälften av resorna i världen bokas eller planeras med hjälp av researrangörer och resebyråer, online eller i butik. Visit Swedens satsning RESA kopplar ihop researrangörer med svenska regioner och turistföretag, och gör att besöksnäringen i Sverige kan nå ut i bruset i Europa, direkt till resenärer med betalkortet redo.
Enkelt, snabbt och tryggt ska det vara – det tycker många europeiska resenärer när de vill boka en resa till ett lite mer okänt resmål. Till exempel till Sverige. Att hitta det som kan ge turisten och ressällskapet en oförglömlig upplevelse och dessutom ge valuta för pengarna är ofta anledningen till att många tar hjälp av researrangörer och resebyråer. Utbudet av upplevelser, boenden och möjligheter att transportera sig är enormt. En ny reselagstiftning i EU ger också konsumenterna en ökad garanti och säkerhet när de bokar resan hos en researrangör.
Enbart i Tyskland finns det 2 500 researrangörer och 11 000 resebyråer. Arrangörernas många resealternativ och kunskap om destinationer är en stor inspirationskälla för de resenärer som vill besöka Sverige, och med sina stora kundbaser spelar de en viktig roll för alla turistföretag och destinationer som vill nå ut med sina erbjudanden direkt till resenärerna. För en svensk turistföretagare kan det vara svårt att nå ut i bruset med den egna marknadsföringen. Då kan arrangörer med redan reseintresserade människor i sina kundbaser vara en effektiv väg ut på marknaden.
Visit Sweden driver samarbetet RESA (Regionalt Europeiskt Samarbete med Arrangörsledet) tillsammans med regionala turistorganisationer i Sverige. Genom samarbetet får researrangörer i Tyskland, Schweiz och Österrike knyta kontakter och samarbeta med turistföretag och destinationer i Sverige. Det är aktörer som utan RESA skulle ha svårt att hitta varandra och reseprodukter i Sverige att samarbeta om.
RESA knyter ihop Sverige med de bästa researrangörerna
Visit Sweden har i flera år drivit och utvecklat samarbetet RESA, där reseledet i Centraleuropa och besöksnäringen i Sverige knyts ihop för att skapa ett värde för båda parter. Man lär sig av varandra, får tillgång till fler kanaler och, förstås, kan öka intäkterna. Majoriteten av turistregionerna i Sverige deltar i RESA på olika sätt.
I Europa finns många olika typer av researrangörer och deras kunder har vitt skilda intressen. Därför paketeras resor på olika teman, för olika typer av resenärer och för olika tider på året.
Visit Sweden har täta kontakter med reseledet i länderna som omfattas av RESA, ofta på plats i landet, och har samtidigt daglig kontakt med besöksnäringen i Sverige. Det behövs bland annat i det inledande skedet då mycket kraft läggs på att matcha rätt produkt i Sverige med rätt researrangör.
I en digital produktkatalog för Sverigeprodukter har Visit Sweden samlat detaljerad information om bokningsbara produkter som researrangörer kan botanisera bland.
När matchningen är gjord lägger Visit Sweden och deltagarna i RESA också resurser på marknadsföring tillsammans med researrangörerna. Det återkommer vi till.
Målet är att RESA-samarbetet ska leda till fler övernattningar i Sverige än den genomsnittliga tillväxten varje år.
Cykling kommer starkt
Det är fortfarande de generella grupprundresorna, där de som inte är så bekanta med Sverige får se flera platser under resan, som fortfarande står för stora volymer. Men Sverigeresorna börjar bli allt mer tematiserade.
När resenärer tänker på Sverige är upplevelser som på ett eller annat sätt har med naturen att göra alltid mycket intressanta. Och inom naturresor håller cykling på att bli en starkt växande trend. Det kan handla om att en grupp av resenärer som kommer till Sverige med buss får cykla under en dag för att nästa dag se och göra något annat.
För att Sverige ska möta cyklingsintresset ställs exempelvis krav på bra logistik för transport av packning, tydlig skyltning och självklart vackra och varierande cykelleder med mycket att uppleva längs vägen.
Ett långt samarbete utvecklar båda parter
Det är naturligtvis inte bara Sverige som vill synas bland resorna som researrangörerna säljer. Många länder arbetar på samma sätt: att hitta och utveckla paketresor eller enskilda upplevelser som ska möta europeiska resenärers resedrömmar.
Visit Sweden och de partners i besöksnäringen som deltar i samarbetet har i många år knutit kontakter och finslipat känslan för vad som går hem hos tyskar och andra nationaliteter. Det har visat sig vara betydelsefullt för att turistföretagen i stora delar av Sverige ska hitta kunder som är ute efter just deras unika upplevelse – vare sig det handlar om ett skräddarsytt och lagom äventyrligt paddelpaket på Klarälven, med en vällagad svensk middag på kvällen, eller en lärorik och intressant guidad tur genom Malmö på cykel.
Ett annat resultat av samarbetet med researrangörerna är att det bidrar till att utveckla nya paketerade resor i Sverige som passar för andra internationella kunder.

Svenska deltagare från norr till söder
Från och med 2020 kommer 15 regioner i Sverige att delta i RESA-samarbetet. En av de nytillkomna deltagarna är Gotland, som är i en första fas med inventering av tänkbara anläggningar och upplevelser som sedan kan presenteras som förslag för researrangörer som passar för den typ av destination som Gotland är.
Andra regioner, som Skåne och Västsverige, har varit med i RESA sedan starten 2003.
Lära av varandra
Genom samarbetet lär sig turistföretagen och turistorganisationerna i Sverige mycket genom arrangörerna. Det kan handla om vad som trendar och efterfrågas på de tysktalande marknaderna, hur man stöttar researrangörerna med rätt information och om olika typer av kundgrupper och vilken typ av kringservice de förväntar sig. Kanske är det självklart för de lite äldre tyska resenärerna att få dagens program beskrivet för sig i detalj varje morgon, naturligtvis på tyska.
Likaså får researrangörer och deras återförsäljare en inblick i Sverige som resmål med hjälp av RESA: vad som gör oss unika i jämförelse med andra destinationer, vilka nya idéer och upplevelser för turister som utvecklas i olika delar av Sverige – exempelvis de många lokala ölbryggerierna som också är besöksmål – eller rent praktiskt till exempel vilken typ av boende och frukoststandard som är vanlig i Sverige.
Då och då erbjuds researrangörerna att besöka Sverige för att uppleva och testa utbudet på riktigt, och likaså får de deltagande svenska regionerna resa till utvalda arrangörer för att presentera Sverige och ta in vad kunderna efterfrågar. Att på plats hos till exempel schweiziska arrangören Glur direkt höra vad som säljer bäst just nu och hur andra länder marknadsför för kunderna sig kan vara oerhört värdefullt.
Gemensam marknadsföring gör stor skillnad
Researrangören, Visit Sweden och de svenska deltagarna samarbetar inte bara om att hitta säljbara produkter för de potentiella Sverigeresenärerna. När man har produkterna på plats, kanske redan ett år innan nästa säsong, satsar man tillsammans pengar och andra resurser på att marknadsföra resan för slutkonsumenterna.
För Sverige är det en stor fördel att få tillgång till researrangörernas sajter, bokningsfunktioner, kundbrev och andra kommunikationsvägar, något som inte vore möjligt annars. Ofta föreslår researrangören en mix av kanaler som fungerar för just de tänkta kunderna.
Många år med Sverige i utbudet har gett resultat
Projektet RESA har varit igång i flera år. Matchningarna mellan upplevelser i Sverige och kunder i Europa har gjort Sverige mer synligt i de internationella säljkanalerna, och det har lett till att stora delar av Sverige har kunnat räkna hem fler övernattningar.
Under säsongen 2019 gav RESA drygt 172 000 övernattningar från tysktalande marknader via nya resepaket. Det omsatte cirka 393 miljoner kronor på plats i Sverige. Samarbetet skapade också marknadsföring av svenska turistprodukter till ett värde av drygt 13 miljoner kronor i de kanaler där tysktalande resenärer letar efter resor. RESA samarbetar med ca 90 researrangörer och resultatet blir 400-500 nya resepaket per år.