Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Turismen i Sverige ökar

Besöksnäringen i Sverige växer och värdet av utländska turisters konsumtion i Sverige ökar mer än den inhemska turismen. Resandet i världen växer och från jordens alla hörn kommer människor som vill upptäcka Sverige som destination.

När utländska turister blir fler, kommer tillbaka, stannar längre och gör fler aktiviteter i städerna och på landsbygden i alla hörn av vårt land ger det stora intäkter till Sverige. Utländsk turism är en exportnäring och produktionen av turismupplevelser kan inte flyttas utomlands.

”Visit Swedens arbete med att marknadsföra Sverige som land och destination bidrar till tillväxt i hela den svenska ekonomin.”


Fler utländska övernattningar i Sverige

Hur internationell turism i Sverige utvecklas mäts löpande i antal övernattningar på kommersiella boendeanläggningar. 2018 gjordes 17,4 miljoner övernattningar från utlandet i Sverige, flest från Norge, Tyskland och Danmark. Utländska turister spenderade 144,1 miljarder kronor (2018), varav 19,8 miljarder bara i momsintäkter, i besöksnäringens företag. Detta så kallade exportvärde har haft en över tre gånger så hög tillväxt som den inhemska turismen i Sverige sedan år 2000.

Besöksnäringens tillväxt finns utomlands

Den globala turismen fortsätter att växa och Visit Swedens målgruppsanalyser pekar på miljontals människor som vill besöka Sverige på semester. Exportvärdet av turism, det vill säga det samlade värdet av utländska turisters konsumtion i Sverige, har ökat snabbare än svenskarnas turistkonsumtion i sitt eget land.

Med långsiktiga satsningar på destinationsutveckling, samverkan och marknadsföring kan Sverige ta tillvara på potentialen. Detta är också en del av regeringens exportstrategi som presenterades i september 2015.

Sveriges globala andel är fortfarande liten

Sverige och övriga Norden är fortfarande en liten aktör på den internationella turismmarknaden. Norden står för enbart 3 procent av alla internationella ankomster i världen och från många av Visit Swedens fokusmarknader är andelen av deras utlandsresor till Sverige cirka 1 procent. Enligt Oxford Economics väntas dock Sverige växa något snabbare än resandet till Norge, Danmark och Finland.

Källa: Tillväxtverket/SCB och TDM/Tourism Economics 2018

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.