Hoppa till innehåll
En jordgubbstårta på ett sommardukat bord med en svensk flagga.
Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Bilden av Sverige

Visit Sweden jobbar tillsammans med andra Sverigefrämjare för att stärka varumärket Sverige. Att veta vad som driver resenärernas besök till Sverige är viktigt för att nå dem med rätt budskap. Här delar vi med oss av den internationella synen på Sverige som land och resmål.

Olika undersökningar om Sverigebilden:

 • En lite flicka står vid flaggstången och håller i ena ändan på flaggan så att den inte går i marken samtidigt som den hissas.
  Foto: Astrakan/Scandinav/imagebank.sweden.se

  Resenärernas bild av Sverige som land och resmål - Brand Tracking 2023

  September 2023. Idag är bilden av Sverige mer mångfacetterad och komplex än tidigare och nya berättelser utmanar den traditionella bilden av landet. I den senaste varumärkesundersökningen - Visit Sweden Brand Tracking 2023 - ser vi att bilden av resmålet Sverige är fortsatt mycket positiv.

  Läs artikeln och ladda ner publikation och rapport
 • En man står inomhus bakom en dataskärm och håller en bebis på armen samtidigt som ett barn bakom honom pockar på uppmärksamhet.
  Foto: Emma Sekhon/Scandinav/Imagebank.sweden.se

  Omvärldens bild av Sverige - Nations Brand Index och Good Country Index

  November 2023. Sverige som varumärke är starkt och i 2023 års Nation Brands Index hamnar Sverige på en 10:e plats bland de 60 länder som ingår i studien. Vår position är stabil över tid och i linje med hur Sverige har rankats det senaste decenniet.

  Läs artikeln

Sveriges varumärke som nation är starkt

 • Bilden visar ett hav av svenska flaggor viftandes av en folkmassa.
  Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

  Sverige – ett progressivt land

  En positiv bild av Sverige främjar handel, attraherar besökare, ökar investeringar och kunskap till Sverige. Därför arbetar Visit Sweden sedan flera år tillbaka tillsammans med Svenska Institutet, Business Sweden, Utrikesdepartementet, Näringsdepartementet och Kulturdepartementet med en gemensam plattform för kommunikation av Sverigebilden. Progressivitet är den övergripande positionen i varumärkesplattformen för Sverige.

  Läs hela artikeln

Sverige som hållbar destination - exempel på utmärkelser: