Hoppa till innehåll

Researrangörernas syn på Sverige - december 2023

Intresset för att köpa paketerade resor via en researrangör har under senare år ökat, därför följer vi en gång per år researrangörernas syn på Sverige som resmål. Läs mer om hur dessa researrangörer arbetar och hur du som företagare i besöksnäringen kan dra nytta av deras arbete.
Senast uppdaterad:26 mars 2024

I december 2023 intervjuade Visit Sweden 82 researrangörer i Tyskland, Schweiz, Österrike, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, som alla erbjuder resor till Sverige.

Om researrangörerna i undersökningen

Av researrangörerna vi intervjuat så erbjuder de i snitt ca åtta Sverigepaket var, där 42% är paketresor som fungerar året om. Närmare hälften av de intervjuade researrangörerna erbjuder paketresor under sommaren, 31% under vintern. De två marknader som har en högre andel vinterpaket är Frankrike och Storbritannien. Högst andel av vår- och höstprodukter har researrangörer i USA, följd av researrangörer i Nederländerna och i de tyskspråkiga länderna.

Sverige bedöms som hållbar destination

Med hållbar destination avses här att resmålet tar ansvar för turismens ekonomiska, sociala och miljömässiga inverkan genom att ta hänsyn till besökarnas, företagens, miljöns och lokalsamhällets behov, nu och i framtiden. Bedömningen av Sverige som ett hållbart resmål ligger stabilt på ett medelvärde på 8 (utifrån skala 1-10). I USA ser vi en ökning.

Arrangörerna tipsar också om att deras kunder skulle kunna få en ännu bättre bild av Sverige som ett hållbart resmål om leverantörerna berättar på vilket sätt de arbetar med hållbarhet och exemplifierar det i deras aktiviteter, lokalt producerade mat och dryck och hotellboenden.

De här topp 5 exemplen nämner kunderna skulle stärka Sveriges position som hållbart resmål:

 1. Naturbaserade aktiviteter.
 2. Närproducerad mat & dryck.
 3. Hotellboende.
 4. Service & kvalitet av lokala leverantörer.
 5. Transport till Sverige.

Tips!

För amerikanska resenärer är det viktigare att leverantörerna berättar om sin service och kvalitet från lokala leverantörer än för resenärer från andra marknader och de deltagande researrangörerna från Frankrike säger att det är bra att berätta mer om lokala transporter för de franska resenärerna.

Vad ska vi berätta om för att kunderna ska välja Sverige på sin nästa semester?

Vi frågade också researrangörerna om varför deras kunder väljer att resa till just Sverige och det varierar självklart en del, men viktigt är bland annat att de ser att upplevelser i Sveriges natur lockar och att de kan få autentiska upplevelser i Sverige.

Intressanta skillnader mellan olika marknader är att äventyr oftare nämns av researrangörer från Storbritannien och Nederländerna medan researrangörer från USA i högre grad nämner kulturupplevelser och kulinariska upplevelser som viktiga för att påverka valet av resmålet Sverige.

Topp 5 på frågan vad som överlag påverkar valet av resmål när kunderna ska välja att besöka Sverige (siffran inom parentes avser förra mätningen i mars 2023):

 1. Upplevelser i naturen (2)
 2. Unika upplevelser (3)
 3. Autentiska och lokala upplevelser (1)
 4. Trygg och säker destination (4)
 5. Äventyr (5)
We love the personal and characterful people behind each of the experiences and properties we work with.

Researrangörer uppskattar samverkan med svenska leverantörer

Researrangörerna tycker att det fungerar bra att arbeta tillsammans med svenska leverantörer, en del tycker även att det är bättre att arbeta med svenska leverantörer än leverantörer från andra länder.

Det som många betonar som mycket viktigt i samarbetet är att ha en nära, personlig relation med leverantörerna och att främja ett långsiktigt partnerskap. Det nämns i undersökningen att svenska leverantörer förstår och uppskattar detta. Det uppskattas även att snabbt få svar på e-post och att snabbt kunna nås på telefon.

6 bra saker som svenska leverantörer borde fortsätta med:

 1. Att erbjuda intressanta och varierande alternativ.
 2. Vara vänlig, välkomnande, lätt att arbeta med.
 3. Hålla hög kvalitet på boendet, aktiviteterna och transporterna.
 4. Att ha en mångfald i utbudet. Hållbarhet. Alltid nära och med respekt för naturen.
 5. Personligt och småskaligt.

Men såklart finns alltid förbättringspotential. Till exempel nämns i fritextsvaren att ”utveckla bilfria cykelvägar” eller ”Fokuserar mer på […] Familjeparker för familjer, men än skandinavisk stil, belägen vid en sjö, massor av aktiviteter att göra” eller ” Var redo med priser när marknaden ber om det.”
Att vara redo med priser när marknaden ber om det bekräftar vikten av god framförhållning, det behövs minst 9 månader för att researrangörerna ska kunna få in en ny produkt i sitt erbjudande.

Researrangörerna behöver information ungefär 9 månader i förväg. Det händer ofta att partnerna inte är redo med nya priser, medan marknaden är redo att boka.

För att inkludera och sälja en upplevelse eller ett boende i Sverige i sina paket behöver arrangörerna god information om resmålet. Denna får de gärna i form av fysiska workshops, så kallade fam trips (familiarization trip), destinationsfoton, innehållsbeskrivningar och videor om resmålet eller upplevelsen.

Flera av dessa kan man delta i via sin region eller via Visit Sweden som erbjuder bland annat fam trips och workshops.

Nästa undersökning kommer genomföras i mars 2025.

Faktaruta: Vad gör en researrangör?

Researrangörer arbetar med att välja ut de bästa upplevelserna på en plats, planera alla detaljer och paketera reseerbjudanden som de vet deras resenärer är intresserade av. Det gör det lättare för resenärerna att boka och uppleva just det som de vill uppleva!