Din guide till att locka
den utländska resenären

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Illustration global
 

Det globala resandet ökar. I Sverige har turismen vuxit och prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta.

Illustration kundmöte
 

Denna guide är till för dig som vill locka besökare till din verksamhet. Oavsett din verksamhets storlek och utbud.

Illustration pengar
 

Utländska resenärer är en köpstark målgrupp med stor potential att se Sverige som ett intressant resmål.

Illustration högtalare
 

Att lära dig mer om den utländska resenärens drivkrafter kan öka din lönsamhet, och gör att du kan planera långsiktigt och spara tid.

Vilka är de utländska resenärerna?

För marknadsföringen av Sverige som resmål har Visit Sweden valt att vända sig till målgruppen Den globala resenären. De globala resenärerna kan delas in i två segment som vi kallar Nyfikna upptäckare och Vardagssmitande livsnjutare.

Vad är deras drivkrafter för att resa?

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Gör avsnittet

Drivkrafter för att resa

Den globala resenären är en köpstark målgrupp som reser utomlands minst en gång om året.

Men det skiljer sig åt vad som är viktigast för de två undersegmenten. Genom att rikta sitt budskap till en av dessa blir det lättare att möta just deras behov med erbjudanden och produkter till den semester de vill ha.

Vardagssmitande livsnjutare vill framför allt känna sig lediga och tycker att det är viktigt att kunna skämma bort sig själv lite. De vill framförallt ha roligt tillsammans med sitt ressällskap och koppla av.

De Nyfikna upptäckarna vill hinna med många olika upplevelser, gillar överraskningar och vill gärna lära sig saker om landet de besöker.

Nyfikna upptäckare

De Nyfikna upptäckarna vill hinna med många olika upplevelser, gillar överraskningar och vill gärna lära sig saker om landet de besöker.

Nyfikna upptäckare gillar att lära sig nya saker och är därför mycket intresserade av svensk kultur och livsstil. De vill hinna se och göra så mycket som möjligt under sin semester och ett besök i en av Sveriges städer är för en Nyfiken upptäckare fyllt av aktiviteter. De ser Sverige som ett resmål där det finns många intressanta kulturella besöksmål och mycket att göra både under sommar och vinter. En del Nyfikna upptäckare vill besöka platser i Sverige som är berömda från film, tv och böcker.

Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Vardagssmitande livsnjutare

Vardagssmitande livsnjutare vill framför allt känna sig lediga och tycker att det är viktigt att kunna skämma bort sig själv lite.

Vardagssmitande livsnjutare vill ha roligt tillsammans med sitt ressällskap och koppla av. De strosar gärna runt och njuter av stämningen, omgivningarna, god mat och shopping. De är en något mindre nyfiken grupp som framför allt vill slippa rutiner och ha roligt med dem de reser med. De ser Sverige som ett barnvänligt resmål som passar bra för camping, stugsemester och shopping. Det hänger ihop med att de flesta Vardagssmitare kommer från våra grannländer.

Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Jerker Andersson/imagebank.sweden.se

Var kommer resenärerna ifrån?

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Gör avsnittet

Var kommer resenärerna ifrån?

Idag kommer allra flest resenärer till Sverige från våra närmarknader i Norge och Tyskland, Danmark och Finland.

Resenärerna från nordiska länderna har ofta varit i Sverige flera gånger förut. Från Tyskland kommer däremot fler nya besökare. Efter närmarknaderna och Tyskland kommer flest besökare från USA, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike. Speciellt från USA har antalet besökare vuxit mycket de senaste åren.

Turismen har vuxit kraftigt även från andra långdistansmarknader, som Kina och Indien, men det kommer att dröja innan resenärer från dessa marknader blir lika vanliga som från våra närmarknader.

Background

Vilka kommer varifrån?

Både Vardagssmitande livsnjutare och Nyfikna upptäckare finns på alla utlandsmarknader, men de är olika många.

Andelen Vardagssmitande livsnjutare är som störst i Norge och Danmark. Marknaden med minst andel Vardagssmitande livsnjutare är Tyskland.

Andelen Nyfikna upptäckare är som störst i Frankrike, USA och Storbritannien. Det finns även många i Tyskland och Nederländerna.

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Resandet ökar

Den ökande efterfrågan på resor drivs av att fler och fler i världen får en bättre inkomst och levnadsstandard, vilket ökar möjligheterna att resa utomlands.

Även om efterfrågan kommer att variera med ekonomi och världshändelser, är det troligt att resandet kommer att öka. Mellan åren 2008 och 2018 har det totala antalet gästnätter ökat med 30 procent. De svenska har ökat med 25% och de internationella med 45%.

Trots Covid-19 är Sveriges prognos för återhämtning god. 2021 är ett år för återhämtning, och 2022 bedöms nivåerna av utländska besökare vara tillbaka till 2019 års siffror.

De allra flesta besökarna kommer under sommarmånaderna, när de flesta resenärerna har skollov och semestrar. De flesta som besöker Sverige kommer från våra grannländer och är lediga ungefär samtidigt som oss. Från exempelvis Indien och Kina, är spridningen av besöken mer jämn över året.

Om utvecklingen fortsätter som den gjort de senaste året kommer antalet besökare från USA snart vara lika stort som från våra närmarknader.

Prognoser visar att om tio år kommer de största marknaderna för Sverige fortsatt att vara Norge och Tyskland. Därefter USA, Danmark, Storbritannien och Nederländerna.

Vad är bilden av Sverige?

Jonas Forsberg/Folio/imagebank.sweden.se

Gör avsnittet

Bilden av landet Sverige

Bilden av landet Sverige är positiv runt om i världen. Sverige får ofta höga placeringar i globala index och rankinglistor inom till exempel miljö, näringsliv, samhällsstyrning, turism och hållbarhet.

Ord som utländska resenärer ofta associerar till Sverige är: vackert, unik och orörd natur, öppenhet och frihet, en hälsosam livsstil, hållbarhet, modernt och omtänksamhet och vänlighet.

Sverige är ett vackert land

Framförallt är det de danska, nederländska, tyska, brittiska, franska och amerikanska resenärerna som förknippar Sverige med "vackert".

Sverige är ett modernt land

Sverige anses även vara ett modernt land i flera länder och det gäller framförallt i Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

I Sverige har man en hälsosam livsstil

Att Sverige förknippas med en hälsosam livsstil tycker framförallt Den globala resenären i Frankrike.

Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Resmålet Sverige

När de utländska resenärerna väljer Sverige som resmål vill de uppleva svensk kultur och natur.

Att kombinera en stadsresa med upplevelser utanför staden gillar de flesta, men ibland sätter otillräcklig kunskap eller tid stopp.

De flesta utländska resenärer vill framför allt uppleva:

  • Städer med näjesliv, restauranger och museer
  • Svenska tradition och landsbyggd
  • Kulinariska upplevelser
  • Utomhusupplevelser under vår, sommar och höst

Som resmål är bilden av Sverige positiv:

  • Tryggt och säkert resmål
  • Mycket natur
  • Intressanta utomhusupplevelser
  • Gästvänlig region
  • Lätt att resa till
  • Intressanta kulturupplevelser
  • Barnvänligt

Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Våra nordiska grannländer

Sverige delar många av associationerna med de andra nordiska länderna, men några skillnader finns också:

Norge och Finland

Norge och Finland förknippas exempelvis i lika hög utsträckning som Sverige med vacker natur och vacker omgivning, och med en unik orörd natur som är tillgänglig för alla, samt hållbarhet.

Sverige

Sverige förknippas i högre grad än de andra med ord som litteratur, film och musik.

Danmark

Danmark förknippas inte i så hög utsträckning med naturen utan delar istället associationer som öppenhet, frihet, omtänksamhet, vänlighet, modernt, nytänkande, progressivt och design med Sverige.

Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

Behövs kända ikoner?

Resenärer lockas av platser och upplevelser som är speciella och unika.

Resenärer vill gärna ha någonting speciell och unik för att vilja besöka en plats. Eiffeltornet i Frankrike, Big Ben i England och Colosseum i Italien, är exempel på kända ikoner som ”alla” känner till och väldigt många vill se. Sverige däremot har inte så många riktigt kända platser, byggnader och monument. Så vad har Sverige när vi inte har ett Eiffeltorn?

Så vad har Sverige när vi inte har ett Eiffeltorn?

  • Öppen och orörd natur
  • Allemansrätten
  • Röda stugor
  • Flera unika boenden
  • Svenskt fika
  • Ren luft och vatten
  • Älgar
  • Norrsken
  • Midnattssol
  • Vackra slott och herrgårdar, och mycket mer
  • Och mycket, mycket mer som vi som bor här kanske inte ens tänker på

Det finns mycket som är unikt att ta vara på. Den som vill marknadsföra Sverige och upplevelser i Sverige behöver inte bekymra sig om att ändra bilden av Sverige. Istället handlar det om att ta vara på det som redan finns här.

Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Hur hittar och bokar de sina resor?

Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Lär dig mer

Inspiration till att resa

Utländska resenärer som drömmer om framtida resor hämtar inspiration både off- och online.

Både den Nyfikna upptäckaren och den Vardagssmitande livsnjutaren lyssnar mycket på familj och vänner, läser i tidningar och hittar inspiration på sociala medier. I de sociala kanalerna suddas gränserna ut mellan personliga rekommendationer och det företag skriver. Där får resenärerna inspiration och tips både från personer de känner, influensers, kändisar och företag.

Andel som använder respektive plattform minst en gång i veckan:

Siffrorna baseras på Nyfikna upptäckare och den Vardagssmitande livsnjutarens användning av plattformar skiljer sig inte nämnvärt.

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Resan börjar på Google

Google är den första sökkanalen som används för många när de har börjat intressera sig för att resa.

Googles marknadsandel inom sök är drygt 90 procent i världen och Google nämns som en av resenärernas topp 6 favorit-webbsidor för att söka efter resor.

Resenärerna förväntar sig att hitta information om destinationer och upplevelser när de söker på Google. För att nå potentiella resenärer är det därför viktigt att ha en online-närvaro. Det behöver dyka upp information vid relevanta sökningar. Information som både inspirerar till att välja resmål och upplevelser, och som besvarar de frågor resenärerna kan tänkas ha.

Resenärerna jämför ofta olika alternativ och letar efter de som verkar passa deras önskemål bäst, som har bra omdömen och verkar vara prisvärda.

Hur de väljer att boka

Normalt bokar utländska resenärer boende, resor och upplevelser 6-13 veckor innan sin semester i Sverige.

I Norge, Finland och Danmark bokar de flesta resenärer sin resa själva, ofta via nätet. Från dessa länder kommer många en dagsbesökare och campingbesökare, som ibland inte bokar i förväg. Från Norge är det exempelvis 1 av 5 resenärer som inte bokar i förväg. Från många andra länder tar ungefär hälften av resenärerna hjälp av en researrangör eller resebyrå. Därför är det viktigt att dessa känner till de svenska resmålen och kan hjälpa resenärerna. I Indien bokar mer än en tredjedel sina resor på mobilen men i Kina gör 8 av 10 det. Att finnas sökbar online är alltså mycket viktigt om man vill nå resenärer även i dessa länder.

Boka på egen hand

Ju närmare resmålet är geografiskt, desto enklare upplever resenären att det går att boka på egen hand.

Resenären som bokar sin egen resa åker ofta på korta resor på 3-4 dagar, till exempelvis en storstad eller andra kända resmål. Om resmålet är känt kan bokningar ske direkt på företagens hemsida tex transport (flyg och hyrbil), boende (hotell och stugor) eller aktivitetsbolag.

De använder även gärna marknadsförings- och bokningsplattformar som samlat reseprodukter för olika destinationer på en och samma sida till exempel Booking.com, TripAdvisor.com Expedia.com, HolidayCheck.de, C-Trip eller någon online aktör som är stor på den egna hemmamarknaden. På bokningsplattformarna finns ett etablerat utbud inom boenden och transport. Stor konkurrens råder mellan olika bokningsplattformar, vilket innebär att resenären aktivt jämför alternativ för bästa pris.

Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Paketresa

Resor i paketerad form köps ofta av resenärer som ska åka på en längre resa till ett resmål som de inte känner till så väl.

De senaste åren har intresset för paketresor ökat. Paketresor kan göra det enklare att besöka olika platser på resmålet och uppleva sådant som är svårt att boka på egen hand. Paketresor förenklar också för resenärer som bara talar sitt moderspråk. Resenärer kan köpa paketresor för resor på egen hand eller i grupp.

För att räknas som en paketresa ska resan bestå av minst två olika resetjänster (exempelvis boende och en aktivitet), pågå i minst 24 timmar och innehålla en övernattning. En paketerad resa har ett fast paketpris säljs för allt som ingår och paketreselagen ger bland annat resenären skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under resan.

Researrangörer producerar paketresor och resebyråer säljer paketen, en del företag är en mix av båda. Det finns många att välja mellan och alla marknadsför sina erbjudanden och konkurrerar om resenärernas uppmärksamhet. Researrangörer som paketerar resmålet Sverige indelas ofta i tre kategorier. Gruppresearrangörer (exempelvis med inriktning på kultur och/eller naturresor), destinations-specialister, (exempelvis Sverige, Norden, Europa) och tema-specialister (exempelvis outdoor, cykel, kultur, premiumresor).

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Hur redo är du som företagare att nå ut till den utländska resenären?

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Lär dig mer

Tips 1. Du behöver synas digitalt

För att nå de utländska resenärerna med information behövs ett digitalt skyltfönster.

Det är viktigt att resenären hittar dig och ditt erbjudande när de letar efter inspiration och resalternativ. Oavsett om din potentiella kund bokar på egen hand eller som en del av en paketresa vill de kunna om destinationen eller upplevelsen som erbjuds. Skapa ett digitalt skyltfönster, gärna med fina bilder.

Tänk igenom hur du syns:

  • På din hemsida, som ska vara uppdaterad
  • I dina sociala medier
  • På bokningstjänster och samlingssidor

Sociala medier kan användas både för att synas och prata med kunder. Du kan besvara frågor och bygga en bra kundkontakt via en social plattform.

Eftersom resenärer ofta påverkas av sina vänner och släktingar är det en bra marknadsföring för dig om dina kunder och besökare delar sin upplevelse i sociala kanaler. Uppmuntra och underlätta delning, gärna genom att exempelvis erbjuda gratis wifi-uppkoppling.

Lär dig mer i vår guide Den digitala resenären.

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Tips 2. Beskriv vad resenären kommer att uppleva

Berätta om ditt erbjudande på ett sätt som är intressant för de utländska resenärerna.

Beroende på marknad och kultur finns olika sätt att se på Sverige och en varierande förkunskap om Sverige som resmål.

Beskriv vad man kan göra

Utländska resenärer har en bild av att det finns många intressanta upplevelser i Sverige men är ofta osäkra på vad man kan göra och hur det är att resa i Sverige. Det finns en stor efterfrågan på utflyktstips, topp-tio listor och förslag på enkla rundresor som passar för t ex en dagsutflykt eller längre.

Måla upp en semester i Sverige

Bygg vidare på den positiva bilden som finns av Sverige så gör vi Sverige till ett attraktivt resmål. Berätta hur man kan upptäcka det genuina Sverige. Ett land som kan vara både tradition och modernitet, natur och storstad, vinter och sommar.

Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Tips 3. Ge den information som behövs

Det dyker ofta upp frågor som behöver besvaras när utländska resenärer är intresserade av ett resmål. Beroende på marknad ser frågorna och behoven av information lite olika ut.

För resenärer på närmarknaderna liknar Sverige på många sätt hemländerna och besökare vill gärna få praktisk information om:

  • Vad man kan göra
  • Öppettider
  • Tips på till exempel butiker, boende och stränder, nöjesparker och restauranger

I länder lite längre ifrån Sverige har de flesta har inte varit här tidigare. De behöver information om:

  • Vad man kan göra i olika delar av Sverige och hur landskapet ser ut
  • Förslag på boenden, transport och aktiviteter
  • Hur man tar sig runt i landet och förslag på rundresor

På långdistansmarknader har många en mycket luddig bild av Sverige. Resenärerna vill gärna ha betryggande information om:

  • Väder och lämpliga kläder
  • Svensk kultur och sedvänjor
  • Prisnivåer
  • Transportsätt
  • Inspiration om vad en Sverige-semester kan erbjuda för upplevelser

Tips 4. Översätt till resenärernas språk

Det är viktigt att informationen om ditt erbjudande finns på språk som resenärerna kan läsa.

Engelska fungerar i många länder men det är nästan alltid bättre att erbjuda information på deras eget språk. Dels eftersom inte alla talar engelska, men också för att erbjuda god service och göra det så lätt som möjligt att hitta information.

  • Fundera över på vilken utlandsmarknad du har goda förutsättningar att locka fler resenärer och se till att ditt erbjudande finns beskrivet på det språket.
  • Använd gärna lokala bokningstjänster och researrangörer för att nå resenärerna på de plattformar de använder.

Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Tips 5. Ta hjälp av andra

Det finns många olika sätta att nå ut med ditt erbjudande och att lära sig mer om internationell marknadsföring.

Tveka inte att kontakta andra:

  • Din regionala turismorganisation som kan hjälpa dig med t ex affärs- och kompetensutveckling och även ibland internationell marknadsföring.
  • Andra företag inom besöksnäringen på din destination som redan arbetar internationellt för att hjälpa dig med tips och råd att nå ut, eller ett samarbete.
  • Börja samarbete med ”konkurrenter” för ett gemensamt attraktivt erbjudande som syns i den internationella konkurrensen.
  • Destinationsbolag som kan marknadsföra och sälja din produkt.
  • Specialiserade företag, tex cykel, vandring eller en annan upplevelse som redan har en internationell marknad som du kanske kan samarbeta med
  • On-line aktörer där du synliggör din produkt till en bredare målgrupp. Hos många finns guidelines om hur du kan lyckas.
  • Tillväxtverket och verksamt.se – här finns tips och stöd för dig som företagare.
  • Visit Swedens Kunskapsbank för massa tips och information med fördjupning om målgruppens drivkrafter, efterfrågan och beteende, marknadsbeskrivningar, tema fördjupningar och omvärld- och trender.

Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Vad tar du med dig från guiden?

Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Information

  • Vet du vilka länder och marknader de utländska besökarna kommer ifrån?
  • Har du information på din hemsida och i dina digitala kanaler på engelska eller andra språk?
  • Syns du i de sociala kanaler där dina resenärer hittar inspiration till sin resa?

Upplevelser

  • Vet du vad som får resenärer att välja Sverige som resmål?
  • Har du koll på vad dina besökare vill göra och uppleva på sin semester?
  • Berättar du om ditt erbjudande på ett sätt som tilltalar de utländska resenärer?

Bokning

  • Har du koll på när dina besökare bokar sin resa och besöker Sverige?
  • Vet du vilken information resenärerna behöver för att känna sig trygga med att boka?
  • Finns du på bokningssidor och har du ett bokningssystem på din hemsida?