Hoppa till innehåll
En tjej drar av en duk över en täckodling på Gotland.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Hållbar besöksnäring

I denna del av Kunskapsbanken kommer vi löpande publicera relevant kunskap kopplat till besöksnäringen, hållbarhet och hållbar turism samt hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande. Bland annat föreläsningar där vi bjudit in specialister inom olika ämnesområden.

Vad är du intresserad av?

Hållbar besöksnäring i praktiken

 • En kvinna går på en kaj och drar en väska efter sig. På kajen står en skärgårdsbåt och väntar på henne.
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Utmaningar och möjligheter kring resande

  Visit Sweden har definierat omvärldsrisker ur de tre hållbarhetsdimensionerna (ekonomisk, social och miljömässig), som kan påverka Sverige som destination och indirekt Visit Sweden. Läs mer från utdraget ur Hållbarhetsredovisningen 2022.

 • En liten husbåt på en sjö. På båten står en man och fiskar och vid husbåten ligger en kanot. Ångor från vattnet letar sig upp i den tidiga morgonen.
  Foto: Martin Edström
  Rapport

  Visit Swedens hållbarhetsredovisning 2022

  "2030 är Sverige världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation" - det är Sveriges vision för en hållbar turism och växande besöksnäring. Hur Visit Sweden arbetar för att nå den visionen går att läsa om i vår Hållbarhetsredovisning 2022.

 • Intervju med Piroska Kallay från Vimmerby Turistbyrå

  Vimmerby Turistbyrå är en av Sveriges många turistbyråer som dagligen träffar resenärer från Sverige och andra delar av världen. Vi ville förstå vad som är viktigt för resenärer, vad de frågar om och om turistbyrån arbetar med att guida till mer medvetna val.

 • Intervju med Kajsa G Åberg från Region Västerbotten

  Region Västerbotten arbetar strukturerat med hållbarhet på regional nivå i enlighet med Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sedan 2016, en standard för hållbar utveckling på destinationsnivå. Vi fick möjlighet att ställa några frågor om arbetets effekter.

 • Intervju med Angelica Wernersson på Västmanland Turism

  Västmanland Turism, som är en del av Region Västmanland, arbetar bland annat med att stärka länets turismaktörer i produktutveckling och hållbarhetsarbete. Vi frågade Angelica om hur de arbetar med hållbarhet inom sin region

 • Intervju med Magnus Ljungberg, hållbarhetschef på Scandic hotell

  Scandic Hotell är ett exempel på ett besöksnäringsföretag i Sverige där hållbarhet genomsyrar företagets affär. Magnus Ljungberg, hållbarhetschef på Scandic hotell berättar kort om Scandic Hotell i Helsingborg som invigdes 2022.

Hjälpmedel för att kommunicera med den medvetna resenären

 • Verktygslada_illustration

  Verktygslådan med olika verktyg

  För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete. Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 56% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat.

  Gå till Verktygslådan

Webbinarier om hållbar besöksnäring

Destinationen Sverige – tillsammans ökar vi takten för en hållbar turism och besöksnäring. Det är namnet på webbinarieserien som Visit Sweden gör tillsammans med Tillväxtverket. Olika ämnen har diskuterats, allt från social hållbarhet till hållbara transporter och hur man kan mäta hållbarhet. Varje webbinarium är på en timme.

 • Wild herbs
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Så lyckas ni med er hållbarhets- kommunikation

  November 2023. För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete. I det åttonde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie fokuserar vi på just hållbarhetskommunikation.

 • Sex personer sitter runt ett bord och diskuterar.
  Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap

  Maj 2023. I det sjunde webbinariet fokuserar vi på hur man på destinationsnivå kan samverka för att nå en långsiktig hållbar tillväxt. Vi får bland annat lyssna på Annika Sandström och Västerbotten Experience samt Roi Ariel från GSTC.

 • Tre personer sitter inomhus vid ett bord på en restaurang och pratar med kyparen.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Social hållbar turism och besöksnäring

  September 2022. I den sjätte webbsändningen fokuserar vi på social hållbarhet och får bland annat höra Jenny Berg berätta om destinationsutvecklingen i Kittelfjäll och Fredrik Eriksson ta upp hur restauranger och krogar kan arbeta med social hållbarhet via Krogkoden.

 • Kvinna på tåget lutar sig på händerna mot fönstret och tittar ut.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbara transporter

  Juni 2022. För att vi ska kunna resa och upptäcka världen på ett mer hållbart vis, krävs en kombination av förändrade beteenden och teknisk innovation. I det femte seminariet lyfter vi fram intitiativ för smartare och mer hållbara transporter.

 • alexander_hall-relaxing_with_a_view-6969.jpg
  Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbarhet ur besökarens perspektiv

  Februari 2022. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det fjärde seminariet fokuserar vi på hållbarhet ur besökarens synvinkel.

 • anna_öhlund-dog_sledding_adventure-6470.jpg
  Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbar turism i praktiken

  December 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det tredje seminariet fokuserar vi på hållbarhet i praktiken och visar på flera olika exempel från näringen.

 • emelie_asplund-island_sightseeing-5439.jpg
  Foto: Emelie Asplund/Imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbar turism mätning och uppföljning

  November 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I den andra livesändningen går vi in på mätning och uppföljning av hållbar turism.

 • simon_paulin-biking_in_nature-5432.jpg
  Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Hållbar turism en inflygning i ämnet

  Oktober 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I första livesändningen gör vi en inflygning i ämnet med nedslag i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Hållbarhet en megatrend inom besöksnäringen

 • En stubbe varpå det står en tallrik med små munsbitar, bredvid står ett vinglas med gul dryck i. Runt stubben kryllar det av gula höstlöv och till höger ser man två fötter korsade.
  Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

  Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige

  Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden? Här vänder vi blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet för att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande idag och i framtiden.

  Läs mer om hållbarhet

Mer kunskap om hållbar besöksnäring

En blandning föreläsningar och rapporter kring hållbarhet.

 • Midsummer celebration
  Foto: Stefan Berg/Folio/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Det hållbara resmålet Sverige ur ett internationellt perspektiv (23 sidor)

  2021. Visit Sweden arbetar med målet att Sverige ska vara topp tio bland Europas mest eftersökta hållbara länder att besöka. Den här rapporten visar var vi står idag inför det fortsatta hållbarhetsarbetet i besöksnäringen.

 • Bild_PUFF2_GlobalaMalen.jpg
  Foto: globalamalen.se
  Presentation

  Introduktion Agenda 2030 och affärsmässig långsiktighet

  2021. Hur kan Agenda 2030 tillsammans med nationella och regionala mål, inspirera oss att se möjligheter och hitta långsiktiga affärsmöjligheter kopplat till hållbarhet? Lär mer genom att lyssna på denna föreläsning.

 • Outdoor cooking
  Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Cirkulär ekonomi – Cirkulär Business Model Canvas

  2020. Cirkulär Business Model Canvas hjälper små och stora företag att göra en affärsmodell och säkerställa att den så långt som möjligt bidrar till en cirkulär affärsverksamhet, dvs där affärsnyttan går hand i hand med miljönyttan.

Två webbinarier om hållbar turism

 • tina_stafrén-sami_girl-7919.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

  Hållbar turism, del 1 och 2

  2020. Varför behöver vi hållbar turism? Hur ska vi tänka för att nå hela vägen i vårt hållbarhetsarbete och hur kan vi konkretisera hållbarhet i våra verksamheter? I de här två filmerna tar vi upp vad ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet egentligen innebär.

  Till webbinarieserien