Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×

Designresmål gör fler intresserade av att komma till Sverige

Regeringen har gett Visit Sweden ett fyraårigt uppdrag att positionera Sverige internationellt som design-, mode- och arkitekturdestination.

7 av 10 i Visit Swedens målgrupp av resenärer förknippar Sverige med design. Sverige är fullt av platser att besöka som bygger på vår design-, inrednings- och arkitekturtradition. Enligt en global undersökning om Sverige som designland på sociala medier ser många utländska turister svensk design som modern, innovativ, hållbar, enkel, funktionell och minimalistisk. Även om svensk design anses ha stora likheter med de nordiska grannländerna har Sverige den starkaste profilen som designdestination.

Goda chanser att fler väljer svensk design

Fler människor som reser till Sverige och upplever och köper svensk design skapar tillväxt för Sverige. Regeringen har via Utrikesdepartementet satsat totalt 28 miljoner kronor från 2016 till och med 2019 på att få fler utländska turister att uppleva svensk design i Sverige – som ger besöksnäringen, handeln och designföretagen möjlighet att växa. Uppdraget har getts till Visit Sweden, som driver det fyraåriga designprogrammet tillsammans med Svensk Form, Swedish Fashion Council, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen. Designprogrammet går under namnet Swedish Design Moves.

Visit Sweden har ringat in en grupp resenärer som har ett stort intresse av att uppleva svensk kultur, där design och arkitektur spelar en stor roll. Resenärerna är aktiva, nyfikna, attraheras av kreativitet och vill veta mer om Sverige och våra traditioner. Dessa resenärer söker ständigt ny inspiration på resan. Visit Sweden kallar dem för ”den designintresserade nyfikne upptäckaren”. De består av miljontals människor i flera länder och på sin Sverigeresa vill de uppleva arkitektur och design, besöka museer och utställningar med designfokus, besökare hantverkare och ateljéer och shoppa hantverksprodukter.

Design har gett uppmärksamhet för Sverige

Sedan Swedish Design Moves startade har svensk design, mode och arkitektur synts i hela världen. Aktiviteter under Stockholm Design Week, den internationella möbelmässan i Milano, modeveckan i Paris, London Design Fair, arkitekturveckorna Archtober i New York, Design Art Festival i Tokyo och i samband med återinvigningen av Institut Suédois i Paris har skapat många tillfällen för designprofiler, internationella medier och researrangörer att sprida bilden av Sverige via svensk design. När en arkitektritad bastu från duon Bigert & Bergström, i form av ett gyllene ägg, landade i Paris under några veckor uppmärksammades det av bland annat Lonely Planet och Travel+Leisure.

Såväl under 2017 som 2018 har Visit Sweden marknadsfört Sveriges första virtuella museum för design, arkitektur och mode. Premiärutställningen i Swedish Design Museum, ”Live from Sweden”, kurerades av svenska designexperter och visar åtta samtida föremål av svensk design som skapats för att förbättra människors vardag. Den andra utställningen, under hösten 2018, öppnade dörrarna till svenska hem till försäljning runt om i Sverige.

Utöver nedslag i internationella metropoler för att nå opinionsledare, genomförs kontinuerligt press- och influencerresor till Sverige och våra designdestinationer. Vi producerar tillsammans med Sveriges regioner och städer filmer och bilder som tillsammans sprids i våra egna och andras kanaler för att skapa intresse och få människor att vilja resa hit.

Den internationella marknadsföringen i satsningen Swedish Design Moves görs tillsammans med aktörer som Svenska institutet, Sveriges ambassader och olika företag.

Swedish Design Matters

Visit Sweden och de andra deltagarna i Swedish Design Moves har tagit fram ett koncept för kommunikationen för utländska resenärer. Konceptet bygger på att svensk design och kreativitet drivs av jämlikhet och är till för alla. För att skapa en stark position för Sverige som designdestination ska den befintliga bilden av en cool, modern och minimalistisk svensk design kompletteras med det inkluderande, kreativa, innovativa och hållbara. En framåtblickande design som är till för att användas och inte sättas på piedestal. Visit Sweden kallar konceptet för Swedish Design Matters.

Sverige som designdestination på visitsweden.com.

swedishdesignmoves.com

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.