Hoppa till innehåll

Researrangörer på den amerikanska marknaden

Hur lockar du resenärer från USA? Är det via extra allt, eller spelar storleken inte någon roll? Vi låter några amerikanska researrangörer guida dig till hur du attraherar fler amerikanska besökare.
Senast uppdaterad:26 april 2023
Vilken plusmeny har ditt företag redo för amerikanska turister?

Vem reser?

Vad en amerikansk turist söker efter varierar ofta beroende på dess ålder, men i stort gillar han eller hon allt från kultur och soft adventure till att upptäcka Sverige som en design­ och musiknation. De är nyfikna på den progressiva livsstilen och söker kulinariska upplevelser. När de reser vill de se mer än en plats och en semestern i norra Europa täcker ofta in flera länder. Många reser också i större grupper med familjen.

Multi-generational är en trend där du reser med mamma, pappa, farmor, farfar, mormor, morfar. Det kan innebära att de bokar upp en hel våning på ett hotell till exempel.

3 viktiga resmålstyper:

 1. Skräddarsytt. Att sätta ihop den egna resan, gärna med fokus på unikitet och hög kvalitet. Det finns ett stort intresse av att fördjupa sig i svensk mat, historia och kultur.
 2. Rundresor. Kombinationsresor med både stad och land och där flera länder och städer besöks under samma resa.
 3. Cykel/vandring. Växer stort, och här efterfrågas hög klass på boende och upplevelse generellt, samt hög professionalism i samarbete med produktägare.

Här hittar du de amerikanska researrangörerna:

I USA syns researrangörerna i kataloger av det lyxigare slaget. Även marknadsföring i magasin är stort, liksom aktiviteten i sociala medier. Ett tips är att etablera kontakt via mässor som arrangeras av USTOA, en organisation de flesta större researrangörer tillhör. En annan viktig aktör är ATTA – Adventure Travel Trade Association, inriktad på äventyrsturism och hållbar naturturism. Via länken nedan kan du se vilka aktiviteter Visit Sweden planerat på den amerikanska marknaden.

Sveriges främsta styrka är autenticitet
Grundinställningen är ”vi behöver inte imponera på någon, vi är bara oss själva”. Min uppfattning är att det är hela landets mentalitet och det har faktiskt bra genomslag i rese-­ och turistbranschen, Man behöver inte bjuda på en show, det räcker att visa vem man är. Take it or leave it. Det är ett förhållningssätt som framstår som väldigt autentiskt och genuint.

En trend som samtliga researrangörer pekar ut är exklusivitet – att resenärer alltmer vill undvika gemensamma bussturer och i stället vill arrangera privata transfers, privata turer och privata besöka – till exempel på museum efter stängningstid. Det är en trend där kvaliteten är avgörande och det är i sin tur något som talar till Sveriges fördel.

Hur tar du kontakt?

För att samarbeta med en amerikansk researrangör är långsiktigthet ett måste. Vägen från ett första möte till en gäst är längre än på andra marknader. Man provar sällan en produkt på chans utan jobbar med fokus- och testgrupper. Vill du ha affärer som går snabbare i lås behöver du även bearbeta landets reseagenter.

Så får du till ett bra samarbete:

 • Reseagenter är en viktig del av det internationella researrangörsledet i USA och att gå via dem är ofta den enklaste vägen in på marknaden.
 • Tala researrangörens och reseagentens språk – översätt kilometer till miles, berätta inte om rumsstorlek i kvadratmeter eller temperatur i Celsius.
 • Ha tålamod, amerikanska researrangörer jobbar traditionellt och chansar inte med nya produkter, utan vill hellre testa sig fram.
 • Sälj in din produkt, men med ödmjukt självförtroende. Tar du i för mycket kan du tappa trovärdighet.
 • Odla relationen till det internationella researrangörsledet löpande, att då och då höra av dig visar att du värdesätter affärsrelationen.

Mer att tänka på:

 • Se till att du har priserna på plats och att det är tydligt vad som är nettoprovi­sion, det vill säga vad rese­arrangören får ut efter alla avdrag.
 • Den amerikanska resenären är i stort van vid en annan servicenivå än generell europisk standard. Att checka in på ett femstjärnigt hotell och inte få väskorna uppburna till rummet kan väcka förvåning.

Checklistan – Så kommer du igång:

 • Ta kontakt med rätt researrangör i mycket god tid.
 • Gör paketering som tydligt visar pris och provision.
 • Sprid kunskap om vad som särskiljer vistelsen i Sverige från andra resmål.
 • Se till att leva upp till kravet på hög kvalitet.

Kom-igång-guide:

Ladda ner en PDF på 9 sidor med allt det viktigaste du behöver veta för att börja arbeta med internationella researrangörer i USA.

Finansiering från Tillväxtverket

Materialet till den här artikeln har finansierats av Tillväxtverket.

Fördjupa dig i den amerikanska resenären

Vad vill amerikanare göra i Sverige, när har de semester, vad googlar de på om Sverige? Vi har svaren på många frågor kring den amerikanska resenären.