Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×

Svenska designupplevelser kan skapa tillväxt

Regeringen har gett Visit Sweden i uppdrag att positionera Sverige som design-, mode- och arkitekturresmål. Genom ett fyraårigt program ska resandet till Sverige öka genom att höja kännedomen om design-, mode- och arkitekturupplevelser.

Enligt en global undersökning om Sverige som designland på sociala medier ser många utländska turister svensk design som modern, innovativ, hållbar, enkel, funktionell och minimalistisk. Även om svensk design anses ha stora likheter med de nordiska grannländerna har Sverige den starkaste profilen som designdestination.

Goda chanser att fler väljer svensk design

Fler människor som reser till Sverige och upplever och köper svensk design skapar tillväxt för Sverige. Regeringen har via Utrikesdepartementet satsat totalt 28 miljoner kronor från 2016 till och med 2019 på att få fler utländska turister att uppleva svensk design i Sverige – som ger besöksnäringen, handeln och designföretagen möjlighet att växa. Uppdraget har getts till Visit Sweden, som driver det fyraåriga designprogrammet tillsammans med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen. Designprogrammet går under namnet Swedish Design Moves.

Visit Sweden har ringat in en grupp resenärer som har ett stort intresse av att uppleva svensk kultur, där design och arkitektur spelar en stor roll. Resenärerna är aktiva, nyfikna, attraheras av kreativitet och söker ny inspiration på resan. Visit Sweden kallar dem för ”den designintresserade nyfikne upptäckaren” och de består av miljontals människor i flera länder.

Design har gett uppmärksamhet för Sverige

Svensk design har synts i världen under 2017. Aktiviteter under Stockholm Design Week, den internationella möbelmässan i Milano, modeveckan Swedish Fashion Now i Paris, London Design Fair, arkitekturveckorna Archtober i New York och i samband med återinvigningen av Institut Suédois i Paris har skapat många tillfällen för designprofiler, internationella medier och researrangörer att sprida bilden av Sverige via svensk design. När en arkitektritad bastu från duon Bigert & Bergström, i form av ett gyllene ägg, landade i Paris under några veckor uppmärksammades det av bland annat Lonely Planet och Travel+Leisure.

I november 2017 öppnade Visit Sweden Sveriges första virtuella museum för design, arkitektur och mode. Premiärutställningen i Swedish Design Museum, ”Live from Sweden”, kurerades av svenska designexperter och visar åtta samtida föremål av svensk design som skapats för att förbättra människors vardag.

Den internationella marknadsföringen i satsningen Swedish Design Moves görs tillsammans med aktörer som Svenska institutet, Business Sweden och olika företag.

Swedish Design Matters

Visit Sweden och deltagarna i Swedish Design Moves har tagit fram ett koncept för kommunikationen för utländska resenärer. Konceptet bygger på att svensk design och kreativitet drivs av jämlikhet och är till för alla. För att skapa en stark position för Sverige som designdestination ska den befintliga bilden av en cool, modern och minimalistisk svensk design kompletteras med det inkluderande, kreativa, innovativa och hållbara. En framåtblickande design som är till för att användas och inte sättas på piedestal. Visit Sweden kallar konceptet för Swedish Design Matters.

Sverige som designdestination på visitsweden.com.

https://swedishdesignmoves.com/

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.