Hoppa till innehåll
På en utskjutande träavsats sitter en person och blickar över ett helt landskap nedanför.
Foto: Emmie Bolmstedt/imagebank.sweden.se

Spaningar inför 2024

Vi arbetar hela tiden med att ha koll på vad som kommer att påverka oss i turismnäringen på kort, medellång och lång sikt för att få inspiration och kunna anpassa vår marknadsföring till förändringar i omvärlden. Inför 2024 sammanställde vi relevanta spaningar som kan komma att påverka oss under året.

Rent övergripande påverkas just nu resandet av flera faktorer, bland annat en ökad efterfrågan från tillväxtmarknader, svag ekonomisk utveckling, geopolitisk osäkerhet, hållbarhetsutmaningar samt teknologisk utveckling. Därtill är 2024 ett super-valår när över 60 länder som representerar ca 49% av jordens befolkning går till val (t ex Belgien, Indien, Ryssland, Storbritannien, USA och EU).

Trots osäkerheter och risker förväntas efterfrågan på resor hålla i sig då resandet fortsätter att prioriteras av konsumenterna under 2024.

Framtidsutsikter för turismen 2024

UNWTO:s[1] senaste förtroendeindex pekar på en fortsatt återhämtning inom turism, men nu 2024 i en mer måttlig takt. UNWTO pekar också på att den ekonomiska utvecklingen kan påverka konsumenternas plånböcker resten av året, med resenärer som i allt högre grad söker valuta för pengarna, reser närmare hemmet, på kortare resor. UNWTOs panel av experter inom turism ser också ökade kostnader för logi och transport som en risk för branschen.

Oxford Economics[2] visar också på en förbättrad bild för turismen i sin undersökning av den globala besöksnäringen. De flesta tillfrågade företag svarade att de tror att 2024 års besökare och beläggning kommer att överträffa 2023. En del tror också att konsumenterna i år kommer att bli mer prismedvetna, samtidigt som de förväntar sig en ökning av såväl långdistans-, som kortdistansresor. Kostnader och bemanning är fortfarande viktiga utmaningar i branschen även om undersökningen visade på lättnader i dessa områden jämfört med tredje kvartalet 2023.

Globala möjligheter:

Globala utmaningar:

 • Turister förväntas i allt högre grad söka valuta för pengarna och resa närmare hemorten.
 • Personalbrist är fortfarande en kritisk fråga, eftersom turismföretagen står inför en brist på arbetskraft för att klara av den höga efterfrågan.
 • Ekonomisk och geopolitisk motvind fortsätter att utgöra betydande utmaningar för en hållbar återhämtning av den internationella turismen. Fortsatt inflation, höga räntor, volatila oljepriser och störningar i handeln kan fortsätta att påverka transport- och boendekostnaderna under 2024.
 • Utvecklingen av konflikten mellan Hamas och Israel kan störa resandet i Mellanöstern och påverka resenärernas resvilja. Osäkerheten till följd av den ryska aggressionen mot Ukraina, liksom andra ökande geopolitiska spänningar, fortsätter att utmana.

Nya möjligheter för svensk besöksnäring? [12]

 1. Resenärer söker sig mer till svalare väder och klimat. 51% av internationella resenärer anger att klimatförändringarna kommer påverka hur de reser på semester under 2024.
 2. Söker överraskning, det oväntade och engagerande. Resenärer söker sig alltmer till något de inte testat förut, 56% anger att de föredrar att våga sig utanför ”the-beaten-track”.
 3. Kulinariska upplevelser. Fler intresserar sig för matens och råvarornas ursprung, hantverket och historien bakom, matkulturarvet samt de traditionella måltiderna på resmålet. Hela 81% av de internationella resenärerna vill testa det inhemska köket under deras resa. 46% av de internationella resenärerna är även nyfikna på att testa en ”phygital”[13] matupplevelse, dvs en måltidsupplevelse förstärkt av VR eller AR.
 4. Omstart och personlig utveckling. I en hektisk och osäker värld söker resenärerna alltmer efter att komma tillbaka till det liv de verkligen vill ha. Exempelvis söker de efter att resa ensamma, för att prioritera sig själva, eller för att uppleva sömn-retreats med olika sömnförbättrande inslag.
 5. Medvetna val (både kostnads- och hållbarhetsmässigt). Resenärer söker efter vägar att minska kostnaderna samtidigt som de gärna vill unna sig under semestern. 51% av de internationella resenärerna säger att de skulle kunna tänka sig att köpa ett ”inträde” för att få använda bekvämligheterna på ett 5-stjärnigt hotell utan att bo där. 56% planerar att boka ”all-inclusive” så att de vet exakt hur mycket kostnaden för semestern blir. 43% skulle söka efter ”luxe-for-less”; dvs liknande semestrar närmare hemmet, för att minska kostnaderna.
 6. Resenärer söker också efter hållbara och estetiska upplevelser där gränsen mellan utomhus och inomhus suddas ut. Vidare söker resenärerna efter hållbarhet ”in action” och tar gärna tekniken till hjälp för att hitta hållbara resplaner. 48% skulle lita på AI att planera en resa åt dem (bland 18-24 åringar var andelen 51% och 54% bland 25-40 åringar).
 7. Kombinera arbete med semester [14]. Att kombinera resande med arbete på resmålet, en så kallad ”workation”, är återigen ett möjlighetsområde i branschen på samma sätt som att ”kulturella och fängslande upplevelser” också anses vara en tillväxtmöjlighet inför 2024.

Många av punkterna ovan kan Sverige redan idag leverera på. Vi kan erbjuda intressanta upplevelser inom alla tre områdena; natur, kultur och måltid och rätt paketerat borde vi kunna locka fler utländska turister till vårt land. Turismen är en tillväxtbransch och vi ser i prognoserna för 2030[15] att de utländska gästnätterna förväntas växa med i genomsnitt 3% per år.

Källor:

[1] https://www.unwto.org/unwto-world-tourism-barometer-data.

[2] Tourism Economics Travel Industry Monitor: Q4 2023 Summary Report, dec 2023, 106 representanter inom besöksnäring globalt.

[3] Oxford Economics för prognoser (Internationellt resandet, till Sverige, BNP), update 15/12 2023.

[4] [5] https://www.unwto.org/news/international-tourism-to-reach-pre-pandemic-levels-in-2024.

[6] The Future of Travel, Marriott Bonvoy & The Future Laboratory.

[7] The global travel compass: 2024 Industry Outlook, MMGY.

[8] The biggest travel trends for 2024, Conde Naste traveller.

[9] Top trends for travel in 2024, Euromonitor International.

[10] 2024 Trend report: What Millennials, GenZ, GenX and Baby Boomers tell us about travel in the year ahead, Hilton.

[11] “Advanced Means” transform the future of travel, Lufthansa Innovation Hub.

[12] 7 predictions for travel in 2024, Booking.com.

[13] Phygital= blandning mellan digital och fysisk kan t.ex. vara belysning som ändras efter humöret, dofter eller ljud som matchas med upplevelsen.

[14] Tourism Economics Travel Industry Monitor: Q4 2023 Summary Report, dec 2023, 106 representanter inom besöksnäring globalt.

[15] Källa: Oxford Economics, 15 december 2023​.