Hoppa till innehåll
En kvinna bläddrar i en bok med bilder i en affär full med designsaker.
Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se

Sverige

Här presenteras den kunskap vi samlat in om de svenska resenärerna. Vad de vill göra i Sverige på en potentiell Sverigeresa samt hur de söker information inför sin resa. Vilka olika målgrupper kan vi se hellre reser än andra i Sverige och kan vi kanske nå nya målgrupper?

Vad är du intresserad av?

Svenskarnas semesterplaner inför sommaren

 • Milsvidd utsikt över Östersjön med flera öar från Höga kusten.
  Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se

  Temperaturmätningen bland svenska resenärer

  Maj 2024. I en tid av inflation, räntor och fortsatt oroligt i omvärlden fortsätter svenskar att planera semesterresor, både i Sverige och utomlands. I en artikel lyfter vi korta lärdomar av den senaste undersökningen bland svenskar, hur tänker och planerar de inför sommaren 2024?

  Läs artikeln

Fördjupningsartiklar:

Här finns artiklar och publikationer som tagits fram om de svenska resenärerna. Kort om Sverige ger en överblick över Sverige som nation med fokus på ekonomi, helgdagar, digitalisering och hur vi bokar resor. Vi kompletterar med Google data om vad svenskar söker på inför sin resa. Sverige är idag mångkulturellt och med det har vi fått in fler högtidsdagar och det vill vi fira. Vi följer även svenskar reseintentioner tre gånger per år i en temperaturmätning. Vi tar även regelbundet temperaturen på svenska aktivitetsföretag. All denna kunskap kompletteras med målgruppsdata över de svenska resenärerna… och mycket mer.

 • En ikonbild föreställande en familj om tre.
  Artikel

  Kort om Sverige 2024

  Maj 2024. Artikeln ger dig en kort överblick över Sverige som nation. Vidare tas Sveriges ekonomiska läge upp och ekonomiska indikatorer, potential, helgdagar och semester samt hur långt vi kommit i digitaliseringen och hur vi bokar våra resor.

 • Milsvidd utsikt över Östersjön med flera öar från Höga kusten.
  Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Temperaturmätningen bland svenska resenärer

  Maj 2024. Trots hög inflation, höga räntor och fortsatt oroligt i omvärlden fortsätter svenskar att planera semesterresor, både i Sverige och utomlands. Läs den senaste temperaturmätningen bland svenska resenärer.

 • En ikonbild föreställande en jordglob.
  Artikel

  Svenska resenärers Googlesökningar om Sverige

  Mars 2024. I Sverige så har svenska reserelaterade sökningar på Google om Sverige ökat med +54% 2023 jämfört med 2019. Sverige är den andra största marknaden, sett till volymsökningar på Sverige, efter Tyskland. Läs mer om vad som trendar bland sökningarna.

 • lieselotte_van_der_meijs-ramadan_in_sweden-8451
  Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Så mycket att fira i Sverige

  December 2023. Påsk, midsommar och jul är högtider som de flesta kan utan och innan. Men hur är det med det ortodoxa nyåret, eid al-fitr, nouruz och sizdah bedar? Vi har tittat närmare på högtider som firas av fler än 50.000 personer i Sverige.

 • En flygbild över ett snöigt stora torget i Gamla Stan i Stockholm. På torget pågår full aktivitet i alla bodar som står uppställda för julmarknaden.
  Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Temperaturmätning av företag inom svensk besöksnäring

  November 2023. 27% av svenska besöksnäringsföretag tror på en större efterfrågan av deras produkter och tjänster kommande vintersäsong 2023/24 jämfört med förra året. Förväntningarna på 2024 är höga, nära 47% tror på en ökad efterfrågan. Läs hela undersökningen här.

 • Fem personer sitter runt ett bord och dricker kaffe och äter kanelbulle. En person står bakom om pratar och berättar med en plåt kanelbullar i händerna.
  Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Målgruppsrapport: Den svenska målgruppen

  Maj 2023. Hur ser svenskar på Sverige som semesterdestination? Var vill de åka, vad vill de göra och hur planerar och bokar de sin Sverigeresa? Den här rapporten svara på dessa frågor och på vad ni som företag kan tänka på för att möta den här målgruppen.

 • tina_stafrén-baking_crispbread_with_a_guide-8650.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Den svenska målgruppen nu och framåt

  November 2022. Hur ser svenskars resande ser ut efter pandemin. Vad ser vi i statistiken över gästnätter och hur har Sverige klarat sig i förhållande till övriga Norden? Läs hela artikeln och inspireras till att fortsätt jobba med en viktig marknad – den svenska.

 • tina_stafrén-baking_crispbread_with_a_guide-8649.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  Svemester webbinarium 29 november 2022

  I detta webbinarium djupdyker vi i aktuella analyser om den svenska målgruppen och vilka affärsmöjligheter det finns genom att till exempel rikta sig mot målgruppen vi kallar ”den nya medelåldern” – en målgrupp med potential att förlänga säsong.

 • Ett par personer sitter inomhus i ett växthus sommartid vid två bord och har ätit, servitrisen tar undan tallrikarna medan de pratar och ser glada ut.
  Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Förläng säsongen med svenska resenärer i ”den nya medelåldern”

  September 2022. I vår målgruppsundersökning ser vi att nästan en miljon svenskar i åldern 57–70 år vill resa och upptäcka Sverige även under lågsäsong. Det är en attraktiv målgrupp som är köpstark, uppskattar utbudet i Sverige och som gärna betalar för kvalitet. Läs mer

 • Tre barn leker på verandan till ett rött hus med vita knutar. Träden omkring blommar och solen lyser.
  Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Semester på hemmaplan? Hur locka personer med utländsk bakgrund

  April 2022. Vilka resvanor har personer med utländsk bakgrund och hur kan vi inspirera till mer turismkonsumtion i Sverige? Tre forskare från Lunds Universitet har fördjupat sig i frågan och presenterar här sina insikter i ett flertal slutsatser och rekommendationer.

 • per_pixel_petersson-sunset_selfie-5226.jpg
  Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Svenskars digitala beteende (28 sidor)

  2021. Läs om hur du får fler bokningar och nöjdare kunder genom smarta digitala val. Publikationen visar på var svenskar konsumerar media och hur de helst bokar sin Sverigesemester.

Film om den svenska målgruppen:

Längd 3.33

Använd gärna filmen

Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om målgruppen i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier. Här finns även en 15 sekunders trailer att använda fritt.