Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Visit Swedens Indiensatsning fortsätter

Nyfikenheten på Sverige och Skandinavien hos resvana indier växer. Resandet från Indien har ökat kraftigt de senaste åren, och potentialen är stor för ytterligare tillväxt.

Mellan 2015 och 2017 har Visit Sweden med hjälp av extra anslag från regeringen bland annat marknadsfört Sverige på tillväxtmarknader som Indien. Redan i början av 2015 lade vi grunden för ökad kännedom om Sverige och marknadsföring av svenska turistprodukter i Indien.

I augusti 2017 startade Air India den första direktlinjen mellan Indien och Stockholm, vilket sänker tröskeln för resandet till Sverige och lägger grund för ytterligare tillväxt.

Indier gillar svensk livsstil

I Indien växer intresset för annorlunda, avlägsna destinationer. Indiska resenärer uppskattar den orörda naturen och livsstilen, och många börjar också intressera sig för aktiviteter som cykling, vandring eller vinteräventyr. Precis som andra resenärer från fjärrmarknader vill indierna gärna kombinera de skandinaviska länderna under samma resa. Efter Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Italien är Sverige det sjätte största resmålet i Europa för indiska privat- och affärsresenärer.

Samarbete har gett resultat

Arbetet att introducera Sverige som resmål i Indien görs tillsammans med svensk besöksnäring och i nära samarbete med Sveriges ambassad och de nationella turistorganisationerna för Norge och Danmark. Visit Sweden har sedan våren 2015 fokuserat på att få fler svenska upplevelser in i indiska researrangörers program, att inspirera indiska medier med berättelser om Sverige och att skapa en aktiv närvaro för Sverige i sociala medier. Vårt arbete med att sprida inspiration om Sverige har gett goda resultat. Condé Nast Traveller India, National Geographic Traveller India och Travel and Leisure India är exempel på magasin som gjorde stora reportage redan under vintern 2015/2016. Som ett resultat av Visit Swedens visningsresor för journalister har Lonely Planet India publicerat 15 sidor om Stockholm, Skåne och det exotiska Icehotel och Condé Nast Traveller India gjorde ett 15 sidor lång Skandinavienreportage inför sommaren 2017.

Visit Sweden har arrangerat en rad affärsmöten i bland annat New Delhi, Chennai, Bengaluru och Mumbai mellan svenska och skandinaviska turistföretag och ett stort antal indiska researrangörer. Under hösten 2017 arrangerade vi tillsammans med Norge och Danmark den tredje Skandinavienturnén i ordningen, där turistföretag fick presentera sina upplevelser och turistprodukter för över 300 researrangörer.

Sociala medier är stort för indiska resenärer

I Indien är smartphoneanvändande vanligt och i dag finns både Skandinavien och Sverige på Facebook med en ökande följarskara. Under 2017 har Visit Sweden trappat upp närvaron i sociala medier och med digitala kampanjer. Våren 2017 genomförde Visit Sweden, Visit Stockholm och Swedish Lapland den första Sverigekampanjen på Facebook, där indier fick tävla om vem som hade det bästa förslaget till ”gåbortpresent” till Sverige. Kampanjen fokuserade på natur och livsstil i Sverige och lyfte fram upplevelser i Stockholm och Swedish Lapland.

Målgruppen finns i storstäderna

Visit Sweden har sedan 2015 analyserat marknaden genom egna målgruppsanalyser och andra rapporter som ger besöksnäringen en bild av den starkt växande indiska marknaden. Marknadsföringen koncentreras till medel- och höginkomsttagare i bland annat New Delhi, Mumbai, Chennai och Bengaluru, som är intresserade av nya destinationer utomlands.

Fler indier har rest till Sverige

Tillväxten från Indien har fortsatt under 2017. Antalet övernattningar i Sverige ökade med mer än 23 procent eller 41 000 övernattningar, jämfört med 2016. Under hela 2017 stod indiska resenärer för totalt 216 000 övernattningar i kommersiellt boende i Sverige, vilket är den hittills högsta noteringen. Flest övernattningar görs i Stockholm.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.