Hoppa till innehåll
murre från Klaghamns vingård.jpg
Foto: Roger Nellsjö
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Murat Sofrakis - Svensk vinnäring: En framtidsdestination

Hör Murat Sofrakis från Vingården i Klagshamn berätta om sin verksamhet och framtiden för svensk vinnäring. Film från livestreamingen under årets största konferens inom måltidsturism - Tomorrow’s Food Travel 2021, 10/11 (22 min).
Senast uppdaterad:18 januari 2022

Murat Sofrakis en av Sveriges runt 40 professionella vinproducenter som sedan 2001 driver Vingården i Klagshamn utanför Malmö. Hur ser framtiden ut för den svenska vinnäringen – vilka möjligheter och utmaningar finns det? Vad är nycklarna för att nå ut till både den nationella såväl internationella målgruppen?

”Ger ni oss möjligheterna så kan vi ta hand om utmaningarna.”

00:39 Berättar Murat om svensk vinhistorik och hur innovation är morgondagens tradition – det man presterar idag är det man ska bedömas efter tycker han.

02:21 Murat berättar om Vingården i Klagshamns resa. 2001 startade Vingården i Klagshamn och föreningen Svenska vingårdar. Generellt i Sverige används 120 hektar för vinodling idag. Vinården i Klagshamn producerar 70% vitt vin, lite bubbel och lite orangevin på en vingård som ligger söder om Malmö.

06:34 Berättar Murat om klimatet och hur det påverkar förutsättningarna att odla vindruvor vid olika tider i Sverige. Till exempel så gick det inte att odla vin 1960-1990 – men nu med en grad mer så går det. Odlingarna drar sig numera även längre norrut. Det svenska klimatet är fantastiskt för vinodling. Smakerna koncentreras genom att vindruvorna mognar i lagom takt dvs långsamt vilket skapar en fräsch karaktär i våra svenska viner. Murat berättar även att ett svenskt vins skyldighet är att vara friskt.

10:38 Hur är upplevelsen att dricka svenskt vin? Blandat! Svarar någon i publiken och Murat berättar att det är precis så det är när något är nytt. Just nu testar vinproducenter allt möjligt - "låt oss testa lite, låt det ta lite tid" säger han. Viner från England och Nya Zeeland har under bara några årtionden utvecklats till riktigt bra viner.

13:13 Murat berättar att han vill att svenska viner ska finnas på hela Systembolaget och på restauranger i Sverige. Drömmen att etablera Sverige som vinland har besannats. Sverige är framtidens vinland och ingenting kan stoppa det.

14:54 Hur får vi ut svenskt vin internationellt? Murat berättar att Svenska Ambassaden i Paris nu är den första ambassaden som vågar visa upp svenskt vin. "Vi ska finnas i sammanhang som Nobelfesten för att visa upp svenskt vin. Alla medborgare i Sverige måste tala gott om svenska produkter. Vi måste bli bättre på att säga att vi gillar svenskt" fortsätter han.

17:20 Hur får vi svenskt vin på restauranger? Murat berättar att här har vi chansen att visa vad som är unikt för Sverige. Han uppmuntrar till att ta kontakt med svenska vingårdar och smaka på deras produkter och påminner om att det finns ca 40 vinproducenter att höra av sig till.

19:11 Murat berättar att Solaris är den mest populära druvan och den mest ultimata druvan för odling i Sverige. Fördelen med just Solaris är att man inte behöver använda bekämpningsmedel. 90% av de svenska vinodlarna använder inga kemiska bekämpningsmedel.

20:32 Cirka 120 hektar används för vinodling i Sverige idag, och det finns potential för cirka 10 000 hektar som kan anses som lämplig för vinodling. Vad krävs för att Sverige ska få en större vinproduktion? Murat berättar att det politiska klimatet inte gynnsamt och blir en konkurrensnackdel om man jämför med andra vinproducenter i Europa.

21:36 Om vi blickar mot 2030, så är förhoppningarna för Murat att det finns svenska viner på Systembolaget över hela Sverige och att det serveras svenskt vin även på Nobeldagen innan 2030.