Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Kineser hittar till Sverige

Reslusten i Kina formligen exploderar och det ger spår också i Sverige. Övernattningarna från Kina ökade med 41 procent mellan 2015 och 2017, och backade något under 2018. Sverige är fortfarande en av de mer okända destinationerna för kineser, men intresset för svensk livsstil växer. Det vill Visit Sweden fortsätta utveckla.

I Kina växer nyfikenheten att utforska andra länder och Sverige som resmål börjar ta plats som en etablerad destination. På Visit Swedens kontor i Beijing märker vi ett ökat intresse för svensk livsstil, hållbarhet, natur och aktiva upplevelser.

”Att välja Sverige som resmål är inte ett val för de stora massorna.”


Under 2018 gjordes 347 000 övernattningar från Kina i Sverige. Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne är populära, men även Värmlands och Örebro län lockar många kinesiska resenärer. Antalet övernattningar backade med 5 procent under 2018 efter flera års stadig ökning, något som även gäller för resandet till Norge från Kina.

Idag är Sverige som resmål inte ett val för de stora massorna, och endast 0,1 procent av utlandsresandet från Kina gick till Sverige under 2017. Resandet börjar också att förändras: nästan fyra av tio resenärer från Kina väljer att resa till Sverige individuellt, ett intresse som Visit Sweden ser har ökat. En medveten och nyfiken grupp resenärer i den övre medelklassen får nu upp ögonen för annorlunda upplevelser i Sverige.

Den svenska livsstilen är spännande

Många kinesiska resenärer till Sverige är nyfikna på svensk livsstil, kultur, storstäder och lättillgängliga naturupplevelser. Efterfrågan ökar på upplevelser med anknytning till naturen, matkultur och svenskarnas sätt att leva och vara.

Kineserna i målgruppen som Visit Sweden riktar marknadsföringen till har också ett intresse för svensk design. Ett exempel är en serie korta filmer från Visit Sweden om svensk livsstil och design i samarbete med Volvo. Varje film har visats minst fem miljoner gånger på några månader under hösten 2017 och blev en snackis.

Kineser som vill lära mer om destinationen stannar längre

Visit Sweden jobbar för att kineser som vill göra många olika aktiviteter och är intresserade av resmålet Sverige ska bli fler. Många destinationer och företag i besöksnäringen är redan med på båten – och genom att tillsammans bli bättre på att utveckla upplevelser för kineser har besöksnäringen stor chans att få de kinesiska resenärerna att spendera mer tid här och på så sätt öka intäkterna.

”Visit Sweden jobbar för att kineser som vill göra många olika aktiviteter och är intresserade av resmålet Sverige ska bli fler.”


Exempel på populära ”soft adventure”-aktiviteter är skaldjurssafari på Västkusten, glasblåsning på Skansen, cykling på ön Ven i Öresund, vandring i Söderåsens nationalpark i Skåne, bilrundtur i Skåne, norrsken i Swedish Lapland, matlagningskurs i Göteborg, bär- och svampplockning eller skärgårdstur utanför Stockholm. Utöver de naturnära upplevelserna står fortfarande shopping mycket högt i kurs. Besökare som utforskar platsen mer på djupet tenderar att stanna längre på samma plats.

Digitala plattformar väcker Sverigeintresset

Att ha koll på och vara närvarande på de plattformar som nyfikna kinesiska resenärer använder för att söka inspiration är viktigt för Visit Sweden. Plattformarna är ofta andra än de vi använder i Europa. I Kina är C-trip landets ledande online-resebyrå och en av världens största resesajter. Förutom hotell och flygbokningar erbjuder C-trip även paketresor, företagsresor och skräddarsydda resor för individuella resenärer. Baidu, Mafengwo och tripadvisor.cn är också viktiga för att nå resenärer som söker den typ av upplevelser som finns i Sverige.

Visit Sweden följer utvecklingen, testar och använder sociala medieplattformar som WeChat och Weibo, för att nå medvetna resenärer. De senaste fem åren har vi producerat över 200 innehållsrika artiklar för de mer än 50 000 följarna på WeChat om svenska destinationer, livsstil, kultur, events med mera. För att dra nytta av innehållet och nå ut till fler potentiella resenärer är vi också aktiva på flera populära sociala plattformar.

Samtidigt som Visit Sweden vill vända sig till de resenärer som är redo att boka vill vi öka kännedomen om Sverige för en bredare kinesisk publik. Det gör vi bland annat genom att inspirera kinesiska medier och samarbeta med olika typer av researrangörer.

Researrangörer är nyckeln för att hitta rätt kunder

Researrangörer är en viktig länk till resenärer på tillväxtmarknader som Kina. Visit Sweden har sedan många år ett etablerat nätverk av researrangörer som har kunder med intresse för Sverige och svenska upplevelser. Det handlar både om gruppresor och skräddarsydda individuella resor.

Den kinesiska resemarknaden har idag ett större fokus på individuella och skräddarsydda utlandsresor, även om paketerade gruppresor fortfarande är vanliga. I april 2019 arrangerade Visit Sweden ett forum för kinesiska researrangörer och medier, ”Sweden designed for you”, där man lyfte fram aktiviteter i Sverige för mer erfarna resenärer som söker lokala upplevelser på destinationen. Med under forumet var också Visit Stockholm.

”Nyckeln till ett större engagemang för Sverige hos researrangörerna ligger i större kunskap om vad vi kan erbjuda.”


I en e-utbildning för researrangörer på WeChat får svenska partners presentera sina produkter på ett roligt och informativt sätt med hjälp av en lärande, digital plattform. Varje svensk destination presenteras i 3-4 kapitel som avslutas med ett quiz. När den är genomförd får researrangören ett certifikat från Visit Sweden.

Visit Sweden gör i genomsnitt 2-3 utbildningar i månaden, totalt minst 30 på ett år, för reseagenter i prioriterade storstadsområden. Vid varje tillfälle når Visit Sweden 10-30 agenter. Utbildningen ger kunskap om destinationen, upplevelseprodukter, service och förslag på upplägg av resor. Vissa utbildningar genomförs tillsammans med flygbolag som SAS, Finnair och Air China.

Visit Sweden håller också seminarier för resebyråer i kinesiska städer med tillgänglighet till Sverige, ofta i samarbete med andra nordiska länder. Tillsammans med Swedavia och olika flygbolag jobbar Visit Sweden också för en bättre tillgänglighet till Sverige och Skandinavien.

Ta tillvara potentialen långsiktigt

Tillväxtmarknader som Kina är viktiga för att bidra till ökade intäkter från internationell turism i Sverige. Tillsammans med destinationer, transportörer och besöksnäringsföretag inspirerar Visit Sweden resenärer som vill lära känna och upptäcka Sveriges kultur och livsstil. Det bidrar till att öka volymerna från Kina i en takt som svensk besöksnäring kan hantera.

Kinesiska resenärer som får uppleva Sverige på djupet, ofta i naturen, bidrar i sin tur till att sprida en äkta och unik bild av Sverige som resmål i sina nätverk.

Kina är en enorm marknad för turism till Sverige. Vi har många spännande upplevelser att erbjuda och med en högre kännedom om Sverige hos kinesiska turister kan besöksnäringen dra fördel av en stor potential och växa på lång sikt.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.