Ansvariga för turism i Sverige
Visit Sweden - en aktör i Sveriges offentliga främjandesystem för företagande
Det offentliga främjandesystemet för företagande består av en mängd aktörer med olika inriktning och logik där utförandet främst sker på regional och kommunal nivå.
På den regionala och kommunala nivån spelar de respektive tillväxtansvariga aktörerna en viktig roll och bidrar med information om företagande, rådgivning för affärsutveckling och till viss del offentlig finansiering genom ägarkapital, bidrag eller lån finns tillgängligt för befintliga och blivande företagare i Sveriges samtliga län.
Även på nationell nivå finns offentligt finansierade aktörer som på olika sätt arbetar med företagsfrämjande. Företaget Visit Sweden är en sådan aktör, som genom ett statligt uppdrag, med statligt anslag marknadsför Sverige som resmål för att attrahera besökare och öka omvärldens nyfikenhet kring Sverige som destination. På så vis ökar möjligheterna till intäkter, arbetstillfällen och lokal utveckling.
Visit Sweden delar även med sig av sin kunskap om målgrupper, marknader och marknadsföring, så att andra aktörer kan använda dem till sin utveckling.
Främjandesystemet bygger på en blandning av europeiska, nationella, regionala och kommunala finansieringskällor, vilket har påverkat utformningen av systemet att bli av mer projektstyrd karaktär.
Andra aktörer inom främjandesystemet finns nedan.
Offentliga, nationella, regionala och kommunala organisationer
Regeringskansliet
Regeringskansliet är en myndighet som har i uppdrag att stödja regeringen att styra riket och förverkliga sin politik.
Klimat- och näringslivsdepartementet
Klimat- och näringslivsdepartementet ansvarar för frågor som rör klimat, miljö, energi, näringsliv och innovation. Departementet ansvarar även för strålsäkerhet, Agenda 2030 samt friluftsliv och arbetar med omställningen till cirkulär ekonomi. Visit Sweden lyder under Klimat- och näringslivsdepartementet.
Finansdepartementets förvaltningsorganisation
Finansdepartementet har en förvaltningsorganisation som är specialiserad på bolagsstyrning och förvaltning, för att säkra ett långsiktigt värdeskapande i den statliga bolagsportföljen.
Utrikesdepartementet (UD)
UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.
Utrikespolitiska Institutet (UI)
Utrikespolitiska institutet är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor, som finansieras genom basanslag och projektbidrag från Utrikesdepartementet, forskningsfinansiärer och försäljning av prenumerationer, medlemsintäkter och deltagaravgifter från seminarieverksamhet. UI:s uppdrag är att främja intresset för och fördjupa kunskapen om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.
Myndighetsgruppen för turism och besöksnäring
Myndighetsgruppen för turism och besöksnäring är ett samarbete mellan myndigheter och statliga bolag under ledning av Tillväxtverket. Gruppen arbetar för ökad samordning, kunskapsutveckling och kunskapsöverföring.
Svenska Institutet
Svenska institutet är en statlig, nationell myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands.
Business Sweden
Business Sweden som ägs gemensamt av svenska staten och det svenska privata näringslivet, hjälper svenska företag öka sin globala försäljning och internationella företag att investera och expandera i Sverige.
Tillväxtverket
Tillväxtverket är en nationell statlig myndighet för att främja hållbar näringslivsutveckling och regional tillväxt i alla delar av landet, samt genomför delar av den europeiska sammanhållningspolitiken.
Sametinget
Sametinget är ett samiskt parlament med folkvalda ledamöter och en svensk, statlig myndighet. Sametingets uppgift är i korthet främst att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige.
Sveriges Länsstyrelser
Sveriges 21 länsstyrelser är statliga myndigheter med uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov. Som en länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra.
SKR Sveriges Kommuner och Regioner
SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation för landets 290 kommuner och 21 regioner. En politiskt styrd organisation med förtroendevalda från kommuner och regioner.
Team Sweden
Team Sweden är ett arbetssätt och ett samarbete mellan myndigheter och andra aktörer inom framför allt export- och investeringsfrämjandet som syftar till att stärka samordningen och effektivisera arbetet utifrån varje organisations kompetens och resurser. Det finns Team Sweden-arbetsgrupper för olika sektorer, regioner och länder.
Nordiska Ministerrådet
Inom ramen för Nordiska Ministerrådet, ett regeringssamarbete på nordisk nivå, samverkar de nordiska länderna kring marknadsföringsfrågor gällande turism. I det samarbetet ingår Visit Sweden, Innovasjon Norge, Visit Finland, Visit Denmark, Visit Iceland och Visit Faroe Islands.
- Strategy for International branding of the Nordic Region
- Nordic Tourism Brand and Communications Platform
Kommunernas arbete med besöksnäring och Turism
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har under 2024 sammanställt en rapport om hur Sveriges kommuner är rustade för att främja, möta och påverka en växande besöks- och turismnäring. Rapporten ger svar på:
> Vilka områden är särskilt viktiga att prioritera
> Hur finansierar kommunerna arbetet med besöksnäring
> Hur organiserar kommunerna sitt arbete
> Hur ser samverkan ut
> Vilka kunskapsbehov är mest vanliga
Regionala turismorganisationer
Regioner arbetar likt kommuner myndigheter med tillstånd och tillsynsfrågor. Både regioner och kommuner arbetar även med företagsfrämjande insatser för besöksnäringens utveckling. Arbetet sker i förvaltningsform eller genom olika former av destinationsorganisationer.
- Visit Skåne
- Visit Blekinge
- Visit Halland
- Turistrådet Västsverige
- Region Kalmar
- Destination Småland (Region Kronoberg)
- Smålands Turism (Region Jönköping)
- Visit Värmland
- Visit Sörmland
- Visit Östergötland
- Region Örebro Län och The Heart of Sweden
- Västmanland Turism
- Region Uppsala
- Region Gotland
- Stockholm Business Region
- Visit Dalarna
- Region Gävleborg Turism
- Jämtland Härjedalen Turism
- Region Västernorrland
- Region Västerbotten
- Swedish Lapland Visitors Board (Region Norrbotten)
Bransch- och intresseorganisationer
Svensk Turism
Näringslivets samlade röst i turismfrågor som formulerar näringens behov för en konstruktiv dialog med offentliga företrädare, civilsamhälle och andra aktörer i besöksnäringen. Svensk Turism ägs av Visita, Svensk Handel, Transportföretagen, Passagerarrederierna och SJ.
Svenska Destinationsnätverket (SNDMO)
Utvecklar svensk besöksnäring genom att samla destinationsorganisationer och städer från Sveriges större kommuner. Förening som fungerar som ett påverkansorgan för nationella besöksnäringsfrågor mot relevanta intressenter och parter i svensk besöksnäring. Agerar även som ett gemensamt forum för kunskapsöverföring mellan organisationer för marknadsföring och destinationsutveckling.
Regionala nätverket för besöksnäring & turism (RNBT)
Ideell förening för regionala turistorganisationer som verkar på regional nivå för sakfrågor som rör turism- och besöksnäringen. Ofta kallat "Regionala nätverket". Mål med föreningen är att uppnå ökad transparens, erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning mellan medlemmarna och föreningens intressenter. Föreningen ersätter inte andra organisationer med intresse i- eller som representerar besöksnäringen i landet.
Visita
Bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring (bo, äta, göra).
Svenska Resebranschföreningen
Representerar både stora och små svenska resebyråer, researrangörer, eventarrangörer och onlineresebyråer.
Svenskt Näringsliv
Företagsamhetens röst i Sverige.
Transportföretagen
Transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. En medlemsorganisation inom Svenskt Näringsliv.
Svensk Handel
Bransch- och arbetsgivarorganisation som driver frågor för parti-, detalj- och e-handeln.
Naturturismföretagen
Branschorganisation och gemensam röst för företag inom naturturism och ekoturism.
SCR Svensk Camping
Bransch- och marknadsorganisation för Sveriges camping- och stugföretag.
Connect Sweden
Samverkansprojekt som arbetar för att stärka Sveriges internationella flygförbindelser.
Swedish Network of Convention Bureaus (SNCVB)
Ideellt medlemsforum för svenska kongressarangörer som driver frågor för mötesindustrin där medlemmar utbyter kunskap och gör affärer..
Swedish Network of Event Destinations (SNED)
Nätverkets syfte är att svenska destinationer som arbetar icke-kommersiellt med publika evenemangsfrågor gemensamt ska stärkas, att vara ett forum för att öka kompentens och samla sakfrågor kring publika evenemang samt att sätta definitioner och standards på nationell nivå. Cirka 41 städer/regioner är medlemmar i SNED (2022). Sajt saknas.
Forskning & Utbildning
ETOUR, Mittuniversitetet
Turismforskningscentrum där forskarna utvecklar och kommunicerar vetenskaplig kunskap om turism och resande – med hållbar destinationsutveckling i fokus.
Centrum för Turism, Göteborgs Universitet
Forskningscentrum med fokus på mat och gasronomiturism, maritim turism, evenemangsturism och samhällsutveckling och turism.
Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF)
Arbetar med att främja vetenskaplig forskning, innovationer och utvecklingsprojekt som gagnar företag och anställda inom den svenska besöksnäringen och som bidrar till en positiv utveckling av näringen. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av Visita – svensk besöksnäring och Hotell- och Restaurangfacket (HRF).