Hoppa till innehåll
lennart_pittja-sapmi_nature_camp-8039
Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagebank.sweden.se

Naturturism

Sverige har en stor potential, att öka antalet utländska besökare, som vill uppleva hållbar naturturism. Den internationella bilden av Sverige som ett land med vacker och orörd natur är stark. Undersökningar och analyser bekräftar att naturturismen är ett av de segment som globalt växer snabbast.

Vad är du intresserad av?

Sverige förknippas med hållbara naturupplevelser

Bilden av Sverige som ett land med vacker och orörd natur är stark. Naturen är en av de viktigaste reseanledningarna för en semester i Sverige och Sverige förknippas även med hållbara naturupplevelser. Undersökningar och analyser bekräftar att naturturismen är ett av de segment inom turism som globalt växer snabbast. Även intresset för Sverige som semesterdestination ökar och det finns potential att öka antalet besökare som vill uppleva hållbar naturturism i Sverige.

Naturturism - nytt kunskapsunderlag 2022-2023

För att se hur naturturismen ser ut idag genomförde Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket flera undersökningar sommaren 2022. Nu är slutrapporten för projektet klar samt den sista artikeln om hur man bäst kommunicerar med målgruppen - naturintresserade nyfikna tyskar.

 • Två öar uppifrån med vatten emellan och en kajak som paddlar i vattnet.
  Foto: Roger Borgelid/imagebank.sweden.se

  Svensk naturturism 2023 - insiktsrapport

  Att kunna erbjuda besökare att turista i, eller nära, en vacker och tillgänglig natur är en av Sveriges största styrkor som destination och uppskattas av många. Naturturism är dessutom ett område inom turismen där efterfrågan ökat över tid. För att på ett bra och hållbart sätt möta den efterfrågan som finns och som hela tiden utvecklas, behövs god kunskap om utbud och efterfrågan och de potentiella besökarnas drivkrafter.

  Läs artikel och ladda ner rapporten
 • På en grusväg i sommarsverige cyklar tre personer och i bakgrunden skymtar en röd stuga med vita knutar.
  Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

  Fem råd för att locka tyska naturintresserade resenärer

  Sveriges vida landskap och allemansrätten fascinerar naturintresserade tyskar. Här är sju insikter om målgruppen – och fem rekommendationer för att stärka kommunikationen kring svensk naturturism i Tyskland.

  Läs artikeln
 • En kvinna i skogen håller i en korg och visar en kantarell för fem personer som står framåtlutade och tittar i hennes hand.
  Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

  Fyra stora trender inom naturturism

  November 2022. Fyra stora trender banar väg inom naturturism de närmaste åren. De handlar om naturen som en viktig källa till hälsa. Om att naturen och dess upplevelser är tillgängliga för alla. Vi ser att det finns ett stort intresse för lärandet och att få möjlighet att bidra själv till platsen man besöker. Och att man nu samlas och söker samhörighet kring olika naturintressen. Detta fördjupar vi oss i med hjälp av film, text och infograf i följande artikel.

  Läs artikeln

Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om trenderna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.

Mer aktuellt material inom naturturism:

I artiklar, filmer, rapporter samt i ett webbinarie kan du djupdyka i aktuell kunskap inom naturturism.

 • Två personer med ryggsäckar och cykelhjälmar står på en väg i skogen över sina cyklar och tittar på en karta.
  Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Utvecklingsmöjligheter inom nio naturturismaktiviteter

  November 2022. Läs om vad som trendar inom turismaktiviteterna; vandring, cyckling, paddling, vinteraktiviteter, naturguidning, skogsbad, innovativa naturnära boenden, djurskådning och fiske och ta del av de rekommendationer Kairos Future föreslår.

 • En man och en kvinna står på en klippa vid vattnet och tittar ut över skärgården. De är somrigt klädda och kvinnan har en kamera i handen.
  Foto: Ola Kjelbye/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Lär känna målgruppen: De nyfikna upptäckarna med naturintresse

  November 2022. Vad vill målgruppen göra i den svenska naturen? Vilka aktiviteter trendar och ser vi några skillnader från tidigare års målgruppsanalys? Dyk in i målgruppen och läs om deras värderingar, intressen och potential.

 • En kvinna sitter framför en dator, skrattar och håller upp ena handen.
  Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Imagebank.sweden.se
  Artikel

  Naturturismrelaterade sökningar om Sverige ökar mer än för andra europeiska länder

  November 2022. Natursökningar om Sverige har ökat och i den här artikeln beskriver vi vilka sökord som trendar, hur Sverige står sig internationellt och vilka sökkategorier som förbättrats, bibehållts och försämrats. Populära sökord och en rapport kan laddas ner.

Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om trenderna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.

Ytterligare fördjupningar i ny kunskap om naturturism

I webbinariet från november 2022 berättar Foresight Factory om de senaste trenderna inom naturturismaktiviteterna. Vi presenterar även på plats undersökningarna från sommar Sverige 2022

 • Kvinna i klarröd jacka i skogen står och blundar med händerna längs med sidorna och handflatorna riktade framåt. Bakom henne finns träd och ett tält är uppställt några meter bort.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Naturturism - nytt kunskapsmaterial

  November 2022. Vi presenterar de senaste trenderna inom naturturism, vad den naturintresserade nyfikna målgruppen vill göra i Sverige och har gjort samt hur de söker på Google, vilka ord som trendar. Plus en massa mer.

 • Fem personer står i skogen under hösten fullt med gula löv omkring dem. Fyra av dem står framför en sten och ser glada ut medan den femte står böjd och puttar på stenen.
  Foto: Henrik Trygg/Imagebank.sweden.se
  Artikel

  Vad tycker våra naturaktivitetsbesökare?

  November 2022. I samarbete med Naturturismföretagen gjorde vi en undersökning sommaren 2022 om vad svenska och utländska besökare uppskattar med vår svenska natur och vad som uppfattas som hållbara och meningsfulla naturupplevelser.

 • simon_paulin-southern_meadow_landscape-5774.jpg
  Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Vad tycker besökarna i Skåne och Dalarna?

  November 2022. Vi gjorde även en undersökning sommaren 2022 bland naturturister i Skåne och Dalarna. De intervjuades om hur länge de stannar, hur de bor, vilka aktiviteter de helst gör, vad som upplevs hållbart och om och när de vill komma tillbaka.

Mer om campinggästen

 • Bilden visar en husvagn uppställd på en naturnära campingplats. Två personer sitter i solstolar utanför och njuter i solen.
  Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

  Campinggäster i Sverige, en trogen målgrupp som stannar länge

  Campingsemester i Sverige är intressant bland både svenska och tyska resenärer. Campinggäster stannar ofta längre, är mer intresserade av att ta hand om naturen och vill uppleva den svenska landsbygden, vandra och shoppa.

  Läs mer om campinggästen

Naturturismprogrammet 2015-2020

Sveriges regering gav Visit Sweden extra resurser för att öka kännedomen om Sverige som naturdestination internationellt. Satsningen gjordes mellan 2015 och 2019 och har samlats i programmet "Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden". Extra medel från staten har gjort det möjligt att fortsätta programsatsningen även under 2020 och nu även under 2022 genom projektmedel från Tillväxtverket.

 • Sauna in lake
  Foto: Per Lundström/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Resultaten av naturturismprogrammet

  2021. Mellan 2015-2020 drev Visit Sweden med statligt stöd ett program med fokus på natur. Syftet var att öka Sveriges konkurrenskraft som hållbart resmål. Här får du en snabb överblick av satsningen

 • Biking in Sweden
  Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Naturturismprogrammet (10.30 min)

  2018. Titta på en presentation om Visit Swedens program Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden.

 • anna-lena_lundqvist-glass_cabin_at_henriksholm,_west_sweden-8027.jpg
  Foto: Anna-Lena Lundqvist/imagebanksweden.se
  Presentation

  Naturtrender

  2020. Ett förnyat intresse för naturen lockar resenärer utomhus – Hur påverkar naturtrenderna besöksnäringen? Ta del av de senaste trendutvecklingarna inom naturturism.

 • Kayaking
  Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Hållbar naturturism och ekoturism på landsbygden (31 sid)

  2016. En förstudie för programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden visar en stor potential för naturturism och vilken position Sverige kan ta.

 • Jonas och Sanja förklarar allemansrätten
  Foto: OTW
  Film

  Jonas och Sanja förklarar allemansrätten (4.16 min)

  2019. Visit Sweden och Naturvårdsverket har gjort en informationsfilm om hur man agerar i den svenska naturen. Jonas Leksell, känd från tv, och Sanja Kuruzovic från Naturvårdsverket berättar för de utländska besökarna.

 • High coast hiking break
  Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Målgruppsguide Naturfokuserade nyfikna upptäckare (11 sid)

  2019. Vad vill de som dras till upplevelser i den svenska naturen göra under sin semester? Läs mer om segmentet Naturfokuserade nyfikna upptäckare i en enkel guide.