Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Sara Ingman/imagebank.sweden.se

Framtidssatsning på naturturism

Visit Sweden satsar på hållbar natur- och ekoturism på landsbygden så att Sverige kan dra nytta av en ökad efterfrågan på naturnära semesterupplevelser.

Sveriges regering har gett Visit Sweden extra resurser för att öka kännedomen om Sverige som naturdestination på en global marknad. Den ökade satsningen påbörjades under 2015 och har formerats i programmet ”Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden”.

Potential för mer naturturism i Sverige

Allt fler internationella turister söker genuina, men bekväma och lättillgängliga naturupplevelser. Nio av tio i Visit Swedens målgrupp Den Globala Resenären vill uppleva naturen på sin Sverigeresa. Sverige har en stark naturprofil hos utländska resenärer och den främsta associationen till Sverige är ett vackert land med unik orörd natur, tillgänglig för alla. Öppenhet, frihet och hållbarhet rankas också högt. Adventure Travel Trade Association, en internationell medlemsorganisation för naturturism, pekar ut ”adventure travel” som en av de snabbast växande områdena inom turism, där hållbara initiativ uppmuntras och resenärer stödjer lokala ekonomier.

Marknadsföring för en naturintresserad målgrupp

Visit Sweden har valt en noggrant segmenterad målgrupp som mottagare för Sverigemarknadsföringen inom Naturturismprogrammet. Målgruppen, De naturfokuserade nyfikna upptäckarna, har ett stort intresse för svensk kultur och livsstil och vill göra så mycket som möjligt under sin vistelse i Sverige. De är intresserade av naturen och det är de enkla och lättillgängliga äventyren som lockar. De vill också lära sig mer om hur svenskar spenderar tid i och hämtar kraft från naturen.

Svensk naturnära livsstil ska positionera Sverige

Visit Swedens vision är att Sverige efter 2019 ska vara en av de tre främsta hållbara naturdestinationerna för målgruppen. För att nå dit ska Sveriges position inom hållbar naturturism stärkas, målgruppen ska inspireras och engageras av Sverige som en hållbar naturdestination. Samtidigt ska det vara enkelt för målgruppen att planera och boka naturupplevelser i Sverige.

Många utländska besökare fascineras av svenskarnas närhet till naturen, och som turist i Sverige kan man ägna sig åt naturupplevelser på samma sätt som svenskarna själva gör. I kommunikationen om svensk natur utgår Visit Sweden från den svenska naturnära livsstilen och bygger budskapen runt ett kreativt kommunikationskoncept, Human Nature.

Visit Sweden har tillsammans med aktörer i besöksnäringen genomfört målgruppsanalyser och gjort en förstudie om natur, samt har tagit fram kommunikativa riktlinjer.

Svensk natur har spridits över världen

Under våren 2017 genomfördes det första globala marknadsföringsinitiativet för svensk natur, Freedom to Roam. Initiativet lyfte fram möjligheten för alla att få tillgång till den svenska naturen genom allemansrätten och var ett samarbete med Airbnb, där Visit Sweden lade ut Sverige som en bostadsannons. På en månad hade människor i 71 länder nåtts av budskapen via internationella medier och engagerats i sociala medier. Freedom to Roam vann guld i internationella reklamtävlingen LIA i kategorin Digital/Travel och ett silver i 100Wattaren i kategorin Internationellt.

På hösten 2017 genomförde Visit Sweden ett nytt initiativ, denna gång om naturens påverkan på människors välbefinnande, The 72 Hour Cabin. Fem personer med stressiga yrken i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland fick prova den svenska naturnära livsstilen i tre dygn medan deras hälsa följdes upp av stressforskare från Karolinska Institutet. Initiativet har fått uppmärksamhet i medier som brittiska the Telegraph och amerikanska Lonely Planet.

I januari 2019 lanserades det globala utspelet The Edible Country. På 13 natursköna platser i landet har utländska gäster kunnat boka plats vid ett specialdesignat rustikt träbord genom Bookatable och kunnat laga sin egen gourmetmåltid av ingredienser de själva samlat i naturen runt omkring. Fyra svenska stjärnkockar gjorde inspirationsrecept med råvaror från naturen. Flera stora internationella medier har skrivit om den svenska naturen och smakerna: The Washington Post skrev till exempel att den svenska naturen är lika integrerad i livsstilen som allmän hälsovård och inlagd sill. Franska Le Figaro att i Sverige är det skogen som bjuder på maten, och amerikanska versionen av Guide Michelin lyfter fram en lång rad exempel på hur vi i Sverige jobbar med mat och hållbarhet. Brittiska The Telegraph beskriver The Edible Country som "världens tjusigaste picknick".

Sverige arrangerade världskongress för naturturism 2019

I september 2019 stod Sverige värd för Adventure Travel World Summit, en internationell kongress för naturresearrangörer och medier. Det är Adventure Travel Trade Association som arrangerar kongressen varje år. Sverige har valts bland annat på grund av svenskarnas naturnära livsstil med hjälp av allemansrätten, det starka nationella samarbetet för att utveckla naturturism och Sveriges höga rankning inom hållbarhet och innovation. Under fyra intensiva dagar samlades 750 deltagare från hela världen i Göteborg för att skapa nätverk och ta del av kunskap och nyheter inom naturturism. Dagarna före kongressen fick utvalda delegater också testa naturupplevelser på drygt 20 platser i stora delar av Sverige. 2017 arrangerades kongressen i Argentina och 2018 i Toscana i Italien.

Bakom ansökan att arrangera kongressen står Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket och flera regionala turistråd i Sverige. Turistrådet Västsverige var lokal värd.

Stark utveckling i Sverige

Utöver regeringens satsning till Visit Sweden att stärka den internationella marknadsföringen av svensk natur, pågår flera initiativ för att utveckla fler naturnära upplevelser. Besöksnäringen utvecklar en egen strategi för naturturism, Tillväxtverket arbetar i regeringsuppdraget Hållbar produktutveckling för större internationell konkurrenskraft inom natur- och kulturturism och turistföretag utvecklar nya naturbaserade upplevelser.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.