Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Norge, Sveriges största utlandsmarknad

Norrmännen står för flest övernattningar av alla utländska nationaliteter i Sverige. 2017 gjorde de norska besökarna 3,4 miljoner övernattningar på kommersiella boendeanläggningar i hela Sverige. Sverige var också norrmännens vanligaste utlandsdestination i Europa 2017.

Norrmän på besök i Sverige gillar att uppleva nöjesliv, museer och restauranger, att shoppa, besöka nöjesparker, familjeattraktioner och djurparker och att helt enkelt ta del av stämningen och människorna i Sverige. Det visar Visit Swedens målgruppsanalyser. För de flesta i Visit Swedens målgrupp av resvana människor gäller att smita från vardagen, ha roligt, koppla av och slippa rutiner. Segmentet ”vardagssmitande livsnjutare” utgör 65 procent av Visit Swedens norska målgrupp, jämfört med ett snitt på 38 procent på Visit Swedens övriga prioriterade marknader.

Norska resenärer känner Sverige väl. 85 procent av Visit Swedens målgrupp anger att de vet vad Sverige har att erbjuda och hur det är att semestra i Sverige. Totalt är 84 procent av målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester, vilket motsvarar 2 miljoner norrmän.

"2 miljoner norrmän vill besöka Sverige på semester"

Norrmännens övernattningar stod för 21 procent av de totala utländska kommersiella övernattningarna i Sverige 2017. Totalt innebär det 3,4 miljoner övernattningar från Norge, vilket är en minskning med 1 procent från 2016. Flest övernattningar görs i Västra Götaland, Värmland och Jämtland.

Räknat i antal ankomster 2017 ligger Sverige på första plats bland norrmännens utlandsdestinationer i Europa. Danmark ligger på andra plats och Finland på elfte. Besökarna från Norge konsumerar i snitt för 1 557 svenska kronor per person och dag under sin Sverigevistelse (2014). Den genomsnittliga konsumtionen för utländska besökare i Sverige var 1 085 kronor.

I Norge arbetar Visit Sweden tillsammans med en lång rad partners bland regionala turistorganisationer, destinationer och turistföretag i svensk besöksnäring. Kommunikationen av Sverige görs till största delen direkt mot slutkonsumenten, den norska resenären.

Norge har 5,3 miljoner invånare 2017 och en tillväxttakt på 1 procent 2017. 53 procent är mellan 25-64 år. (CIA World Factbook 2018)

Källor: Tourism Economics, IBIS 2014 Tillväxtverket/Markör, Inkvarteringsstatistik 2017 Tillväxtverket/SCB och Visit Swedens målgruppsanalys 2018 Visit Sweden/Nepa.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.