Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Digitalisering och hållbarhet påverkar resandet

Allt fler reser i världen och den tekniska utvecklingen går snabbt. Stora förändringar pågår som påverkar människors attityder och beteenden i vardagen. Det har effekt även på människors resande.

Några globala drivkrafter bedöms betyda mycket för hur resandet utvecklas. Vi är mitt i en digitaliseringsrevolution, där det är avgörande att finnas sökbar men där behovet av mänsklig kontakt finns kvar.

Det ökande resandet och människors medvetenhet om miljöpåverkan ställer också krav på besöksnäringen att erbjuda hållbar turism.


Hur vi lever

Välståndet ökar genom både tillväxt och ekonomisk utveckling. Hälso- och sjukvård utvecklas. Det leder till att fler som är äldre och friska och har möjlighet att resa gör det, och reser utomlands.

Många upplever en ökad tidspress i sina liv, vilket ger högre förväntningar på en semester där allt ska fungera smidigt och vara värd den investerade tiden.

En global värld

Den snabba digitala utvecklingen skyndar på globalisering och nyheter och information, produkter och tjänster sprids fortare över världen.

Det pågår en maktförskjutning från väst till öst och totalt sett väntas globaliseringen leda till en utjämning av makt, både militärt, kulturellt och kommersiellt.

Urbanisering och miljö

Urbaniseringen har intensifierats och ger både miljömässiga och sociala konsekvenser. Större städer kräver fler resurser och leder till hög befolkningstäthet och risk för bostadsbrist.

Klimatförändringar och ökad brist på jordens resurser blir mer påtagliga. De flesta resenärer förväntar sig att myndigheter och företag, till exempel researrangörer, minimerar miljöpåverkan från resor och är sällan villiga att betala mer för miljövänliga alternativ.

Digital revolution

Miljarder människor och ett växande antal objekt är ständigt uppkopplade. Till exempel i Europa har människor fått större möjligheter att vara uppkopplade på semestern efter att roaming-avgifter inom EU har tagits bort.

Majoriteten av världens resenärer äger en smartphone och använder den allt mer för kommunikation, information, underhållning och konsumtion. Den blir även ett naturligt verktyg på resan.

Automatisering och robotisering av arbetslivet ökar. För besöksnäringen går utvecklingen mot mer självbetjäning och mer automatiserade bokningstjänster och sajter med tips och rekommendationer på upplevelser och restauranger. AI-teknik för röststyrda bokningstjänster som Apples Siri eller Amazons Alexa har börjat användas. Big Data-analys ger möjlighet att samla stora mängder information om sökmönster och trender, som påverkar vad resenären blir exponerad för.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.