Hoppa till innehåll
En kvinna bläddrar i en bok med bilder i en affär full med designsaker.
Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se

Sverige

Här presenteras den kunskap vi samlat in om de svenska resenärerna. Vad de vill göra i Sverige på en potentiell Sverigeresa samt hur de söker information inför sin resa. Vilka olika målgrupper kan vi se hellre reser än andra i Sverige och kan vi kanske nå nya målgrupper?

Vad är du intresserad av?

Så tänker svenska resenärer om sitt resande 2023

 • En person sitter utomhus vid ett cafébord och dricker kaffe och har flera kakor och bullar på ett fat framför sig.
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

  Temperaturmätning bland svenska resenärer

  Augusti 2023. Trots en fortsatt hög inflation, höjda räntor och flera andra orosmoment i omvärlden är det tydligt att svenskarna fortsätter planera att resa på semester, både i Sverige och utomlands. Läs mer om hur svenska resenärer tänker och prioriterar i frågor som rör resande.

  Läs artikeln

Mer kunskap om den svenska målgruppen:

Här finns en samlad kunskap om den svenska målgruppen och även en temperaturmätning på aktivitetsföretag i besöksnäringen.

 • En grupp människor tränar på en stor gräsmatta tillsammans med en instruktör.
  Foto: Sara de Basly/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Temperaturmätning av företag inom svensk besöksnäring

  Juli 2023. 33% av svenska besöksnäringsföretag tror på en större efterfrågan av deras produkter och tjänster sommarsäsongen 2023 jämfört med förra året. 44% tror att efterfrågan kommer vara på samma nivå, 18% tror den kommer minska. Läs hela undersökningen här.

 • Fem personer sitter runt ett bord och dricker kaffe och äter kanelbulle. En person står bakom om pratar och berättar med en plåt kanelbullar i händerna.
  Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Målgruppsrapport: Den svenska målgruppen

  Maj 2023. Hur ser svenskar på Sverige som semesterdestination? Var vill de åka, vad vill de göra och hur planerar och bokar de sin Sverigeresa? Den här rapporten svara på dessa frågor och på vad ni som företag kan tänka på för att möta den här målgruppen.

 • En ikonbild föreställande en jordglob.
  Artikel

  Svenska resenärers Googlesökningar om Sverige

  Januari 2023. I Sverige så har svenska reserelaterade sökningar på Google om Sverige ökat med 18 % (2022 vs 2019). Jämför vi samma period med föregående år 2021 så ser vi dock en minskning med -4.3 %. I artikeln visar vi googlesökningar på Sverige helår 2022.

 • tina_stafrén-baking_crispbread_with_a_guide-8650.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Den svenska målgruppen nu och framåt

  November 2022. Hur ser svenskars resande ser ut efter pandemin. Vad ser vi i statistiken över gästnätter och hur har Sverige klarat sig i förhållande till övriga Norden? Läs hela artikeln och inspireras till att fortsätt jobba med en viktig marknad – den svenska.

 • tina_stafrén-baking_crispbread_with_a_guide-8649.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Svemester webbinarium 29 november 2022

  I detta webbinarium djupdyker vi i aktuella analyser om den svenska målgruppen och vilka affärsmöjligheter det finns genom att till exempel rikta sig mot målgruppen vi kallar ”den nya medelåldern” – en målgrupp med potential att förlänga säsong.

 • Ett par personer sitter inomhus i ett växthus sommartid vid två bord och har ätit, servitrisen tar undan tallrikarna medan de pratar och ser glada ut.
  Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Förläng säsongen med svenska resenärer i ”den nya medelåldern”

  September 2022. I vår målgruppsundersökning ser vi att nästan en miljon svenskar i åldern 57–70 år vill resa och upptäcka Sverige även under lågsäsong. Det är en attraktiv målgrupp som är köpstark, uppskattar utbudet i Sverige och som gärna betalar för kvalitet. Läs mer

 • Tre barn leker på verandan till ett rött hus med vita knutar. Träden omkring blommar och solen lyser.
  Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Semester på hemmaplan? Hur locka personer med utländsk bakgrund

  April 2022. Vilka resvanor har personer med utländsk bakgrund och hur kan vi inspirera till mer turismkonsumtion i Sverige? Tre forskare från Lunds Universitet har fördjupat sig i frågan och presenterar här sina insikter i ett flertal slutsatser och rekommendationer.

 • per_pixel_petersson-sunset_selfie-5226.jpg
  Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Svenskars digitala beteende (28 sidor)

  2021. Läs om hur du får fler bokningar och nöjdare kunder genom smarta digitala val. Publikationen visar på var svenskar konsumerar media och hur de helst bokar sin Sverigesemester.

Film om den svenska målgruppen:

Längd 3.33

Använd gärna filmen

Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om målgruppen i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier. Här finns även en 15 sekunders trailer att använda fritt.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.