Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Mer utländsk turism ökar intäkter och ger fler jobb

När Sverige blir mer populärt som destination görs fler övernattningar, restaurangbesök och aktiviteter över hela landet. Det shoppas mer i våra butiker och fikas mer på våra caféer. Det görs besök på museer och temaparker och turister vandrar och paddlar kanot i naturen, kanske med en naturguide. Det leder till fler anställda och mer pengar i besöksnäringsföretagens kassor.

Företag i svensk besöksnäring sysselsätter många människor. 2018 arbetade hela 172 400 personer i yrken som har skapats av turism. Fler utländska besökare som stannar längre leder snabbt till fler anställda på hotell, på restauranger, i transportföretag, i handeln och i upplevelseföretag. Företag i svensk besöksnäring behöver tillgång till olika kompetenser och bidrar också till en ökad mångfald på arbetsmarknaden, med goda möjligheter för unga och nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Antalet sysselsatta inom turism ökade med 2 procent under 2018 mot året innan. I faktiska siffror blev det 2 900 nya jobb. Sysselsättningstillväxten inom turism har varit särskilt stark under de tre senaste åren och har en högre tillväxttakt än den totala sysselsättningen i Sverige.

Det som utländska besökare konsumerar i Sverige räknas som export av turism. Skillnaden mot många andra exportgrenar är att kunderna konsumerar tjänsterna på plats i Sverige. Under 2018 konsumerade utländska turister för 144,1 miljarder kronor, en ökning med 8 procent jämfört med 2017.

Utländska besökares konsumtion står för en större andel av den totala turistkonsumtionen i Sverige än för några år sedan. Under 2018 stod turisterna från utlandet för 43 procent av Sveriges totala intäkter från turism. År 2000 var andelen 27 procent.

Läs mer om svensk turism på Tillväxtverkets sajt.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.