Hoppa till innehåll
En man sitter och tillverkar handtaget till en yxa.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Kulturturism

En stor del av all världens turism klassas som kulturturism. Att ta reda på mer om vad kulturturism egentligen är, vad målgruppen efterfrågar och vilka som är Sveriges styrkor är viktiga utgångspunkter för att ytterligare utveckla kulturturismen och förstå destinationen Sveriges potential.

Vad är du intresserad av?

Sveriges rika kultur och progressiva livsstil

Att upptäcka ett lands kultur är en viktig drivkraft hos resenärer. Flera av de vanligaste positiva associationerna om Sverige talar till svensk kulturturisms fördel. Att Sverige dessutom utmärker sig på kulturarvsmiljöområdet med sina 15 världskulturarv, vilket bidrar till en 20:e plats på Travel & Tourism Development Index lista 2021 (som mäter hur hållbar och uthållig olika länders turismsektor är baserat på olika faktorer), är ytterligare en styrka.

Kulturturism - nytt kunskapsunderlag 2023

 • 3N9A5149Tina Stafren_kb.jpg
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

  Svensk kulturturism 2023 - en förstudie

  Kulturturism växer i attraktivitet världen över och Sverige som destination har mycket att erbjuda på området. Eftersom det saknas en nationellt etablerad, tydlig bild av vad som definierar kulturturism, och kunskaper och insikter om kulturturismens potential, har Visit Sweden tillsammans med Tillväxtverket tagit initiativ till denna förstudie.

  Läs artikeln och ladda ner förstudien
 • Två killar i midsommarkrans i en park. Den ena killen pussar den andra killen på kinden som skrattar.
  Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se

  Fyra stora trender inom kulturturism

  Juni 2023. Fyra stora trender banar väg inom kulturturism de närmaste åren. De handlar om att resenärer söker efter autentiska och minnesvärda upplevelser och att vardagsfirande och lokala nöjen blir lika viktiga inslag i kulturupplevelsen. Hållbarhetsfrågan är aktuell och resenärer söker hållbara kulturupplevelser. Sist bland trenderna fördjupar vi oss i kulturen som utvecklas, stärker hälsan och ökar inspirationen.

  Läs artikel och ladda ner rapporten

Program: Design

Visit Sweden utvecklade mellan 2016 och 2020 Sverige som designdestination tillsammans med Sveriges regioner och städer. Detta var en satsning som gjordes genom regeringens Exportstrategi och i samverkan med Svensk Form, Swedish Fashion Association och Sveriges Arkitekter samt med Trä- och Möbelföretagen. Målet var att stärka Sveriges ställning som designland och designresmål.

 • Bergaliv loft house
  Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Målgruppsguide Designintresserade nyfikna upptäckare

  2019. Vad vill de som är intresserade av design göra under sin semester? Här kan du läsa mer om segmentet Designintresserade nyfikna upptäckare.

 • Design shopping
  Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Svensk design skapar reslust

  2020. Ett fyraårigt program för svensk design har skapat uppmärksamhet för Sverige.

Swedish Design Museum

Swedish Design Museum

Sveriges första virtuella museum för design

Visit Sweden vill göra svensk design mer känd för utländska besökare. Därför öppnade vi Swedish Design Museum, landets första virtuella designmuseum med produkter som visar hur design är en del av svenskarnas vardag.

The Home Viewing Exhibitions

The Home Viewing Exhibitions, en del av Swedish Design Museum

Visit Sweden vill göra svensk livsstil och design mer känd för utländska besökare. Öppna bostadsvisningar av utvalda hem i olika stilar över hela landet blir Swedish Design Museums andra utställning.

swedish-design-museum-to-go

Swedish Design Museum To Go - Ett portabelt designmuseum i en ryggsäck

Swedish Design Museums tredje utställning består av en kurerad designutställning i en ryggsäck som kan bokas och lånas vid Sverigebesöket. I ryggsäcken finns designföremål som inspirerar till upplevelser i fyra regioner i landet: Umeå, Stockholm, Göteborg eller Malmö.