Hoppa till innehåll

Researrangörernas syn på Sverige

För att ta reda på mer om hur researrangörerna arbetar och hur företagare i Sverige kan få nytta av deras arbete har Visit Sweden intervjuat 97 researrangörer i Tyskland, Schweiz, Österrike, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, som alla erbjuder resor till Sverige.

Researrangörer gör jobbet med att välja ut de bästa upplevelserna av en plats, planerar alla detaljer och paketerar reseerbjudanden, det gör det lättare för resenärerna att boka och uppleva just det som de vill uppleva! Intresset för att köpa paketerade resor via researrangörer har under senare år ökat och fler och fler vill boka resa via researrangör.

Om researrangörerna i undersökningen

I snitt erbjuder arrangörerna runt 7 Sverigepaket, varav över hälften är paketresor som fungerar året om. En marknad sticker ut från genomsnittet och det är tyskspråkiga researrangörer i Tyskland, Österrike eller Schweiz som ofta erbjuder 15 eller fler paket. Mer än hälften av dessa är sommarpaket, en tredjedel är vinterpaket och 1 av 5 är vårpaket.

Flest vinterpaket erbjuds av arrangörer i Storbritannien och flest helårsprodukter av arrangörer i USA.

Sverige bedöms som hållbar destination

70% av researrangörerna anser att Sverige är ett hållbart resmål. Med hållbar avses här att resmålet tar ansvar för turismens ekonomiska, sociala och miljömässiga inverkan genom att ta hänsyn till besökarnas, företagens, miljöns och lokalsamhällets behov, nu och i framtiden.

Arrangörerna tipsar också om att deras kunder skulle kunna få en ännu bättre bild av Sverige som hållbart resmål, genom att berätta om framför allt hållbara exempel på hotellboenden, lokalt producerad mat och dryck, och naturbaserade aktiviteter.

För amerikanska resenärer är det viktigare att berätta om den lokalt producerade maten & drycken än för resenärer från andra marknader och de deltagande researrangörerna från Frankrike säger att det är bra att berätta mer om lokala transporter för de franska resenärerna.

Topp 5 exempel som ytterligare kan stärka Sveriges position som hållbart resmål, i kundernas ögon:

 1. Hotellboende.
 2. Naturbaserade aktiviteter.
 3. Närproducerad mat & dryck.
 4. Service & kvalitet av lokala leverantörer.
 5. Transport till Sverige.

Vad ska vi berätta om för att kunderna ska välja Sverige på sin nästa semester?

Vi frågade också researrangörerna om varför deras kunder väljer att resa till just Sverige och det varierar självklart en del, men viktigt är bland annat att de ser att de kan få autentiska upplevelser i Sverige och sedan lockar Sveriges natur.

Intressanta skillnader mellan olika marknader är att äventyr oftare nämns av researrangörer från Nederländerna medan researrangörer från USA i högre grad nämner kulturupplevelser och kulinariska upplevelser som viktiga för att påverka valet av resmålet Sverige.

Topp 5 på frågan vad som överlag påverkar valet av resmål när kunderna ska välja att besöka Sverige:

 1. Autentiska och lokala upplevelser.
 2. Upplevelser i naturen.
 3. Unika reseupplevelser.
 4. Trygg och säker destination.
 5. Äventyr.
Bra marknadsföring på Visit Sweden, mycket autentisk.

Researrangörer uppskattar samverkan med svenska leverantörer

Researrangörerna tycker att det fungerar bra att arbeta tillsammans med svenska leverantörer, en del tycker även att det är bättre att arbeta med svenska leverantörer än leverantörer från andra länder.

Det som många betonar som mycket viktigt i samarbetet är att ha en nära, personlig relation med leverantörerna och att främja ett långsiktigt partnerskap. Det nämns i undersökningen att svenska leverantörer förstår och uppskattar detta. Det uppskattas även att svara snabbt på e-post och att snabbt kunna nås på telefon.

6 bra saker som svenska leverantörer borde fortsätta med:

 1. Att erbjuda intressanta och varierande alternativ.
 2. Vara vänlig, välkomnande, lätt att arbeta med.
 3. Hålla hög kvalitet på boendet, aktiviteterna och transporterna.
 4. Att ha en mångfald i utbudet. Hållbarhet. Alltid nära och med respekt för naturen.
 5. Säkerhet, luftkvalitet, design.
 6. Personligt och småskaligt.

Men såklart finns alltid förbättringspotential. Till exempel nämns att ”öppna restauranger på landsbygden, kulturella platser och restauranger utanför säsongen i juli och augusti. För att få fler turister måste aktiviteterna och kultursidorna vara öppna”.

Även vikten av god framförhållning nämns, minst 9 månader, för att researrangörerna ska kunna få in en ny produkt i sitt erbjudande:

Researrangörerna behöver information ungefär 9 månader i förväg. Det händer ofta att partnerna inte är redo med nya priser, medan marknaden är redo att boka.

För att inkludera och sälja en upplevelse eller ett boende i Sverige i sina paket behöver arrangörerna god information om resmålet. Denna får de gärna i form av fysiska workshops, så kallade fam trips (familiarization trip), destinationsfoton, innehållsbeskrivningar och videor om resmålet eller upplevelsen.

Flera av dessa kan man delta i via sin region eller via Visit Sweden som erbjuder bland annat fam trips och workshops.