Are you looking for Sweden's official website for tourism and travel information? Go to visitsweden.com

×
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Övergripande Sverigemarknadsföring öppnar dörren

Visit Sweden jobbar varje dag för att Sverige ska synas internationellt som land och destination. Vi stärker Sverigebilden hos den grupp resenärer som vill lära mer om Sverige och ta del av många delar av landet under sin resa. Den inspiration som Visit Sweden sprider globalt kan besöksnäringen dra nytta av i sin marknadsföring av produkter och upplevelser.

Sverige är ett litet land med mindre än 1 procent av den internationella turismen. Det gör att vi måste sticka ut för att synas bland övriga länder och destinationer som konkurrerar om resenärernas uppmärksamhet. Detta beskriver vi i vårt "manifest" som är vårt löfte till resenären när hen väljer Sverige: "Welcome to something else!".

Hej världen!

Vi har inget Eiffeltorn. Inga palmer, billig öl eller lutande torn. Inte ens en liten pyramid! Så varför i hela friden åka till Sverige?
För att vi är annorlunda. Sverige är något annat.
Vi är pappaledighet och norrsken. Jämställdhet och älgar. Vår populärmusik och våra köttbullar är beroendeframkallande. Våra organisationer och möbelpaket är platta.
Vi gör hotell av is och filmer av ångest. Här finns vidsträckt vildmark och allemansrätt. Välkommen.
Vi är something else. I sättet vi uppträder, pratar och ser ut. I vår livsstil, vår kultur och natur. Det är en inställning. Och vi låtsas inte vara en stor spelare. Vi är underdogs. Och det är en hund vi trivs med att vara, för den ger oss lyxen att inte behöva passa alla.
Så kära resenär, när du tycker att du har sett allt – de stora monumenten, de överfulla stränderna, de plastiga hotellen och andra klichéer – välkommen till Sverige.

Welcome to something else.

Vi rullar ut mattan för besöksnäringen

Visit Swedens uppdrag är att skapa efterfrågan till Sverige genom marknadsföring. Det finns mycket att berätta om vårt fantastiska land och för att kunna locka rätt typ av resenärer hit har vi valt ut prioriterade målgrupper i de marknader vi verkar i. Vi lägger grunden för en stark bild av destinationen Sverige. En grund som besöksnäringen kan bygga affärsmöjligheter på.

För att vår och våra partners marknadsföring ska bli effektiv gör vi omfattande omvärlds-, marknads- och målgruppsanalyser och vi vet vad resenärerna associerar Sverige med och vad de är intresserade av att göra. Utifrån målgruppens intresse väljer vi ut de strategiska fördelar vi har som land i relation till våra konkurrenter, så kallade passion points. Design, mat, natur, arkitektur och mode är exempel på passion points som vi idag utvecklar kommunikation kring för att positionera Sverige i världen.


Vi ökar kännedomen om Sverige som destination

Som ett litet varumärke i en global konkurrens måste vi hela tiden vara innovativa kring hur Sverige når ut till resenären. För att bygga kännedom om Sverige arbetar vi därför med innovativa PR-drivna kampanjer. Exempel på sådana är The 72 Hour Cabin, Sweden on Airbnb och Open City och senast lanseringen av ett digitalt designmuseum. Detta skapar artiklar och spridning i sociala medier världen över med syfte att inspirera målgruppen och få dem att drömma om Sverige som destination. Vi gör mellan 1 och 3 globala PR-drivna kampanjer årligen. Här är några exempel.


Vi skapar engagemang i sociala medier

Vi tror på att bli starka tillsammans och ju fler som sprider budskap om Sverige desto bättre. Vi har unika och starka relationer med journalister och influencers världen över som vi kontinuerligt bearbetar för att skriva om oss. Tillsammans med svensk besöksnäring arrangerar vi hundratals press- och influencerbesök årligen, under 2018 nästan 400 stycken. De skriver och skapar sina egna berättelser om vad man kan se och uppleva i vårt land och bygger på med unika artiklar och filmer som sprids i deras medier och kanaler. Som förstärkning har vi egna konton på Instagram och Facebook med följare som vi engagerar för att de i sin tur ska dela med sig om Sverige. I våra flöden kurerar vi också det som influencers och journalister skriver om. Cirkeln sluts.


När intresset är skapat, hjälper vi resenärerna med tips

Resenärer tar inspiration av många kanaler och ett önskemål vi ser är att man fortsatt värderar nationella turistorganisationers mer neutrala position i sitt sökande av upplevelser. Därför är Visit Swedens egna sajter viktiga kanaler för att fånga upp det intresse som skapats. Vi jobbar dagligen med att optimera och utveckla innehållet på våra egna webbsajter och säkerställer ett rikstäckande innehåll med tips och praktisk information utifrån resenärernas intresse i deras sökande av upplevelser.


Så här kan du dra nytta av den övergripande Sverigemarknadsföringen

En positiv bild och en ständig påminnelse om Sverige öppnar dörrar för dig att marknadsföra din upplevelse. Så här kan du jobba med Visit Sweden för att få fler turister att upptäcka dig:

  • Bygg storyn om din upplevelse
    För att skapa innehåll till globala PR-kampanjer och säkerställa att det dagligen skrivs och delas innehåll om Sverige tar vi tillsammans med besöksnäringen fram berättelser och innehåll som inspirerar och får resenärer att få upp ögonen för din destination och Sverige. Läs mer om hur du kan stärka bilden av din destination och vara med och marknadsföra Sverige utomlands.
  • Marknadsföring på utvalda marknader
    Den starka och positiva bilden av destinationen Sverige kan ytterligare förstärkas på enskilda marknader för att fler resenärer ska välja Sverige för sin nästa semester. En fokuserad insats på marknadsföring på en utvald marknad kan ge stort genomslag hos resenärerna. Med ett starkt Sverigevarumärke i ryggen kan du ta hjälp av våra lokala experter och anpassa insatsen till landets förutsättningar.
  • Fler bokningsbara Sverigeupplevelser hos reseledet
    Visit Sweden hjälper svensk besöksnäring att synliggöra sina produkter och upplevelser till researrangörer, resebyråer och digitala resetjänster så att de kan nås av stora kundgrupper. Då öppnas fler vägar för resenärerna att boka de upplevelser de läser om och inspireras av.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.