Our other websites:
En tjej drar av en duk över en täckodling på Gotland.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Hållbar besöksnäring

I denna del av Kunskapsbanken kommer vi löpande publicera relevant kunskap kopplat till besöksnäringen och hållbarhet och hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande. Bland annat föreläsningar där vi bjudit in specialister inom olika ämnesområden.

Webbinarier om hållbar besöksnäring

Destinationen Sverige – tillsammans ökar vi takten för en hållbar turism och besöksnäring. Det är namnet på webbinarieserien som Visit Sweden gör tillsammans med Tillväxtverket. Olika ämnen har diskuterats, allt från social hållbarhet till transporter och hur man kan mäta hållbarhet. Varje webbinarium är på en timme.

Tre personer sitter inomhus vid ett bord på en restaurang och pratar med kyparen.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Webbinarium

Social hållbar turism och besöksnäring

September 2022. I den sjätte webbsändningen fokuserar vi på social hållbarhet och får bland annat höra Jenny Berg berätta om destinationsutvecklingen i Kittelfjäll och Fredrik Eriksson ta upp hur restauranger och krogar kan arbeta med social hållbarhet via Krogkoden.

Kvinna på tåget lutar sig på händerna mot fönstret och tittar ut.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Webbinarium

Hållbara transporter

Juni 2022. För att vi ska kunna resa och upptäcka världen på ett mer hållbart vis, krävs en kombination av förändrade beteenden och teknisk innovation. I det femte seminariet lyfter vi fram intitiativ för smartare och mer hållbara transporter.

alexander_hall-relaxing_with_a_view-6969.jpg
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Webbinarium

Hållbarhet ur besökarens perspektiv

Februari 2022. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det fjärde seminariet fokuserar vi på hållbarhet ur besökarens synvinkel.

anna_öhlund-dog_sledding_adventure-6470.jpg
Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
Webbinarium

Hållbar turism i praktiken

December 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det tredje seminariet fokuserar vi på hållbarhet i praktiken och visar på flera olika exempel från näringen.

emelie_asplund-island_sightseeing-5439.jpg
Foto: Emelie Asplund/Imagebank.sweden.se
Webbinarium

Hållbar turism mätning och uppföljning

November 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I den andra livesändningen går vi in på mätning och uppföljning av hållbar turism.

simon_paulin-biking_in_nature-5432.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Webbinarium

Hållbar turism en inflygning i ämnet

Oktober 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I första livesändningen gör vi en inflygning i ämnet med nedslag i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Hållbarhet en megatrend inom besöksnäringen

 • En stubbe varpå det står en tallrik med små munsbitar, bredvid står ett vinglas med gul dryck i. Runt stubben kryllar det av gula höstlöv och till höger ser man två fötter korsade.
  Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

  Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige

  Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden? Här vänder vi blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet för att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande idag och i framtiden.

  Läs mer om hållbarhet

Mer kunskap om hållbar besöksnäring

En blandning föreläsningar och rapporter kring hållbarhet.

Midsummer celebration
Foto: Stefan Berg/Folio/imagebank.sweden.se
Rapport

Det hållbara resmålet Sverige ur ett internationellt perspektiv (23 sidor)

2021. Visit Sweden arbetar med målet att Sverige ska vara topp tio bland Europas mest eftersökta hållbara länder att besöka. Den här rapporten visar var vi står idag inför det fortsatta hållbarhetsarbetet i besöksnäringen.

Bild_PUFF2_GlobalaMalen.jpg
Foto: globalamalen.se
Presentation

Introduktion Agenda 2030 och affärsmässig långsiktighet

2021. Hur kan Agenda 2030 tillsammans med nationella och regionala mål, inspirera oss att se möjligheter och hitta långsiktiga affärsmöjligheter kopplat till hållbarhet? Lär mer genom att lyssna på denna föreläsning.

Outdoor cooking
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Presentation

Cirkulär ekonomi – Cirkulär Business Model Canvas

2020. Cirkulär Business Model Canvas hjälper små och stora företag att göra en affärsmodell och säkerställa att den så långt som möjligt bidrar till en cirkulär affärsverksamhet, dvs där affärsnyttan går hand i hand med miljönyttan.

Två webbinarier om hållbar turism

 • tina_stafrén-sami_girl-7919.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

  Hållbar turism, del 1 och 2

  2020. Varför behöver vi hållbar turism? Hur ska vi tänka för att nå hela vägen i vårt hållbarhetsarbete och hur kan vi konkretisera hållbarhet i våra verksamheter? I de här två filmerna tar vi upp vad ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet egentligen innebär.

  Till webbinarieserien

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.