Hoppa till innehåll

Researrangörer på den brittiska marknaden

Vi vet vad brittiska resenärer är ute efter när de besöker Sverige – och hur de hittar just dig och ditt företag. Här ger proffsen, de brittiska resarrangörerna, råden som gör att du lättare lyckas med dina affärer i Storbritannien.
Senast uppdaterad:26 april 2023
Tro det eller ej – britter har fler intressen än öl och fotboll.

Vem reser?

En typisk brittisk resenär väljer Sverige för få uppleva en mix av kultur, stad och natur. En utpräglad naturaktivitet kan ingå, men sällan ensamt. Britten vill även se och uppleva den svenska livsstilen, där mat och kultur är viktiga delar.

En britt bokar gärna resa till Sverige via researrangörer eftersom resmålet fortfarande är ganska okänt. Sverige ses som ett ”exotiskt resmål” där lokalkännedom är jätteviktig.

3 viktiga resmålstyper:

 1. City Breaks. Renodlade stadsupplevelser med start och avslut i en storstad eller en upplevelse kombinerad med natur.
 2. Soft adventure/nature. Ingen tuffare naturaktivitet utan en lugn semester med fokus på aktivitet. Kan kombineras med city­breaks där researrangörer paketerar resan.
 3. Luxury and affordable luxury. Här handlar det inte enbart om femstjärniga hotell utan även wellness travel, det vill säga den ”nya lyxen” som kan innefatta svensk allemansrätt och de upplevelser som kommer med den.

Här hittar du de brittiska researrangörerna:

Det finns ett stort antal brittiska researrangörer som på ett eller annat sätt har destinationen Sverige i sin produkthylla. En del är generalister som bokar resor till hela Skandinavien, andra specialisterade på Sverige. De senare deltar ofta på de Swedish Workshops och FAM trips som Visit Sweden arrangerar. Via länken nedan kan du se de aktiviteter som nu ligger planerat.

Sveriges främsta konkurrenter
... är grannarna Norge och Finland och för att konkurrera med dem måste ni lyfta fram era USP:ar, de saker som utmärker Sverige.

När ska du ta kontakt?

Den brittiska marknaden har två större perioder för införsäljning. Den första är under januari och februari, den andra från augusti till slutet av september. Kontrakt med produktägare upprättas i regel från november fram till mars.

Detta gillar en brittisk researrangör:

 • Stora mängder kvalitativt och högupplöst bildmaterial, gärna video.
 • Konkurrenskraftiga priser.
 • En möjlighet att boka utanför den traditionella säsongen.
 • Att du har kontroll på din kapacitet och kan erbjuda allotments.
 • Information på engelska.

Att tänka på:

 • Britter har ingen tydlig industrisemester utan reser året runt. Den större semesterperioden börjar dock i juli och pågår in i september. Många reser även i maj och juni då bank holidays inträffar och det är lågsäsong med rabatterade priser.
 • Brittiska researrangörer använder sällan kataloger utan arbetar always on på Twitter, Instagram och Facebook.
 • De brittiska researrangörerna har ett stort behov av bra material från de destinationerna de säljer.
 • Tålamod är nyckeln i samarbetet med en researrangör. Det kanske inte är förrän i slutet av år 3 som 10–15% av affärerna kommer från researrangörer. Mycket beror på produkten, men det finns de som sedan är uppe i 45–50 procent.

Checklistan:

 • Ta tidigt kontakt med rätt researrangörer. Under januari till februari eller augusti till slutet av september.
 • Ha tålamod, skapa erbjudanden och dela din kunskap om det lokala livet.
 • Ta fram slagkraftig och aktuellt material.
 • Se till att all information är på engelska.

Kom-igång-guide:

Ladda ner en PDF på 9 sidor med allt det viktigaste du behöver veta för att börja arbeta med internationella researrangörer i Storbritannien.

Finansiering från Tillväxtverket

Materialet till den här artikeln och publikationen har finansierats av Tillväxtverket och Visit Sweden.

Fördjupning om det brittiska researrangörsledet

 • Summer drink
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Del 1 Målgruppen i Storbritannien och researrangörsledet

  2020. Här får du en introduktion till målgruppen i Storbritannien och det brittiska researrangörsledet. Presentationen startar även med en kort summering av trender post-covid.

 • Bergaliv loft house
  Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Del 2 Fördjupning researrangörsledet i Storbritannien

  2020. Här får du en fördjupning i hur det brittiska researrangörsledet fungerar. Vad är viktigt i din relation med researrangörer, hur ser årshjulet ut och vad är lyxsegmentet i researrangörsledet i Storbritannien?

Fördjupa dig i den brittiska resenären

Vad vill britter göra i Sverige, när har de semester, vad googlar de på om Sverige? Vi har svaren på många frågor kring den brittiska resenären.