Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Content People AB

Indien etablerar sig som utlandsmarknad

Resandet från Indien har ökat kraftigt de senaste åren, och potentialen är stor för att tillväxten ska fortsätta. Bilden av vad Sverige erbjuder turister klarnar allt mer och många indier kombinerar affärsresan hit med egna semesterupplevelser. Denna ”bleisure”-trend väntas fortsätta i takt med ett ökande handelsutbyte. Visit Sweden har satsat på den indiska resemarknaden sedan 2015.

I Indien växer intresset för annorlunda, avlägsna destinationer. I Sverige uppskattar indiska resenärer den orörda naturen och livsstilen, och många blir allt mer nyfikna på aktiviteter som cykling, vandring och vinteräventyr, både i städerna och på landsbygden. Till exempel är intresset stort för det exotiska norrskenet. Visit Sweden har sedan 2015 kartlagt resandet från Indien genom egna målgruppsanalyser och andra rapporter som ger besöksnäringen en bild av en växande indisk marknad.

Efter Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Italien är Sverige det sjätte största resmålet i Europa för indiska privat- och affärsresenärer. Precis som resenärer från andra fjärrmarknader vill indierna gärna kombinera de skandinaviska länderna under samma resa. I Sverige är Stockholm den största destinationen med 7 av 10 övernattningar på kommersiella boenden.

En trend i resandet till Sverige från Indien är ”bleisure”, en kombination av affärs- och privatresa. I Sverige bor och verkar 17 000 personer med indiska pass och en av fem som arbetar inom IT i Stockholm är indier. Indien och Sverige har ett ökande handelsutbyte, där bland annat nära 200 svenska företag är etablerade på den indiska marknaden. Många indier som besöker Sverige i jobbet passar på att också upptäcka landet som resmål.

Målgruppen finns i de indiska storstäderna

Visit Sweden koncentrerar marknadsföringen till medel- och höginkomsttagare i bland annat New Delhi, Mumbai, Chennai och Bengaluru, till människor som är intresserade av nya destinationer utomlands. De indiska resenärer som är nyfikna på Sverige vill gärna ägna sig åt rundresor, shoppa samt uppleva svensk kultur, tradition och livsstil.

Även under hösten 2018 arrangerade Visit Sweden en roadshow, där svenska destinationer och turistföretag från Sverige och övriga Skandinavien mötte utvalda researrangörer i New Delhi, Bengaluru och Mumbai. Totalt 260 indiska researrangörer fick etablera kontakt och lära sig mer om det skandinaviska utbudet för att kunna inkludera det i sina program. Det var den fjärde Skandinavienturnén till indiska researrangörer och har ökat kunskapen om Sverige som ett spännande resmål i Europa.

Arbetet att introducera Sverige som resmål i Indien görs tillsammans med svensk besöksnäring och i nära samarbete med Sveriges ambassad och de nationella turistorganisationerna för Norge och Danmark.

Sociala medier dominerar

I Indien är smartphoneanvändande vanligt och Facebook har nu flest användare i Indien, fler än i något annat land i världen. Därför är det naturligt att också marknadsföra Sverige via sociala medier.

I oktober och november 2018 rullade kampanjen Stockholm Unexpect på Facebook och i andra utvalda kanaler i Indien. Kommunikationen skulle nå resenärer mellan 25 och 45 år i New Delhi, Mumbai, Pune, Bengaluru och Chennai. Som en del av kampanjen rullade tre Facebookfilmersom gav tips om allt från konst i tunnelbanan till kajakpaddling mitt i stan. Filmerna visades nästan 12 miljoner gånger medan kampanjen rullade. https://visitsweden.com/stockholmunexpect/

Under våren 2017 trappade Visit Sweden upp närvaron i sociala medier. I samband med det genomfördes den första Sverigekampanjen på Facebook tillsammans med Visit Stockholm och Swedish Lapland Visitors Board. Indierna bjöds in att tävla om det bästa förslaget till ”gåbortpresent” till Sverige. Kampanjen fokuserade på natur och livsstil i Sverige och lyfte fram upplevelser i Stockholm och Swedish Lapland.

Fokus på Indien sedan 2015

Mellan 2015 och 2017 tilldelades Visit Sweden extra anslag från regeringen för att bland annat satsa på marknadsföring av Sverige på tillväxtmarknader som Indien. Redan före det hade Visit Sweden börjat lägga grunden för ökad kännedom om Sverige och marknadsföring av svenska turistprodukter i Indien. En av de tidigaste insatserna var att etablera kontakt med indiska researrangörer och öka kännedomen om Sverige genom stora artiklar i indisk dagspress och resemagasin. Exempelvis fick det vackra och hållbara Sverige och Stockholm stort utrymme på den nationella tv-kanalen NDTV som sänder på hindi. I ett program om hur Stockholm som en miljövänlig stad kan inspirera städer som New Delhi visades också staden som destination.

En viktig förutsättning för tillväxt för en långväga destination är tillgänglighet via flyg. I augusti 2017 startade Air India den första direktlinjen mellan Indien och Stockholm, vilket sänker tröskeln för resandet till Sverige. I december 2018 öppnade Qatar Airways en direktlinje mellan Göteborg och Doha, som är en strategisk knutpunkt för indiska resenärer på väg till Europa. Visit Sweden är en del av samarbeten som ska underlätta tillgängligheten med flyg till Sverige, tillsammans med bland andra Swedavia, turist- och investeringsorganisationerna för Stockholm och Göteborg samt länsstyrelse och handelskammare. I samarbetet Connect Stockholm och tillsammans med Air India genomfördes en Sverigekampanj under hösten 2018, bland annat genom att foliera tunnelbanetåg i Gurgaon med information och erbjudanden om Stockholm.

Fler indier har rest till Sverige

Tillväxten från Indien fortsatte under 2018. Antalet övernattningar i Sverige steg även efter en stor ökning mellan 2016 och 2017, och hamnade på den totalt högsta noteringen någonsin med 220 000 övernattningar. Det var en ökning med 2 procent eller 4 400 övernattningar. I Stockholmsregionen ökade antalet övernattningar med hela 18 procent.

Ökningen av antal övernattningar från Sverige i Indien har ökat snabbt från 2008, då det registrerades 52 000 övernattningar.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.