Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: JonatanStålhös/imagebank.sweden.se

Turister älskar Sverige

De turister som Visit Sweden vänder sig till tycker att Sverige är ett vackert land med en unik orörd natur som är tillgänglig för alla. Antalet övernattningar från utlandet har ökat med 34 procent på fem år.

Med en stark bild av Sverige både som land och som resmål är det lättare att få resenärernas uppmärksamhet. En undersökning från Visit Sweden visar att resenärernas bild av Sverige är positiv och intresset för att besöka Sverige på semestern är stort.

Att Sverige är vackert är resenärernas starkaste association till landet. Men även andra ord kommer upp när vi ber dem tänka på Sverige.

  • vackert
  • unik orörd natur som är tillgänglig för alla
  • öppenhet och frihet
  • hållbarhet
  • modernt
  • hälsosam livsstil

Som resmål är Sverige i målgruppens ögon i första hand ett tryggt, säkert och gästvänligt resmål där det finns mycket att se och göra runt om i landet. Turisterna i vår målgrupp vill gärna lära sig något nytt om landet de besöker, uppleva svensk kultur, livsstil och natur samt njuta av god mat och dryck. En rundresa i Sverige är något som de tycker låter lockande, speciellt för att se flera sidor av Sverige och uppleva det genuina och oförställda.

Det är framför allt de danska, brittiska, tyska och amerikanska resenärerna i målgruppen som associerar Sverige allra mest med ”vackert”. De som starkast kopplar ihop Sverige med en hälsosam livsstil finns i Storbritannien, Frankrike och USA.

Jämfört med liknande destinationer som Sverige är associationerna inte unika för vårt land. Men däremot förknippas Sverige i högre grad med ord som modernt, nytänkande och progressivt, ny teknik och innovation, litteratur och film, musik och mode.

Sverige rankas högt i globala undersökningar

Sverige ligger högt på internationella rankinglistor inom till exempel miljö, näringsliv, samhällsstyrning och turism. Sverige toppar under 2018 åter igen den internationella listan för länders anseende, Country Reptrak från Reputation Institute, efter att ha legat på tredje plats 2017 och första plats 2016.

I en rankning om hållbar konkurrenskraft har Sverige också förstaplatsen. I den globala Good Country Index, som mäter länders bidrag till sin omvärld, ligger Sverige på fjärde plats av 153 länder. I undersökningen har Sverige hög placering inom områdena ”kultur” och ”hälsa och välmående”.

I Nation Brands Index, som mätt uppfattningen om 50 länder i världen i sex områden sedan lång tid tillbaka, kliver Sverige upp en placering till nionde plats 2018, strax före Australien och före de övriga nordiska länderna. Undersökningen mäter sex områden, där Sverige är starkast inom styrelseskick.

Källa: Visit Sweden Brand Tracking 2019, Visit Swedens målgruppsanalyser 2018 och respektive index

Sverige ligger bra till

Country Rep Trak, Reputation Institute: 1 plats av 55 länder
Global Sustainable Competitiveness Index, SolAbility: 1 plats av 180 länder
Good Contry Index, Good Country: 4 plats av 153 länder
Nation Brands Index, Ipsos: 9 plats av 50 länder

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.