Hoppa till innehåll

Planering och bokning

Människor spenderar allt mer tid framför skärmar. Oavsett var i världen man befinner sig kommer alla som är online i kontakt med stora digitala jättar som till exempel Google eller Baidu men även globala reseplattformar och bokningsmotorer.
Senast uppdaterad:28 april 2023

I takt med den snabba teknikutvecklingen och digitaliseringen kommer nya tjänster samtidigt som resenärers boknings- och resebeteenden förändras. Ett sätt att förstå vilka val som du kan göra är att använda dig av en beskrivning av en digitaliserad värdekedja framtagen för turismföretagare. Beroende på vilken typ av produkt du erbjuder så ser möjligheterna olika ut där olika aktörer skiljer sig åt, både till exempel i funktioner och tekniska lösningar. Mer om just digitala plattformar hittar du här.

Beskrivning av en digitaliserad värdekedja framtagen för turismföretagare.

Klicka på bilden för att förstora den.

Material för fördjupning

Här presenterar vi en serie webbinarier kring bokningssystem och plattformar från Visit Swedens Kunskapsdag för digitala affärsutvecklare på regionala turismorganisationer.

 • Summer sky
  Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Digitala plattformar

  Reviderad 2021. Hur hänger olika digitala kanaler och plattformar ihop? Här får du tips om hur du som turismföretagare kan bli digitalt bokningsbar och få en fördjupad beskrivning av ett urval av aktörer som verkar inom ”planera”- och ”boka”-faserna.

 • Kayak Rental
  Foto: Björn Tesch/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Varför behövs ett bokningssystem? (33.54 min)

  2019. Varför ska man ha ett bokningssystem och hur kan man bli bokningsbar mellan olika plattformar? Ingvi Thor Georgsson, Business Development manager på Bókun, berättar om Bókun och hur du som företagare kan använda deras tjänster och sälja andra företags tjänster.

 • Hotel
  Foto: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Hur arbetar hotell med dynamisk prissättning? (24.16min)

  2019. Lyssna och inspireras av hur hotell arbetar med dynamisk prissättning och röststyrning av bokningar. Anna Israelsson från D-Edge delar med sig av sina kunskaper.