Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Storbritannien

Britterna är ett resande folk och Storbritannien har mycket god tillgänglighet till alla hörn av världen. Intresset för Sverige ökar, men vår marknadsföring har stor konkurrens från andra länder och destinationer. Under 2018 gjordes knappt 834 000 av övernattningarna i Sverige.

Britter gjorde cirka 480 miljoner kommersiella övernattningar utomlands (2018). Totalt hade Sverige 835 000 övernattningar från Storbritannien förra året, vilket är en minskning med 4,5 procent från året innan. Flest övernattningar finner vi i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Britterna stod för 5 procent av alla utländska kommersiella övernattningar i Sverige 2018, men antalet har vuxit de senaste fem åren. Mellan 2012 och 2018 har antalet övernattningar från Storbritannien ökat med 42 procent.

Under ett Sverigebesök vill brittiska besökare gärna utforska svensk kultur, tradition och livsstil, uppleva städer, stämningen och människorna och resa runt och uppleva så mycket som möjligt.

I Visit Swedens målgrupp har en tredjedel någon gång tidigare besökt Sverige, och majoriteten är intresserade av att återvända. Totalt är 88 procent av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar drygt 9 miljoner britter.

Danmark och Sverige har i en nordisk jämförelse ungefär lika stor marknadsandel av de brittiska övernattningarna på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping med en tredjedel var. Norge har en andel på 21 procent.

Räknat i antal ankomster ligger Sverige på 15:e plats bland britternas utlandsdestinationer (2018). Deras vanligaste destination är Spanien. Danmark ligger på på 14:e plats, medan Finland och Norge inte finns med bland de 20 största utlandsdestinationerna i Europa.

Besökare från Storbritannien konsumerade i snitt för 622 svenska kronor per person och dag under sin Sverigevistelse år 2014. Den genomsnittliga konsumtionen för utländska besökare i Sverige var 1 085 svenska kronor.

Källa: Tourism Economics, Inkvarteringsstatistik Tillväxtverket/SCB, IBIS 2014 Tillväxtverket/Markör och Visit Swedens målgruppsanalys 2018 Visit Sweden/Nepa.

Storbritannien har 65 miljoner invånare 2018 med en tillväxttakt på 0,5 procent 2018. 52 procent av befolkningen är idag i åldrarna 25-64 år. (CIA World Factbook 2019)

Vill du marknadsföra din destination eller upplevelse utomlands? Här kan du läsa hur Visit Sweden arbetar med marknadsföring av Sverige i Storbritannien.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.