Hoppa till innehåll

Vad är du intresserad av?

Hur gör andra?

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Ta del av goda exempel från trendspanare och experter och lär av andra entreprenörer. Hur har de gjort för att lyckas med produktutveckling och marknadsföring inom måltidsturism?

#TFTSWEDEN 10/11, 2021

Ta del av filmer från livestreamingen av årets största konferens inom måltidsturism Tomorrow’s Food Travel 2021 #TFTSWEDEN. Arrangerades 10/11 av Visit Sweden, Visit Stockholm och Region Stockholm.

Ulrika Karlsson 2 Beatrice Lundborg.JPG
Foto: Beatrice Lundborg

#TFTSWEDEN Morgondagens måltidsturism (45 min)

November 2021. Hör Ulrika Karlsson, entreprenör, sommelier och ägare av Krakas Krog berätta om hur hon ser på Morgondagens måltidsturism.

Paul-Svensson-©Hakan-Gustafsson.jpg
Foto: Tove Gustafsson

#TFTSWEDEN Att möta den medvetna måltidsresenären (22 min)

November 2021. Hör Paul Svensson, kock och entreprenör berätta om bland annat arbetet med att möta den internationella måltidsturisten på Fotografiska i Stockholm.

Stefan Eriksson närbild.jpg

#TFTSWEDEN Framtidens svenska råvaror (19 min)

November 2021. Hör Stefan Eriksson, kock och råvaruansvarig för Årets Kock prata om framtidens svenska råvaror.

Jens heed helbild.jpg

#TFTSWEDEN Måltidsturism: trender, insikter och spaningar (40 min)

November 2021. Hör Jens Heed, programchef för Måltidsturismprogrammet berätta om trender, insikter och spaningar inom området måltidsturism.

Emil Åreng närbild.jpg

#TFTSWEDEN Smaken av Sverige (19 min)

November 2021. Hör Emil Åreng från nyöppnade Facit Bar berätta om sitt nya koncept där han satsar helt på svenska råvaror i så stor utsträckning som det bara går - bara salt och peppar är undantaget.

Slow Food helbild.jpg

#TFTSWEDEN Tradition vs Innovation (23 min)

November 2021. Möt Ellacarin Blind och Andreas Lidström från Slow Food Sápmi som berättar om sitt arbete med tradition och innovation - alltifrån experimentverkstäder mellan kockar och producenter till den prisbelönta boken Smak på Sápmi.

Gustav Öhman 2.jpg

#TFTSWEDEN En cirkulär vision (22 min)

November 2021. Hör Gustav Öhman berätta om sin cirkulära vision på Skalla Bord i Sörmland, en restaurang där närheten till råvarorna och gästerna är helt centralt för upplevelsen.

Utland.PNG

#TFTSWEDEN Utblick Visit Sweden UK, US, FR (29 min)

November 2021. Lär känna målgruppen måltidsresenärer på marknaderna Storbritannien, Frankrike och USA. Representanter från Visit Swedens utlandskontor berättar om vad som är aktuellt just nu.

Marcus Hjalmarsson foto Jeff Flindt.jpg
Foto: Jeff Flindt

#TFTSWEDEN Det internationella ölundret från Helsingborg (23 min)

November 2021. Möt Marcus Hjalmarsson, ägare och bryggmästare på Brewski bryggeri och en person som starkt bidragit till att sätta Sverige – och Helsingborg – på ölets världskarta genom att skapa en av Europas mest omtyckta ölfestivaler.

murre från Klaghamns vingård.jpg
Foto: Roger Nellsjö

#TFTSWEDEN Svensk vinnäring: En framtidsdestination (22 min)

November 2021. Hör Murat Sofrakis från Vingården i Klagshamn berätta om sin verksamhet och framtiden för svensk vinnäring.

#TFTSWEDEN DIGITAL 2021, 1 h inspelade livesändningar.

Vi fortsätter med succén #TFTSWEDEN DIGITAL under 2021!

Johan Swahn TFTSWEDEN DIGITAL 1 2021.PNG
Webbinarium

#TFTSWEDEN DIGITAL #1 2021 (1 h)

3 februari 2021. Hur kommer framtidens måltider att se ut? Låt dig inspireras av Johan Swahn, forskare inom sensorisk marknadsföring och grundare av The Taste Lab, som pratar om framtidens smaker och måltidsupplevelser, både i den digitala och fysiska världen.

TFT 2 2021.jpg
Webbinarium

#TFTSWEDEN DIGITAL #2 2021 (1 h)

26 mars 2021. Resenärer idag söker ”naturnära måltidsupplevelser” - en kombination av mat- och naturupplevelser. Hur jobbar företag i Sverige på temat idag och vilka möjligheter finns framåt? Lyssna på olika företagare verksamma inom området.

TFT3 2021 huvud.jpg
Webbinarium

#TFTSWEDEN DIGITAL #3 2021 (1 h)

12 maj 2021. Morgondagens internationella måltidsresenär lägger stor vikt vid hållbara val, naturliga och hälsosamma upplevelser samt växtbaserade alternativ vid matbordet. Hur kan du möta den medvetna måltidsresenärens förväntningar i dina upplevelseerbjudanden?

PLANT BASED BY SWEDEN 2020

Filmer och recept på tema växtbaserat! Vill du skapa måltidsupplevelser utöver det vanliga och samtidigt en mer hållbar värld och framtid? Följ med under åtta avsnitt när vi träffar vi matproducenter, kockar och entreprenörer som alla arbetar med fokus på grön mat. Recepten och en fördjupande artikel med tips hittar du under filmerna.

MULL Anders Adam och Thess.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 1, Restaurang MULL (5.03 min)

Under avsnitt 1 i vår nya serie på tema växtbaserat besöker vi Jannelunds Gård utanför Örebro i Mullhyttan. Här finns Restaurang MULL - en popup restaurang vid åkern med 12 exklusiva platser där besökaren får ta del av en hållbar helhetsupplevelse!

Kolåsen mat 2480x1654.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 2, Kolåsens Fjällhotell (4.52 min)

Under avsnitt 2 i vår serie på tema växtbaserat reser vi till Jämtland där entreprenörerna Anna och Micke driver ett fjällhotell med fjällträdgård och restaurang. Här har lokala råvaror och ”det gröna” en stor plats och betydelse på tallrikarna.

Lilla Bjers ägare-1654.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 3, Lilla Bjers (5.15 min)

Under avsnitt 3 besöker vi Lilla Bjers på Gotland. Här kan man äta purfärska “härodlade” råvaror, komponerade till en levande säsongsmeny där grönsakerna alltid går först och samtidigt lära sig mer om hållbar odling.

Naturaj.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 4, Naturaj (4.35 min)

Under avsnitt 4 i vår serie på tema växtbaserat besöker vi Sundsvall och Restaurang Naturaj. Här lagas det nordisk mat med japanska inslag och berättelserna om råvarorna, maten och idéerna avlöser varandra under hela måltidsupplevelsen.

Växthuset-foto-Agnes-Maltesdotter.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 5, Restaurang Växthuset (3.52 min)

2016 blev menyn på Växthuset helt växtbaserad och det visade sig vara ett vinnande koncept både för personal och gäster, eftersom matlagningen blev mer lustfylld och bokningarna ökade. Häng med på ett urbant matäventyr i Stockholm!

Mat och choklad recept.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 6, Mat- och chokladstudion (03,54 min)

I Plant based by Sweden avsnitt 6 möter vi Joel Lindqvist från Mat- och chokladstudion i Malmö! Hos Joel ses inte vego och veganskt som ett alternativ utan som en självklar del av helheten. Fyra recept ingår denna gång!

Rudenstam agare.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 7, Rudenstams (5.09 min)

I Småland lär du dig att kombinera växtbaserad mat med alkoholfri dryck! Låt dig inspireras av Rudenstams - ett familjeföretag som producerar hantverksmässigt framställda alkoholfria drycker med stor komplexitet.

Catxalot-tangplockerska-Linnea_Agnes.jpg
Foto: Agnes Maltesdotter
Film

Plant based by Sweden - Avsnitt 8, Catxalot (4.05 min)

Möt Linnéa Sjögren den fd bibliotekarien som flyttade från staden till havet och som sadlade om med visionen att återknyta kontakten mellan människa och hav. Catxalot som erbjuder tångsafaris och algkurser tillsammans med matlagning på karga klippor.

Margareta and Göran Hoas at Lilla Bjers
Foto: Agnes Maltesdotter/Visit Sweden
Artikel

Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av influencer-samarbetet ”Plant based by Sweden”?

Maj 2021. Med samarbetet vill vi inspirera resenären att hitta växtbaserade måltidsupplevelser och företag som jobbar med måltidsturism, att utveckla sina erbjudanden. Här kan ni ta del av samarbetet, och få konkreta tips, på hur ni kan använda er av materialet.

#TFTSWEDEN DIGITAL - En serie i tre delar under hösten 2020

Visit Sweden lanserade under hösten 2020 en digital serie för att fortsätta samla och sprida kunskaper inom måltidsturism #TFTSWEDEN, Tomorrow´s Food Travel Digital. Under 1 h livesändning, vid tre olika tillfällen leder moderator Lovisa Madås från AGFO oss igenom spännande spaningar och panelsamtal.

tumnagel-v01.png

#TFTSWEDEN DIGITAL #1 2020 (1 h)

16 september 2020. Visit Sweden lanserar en ny trendrapport inom Måltidsturism. Lyssna till vad som lockar besökare idag och hur trenderna påverkas av Covid-19. Efterföljande panelsamtal med Erik Öhrn, Pia Huuva och Frida Ronge.

tumnagel-vod_v01.png

#TFTSWEDEN DIGITAL #2 2020 (1 h)

21 oktober 2020. En inspirationsspaning kring utmaningar och kreativa lösningar från restaurangbranschen av Pia Bendel, redaktör, skribent och talare med mångårig erfarenhet av att bevaka krogbranschen. Följt av panelsamtal med kockar och krögare.

Omslagsbild.jpg

#TFTSWEDEN DIGITAL #3 2020 (1 h)

2 december 2020. Spaning in i den svenska dryckens värld och dess betydelse för besöksnäringen med Frida Berglund, AGFO. Panelsamtal med Anna Lind Lewin, Skånska drycker, Sorina Garcia Laurila, High Coast Destillery och Jens Heed, Måltidsturismprogrammet, Visit Sweden.

#TFTSWEDEN, Tomorrow´s Food Travel 2019: korta intervjuer med experter och inspiratörer

Temakonferens om framtidens måltidsturism! Ta del av korta intervjufilmer med experter, produktutvecklare, kockar och andra inspiratörer.

Tobias Olofsson
Film

Honungsdrycken Elixirs produktutvecklingsresa (1.11 min)

Ta del av Tobias Olofssons produktutvecklingsresa. Hör berättelsen om den lågalkoholhaltiga honungsdrycken Elixir – Gudarnas dryck.

Märta Jansdotter, Gröna Gårdar
Film

Hur ser framtiden ut inom det animaliska? (1.10 min)

Vilka trender och vilka två riktningar ser Märta Jansdotter inom det animaliska? Och hur skapar vi hållbara ekosystem?

Mette Helbaek, Stedsans in the Woods
Film

Stedsans in the Woods framgångsrecept (0.56 min)

För skogsrestaurangen Stedsans in the Woods har SoMe kanalen Instagram varit en avgörande framgångsfaktor. Hör Mette Helbæks bästa marknadsföringstips.

Malin Zillinger, Lunds universitet
Film

Från produktion till attraktivt besöksmål (1.01 min)

Ta del av Malin Zillingers bästa tips inom måltidsturism. För dig som vill ställa om från att producera varor till att producera autentiska upplevelser.

Lovisa Madås, AGFO
Film

Vilka är de viktigaste frågorna och trenderna just nu? (0.49 min)

Ta del av framtidsspanaren Lovisa Madås (AGFO) bästa råd och tips på vad du bör ha koll på just nu om du vill möta internationella måltidsresenärer.

Lena Danielsson, Absolut Home
Film

Varför har Absolut Home öppnat besökscenter och vad har det gett er? (0.58 min)

Hör Lena Danielsson berätta om hur Absolut Home utvecklat besöksverksamhet för att möta en ökad efterfrågan på kunskap samt mat- och dryckesupplevelser.

Jon Hillgren
Film

Varför har Hernö Gin öppnat besökscenter och vad har det gett? (0.53 min)

Hör Jon Hillgren från Hernö Gin berätta om hur destilleriet utvecklat sin verksamhet mot att ta emot nyfikna besökare. Resultatet syns direkt både nationellt och internationellt.

Oliver Geldner, Taktikon
Film

Bästa tipsen för att synas digitalt (00.58 min)

Det är viktigt med digital närvaro men vilka kanaler och plattformar ska du välja? Oliver Geldner rekommenderar kortfattat hur du lyckas?

Josefine Östrup Backe, Lunds universitet
Film

Hur använda det lokala som verktyg för kulinarisk turism? (01.11 min)

Hur kan man använda sig av det lokala för att skapa kulinarisk turism? Ta del av Josefine Östrup Backes forskningsrapport hur man skapar attraktiva matupplevelser.

Jacob Holmström, Gastrologik
Film

Sveriges svenskaste restaurang (0.58 min)

Hur jobbar en restaurang som har som ambition att bli Sveriges svenskaste restaurang? Hör Jacob Holmström berätta om restaurang Gastrologiks resa.

Ingela Stensson, United Minds
Film

De tre viktigaste trenderna just nu (0.51 min)

Det finns tre trender som är viktigast att hålla koll på just nu. Ta del av Ingela Stensson, omvärldsanalytiker på United Minds spaning.

Holger Sigmund
Film

Navigera i online-djungeln (1.07 min)

Hur navigerar man bäst i online-djungeln? Att arbeta med online-recensioner är ett av Holger Sigmunds bästa tips. Ta del av fler exempel i denna korta film.

Fredrik Pettersson, Kombicha
Film

Kombichas produktutvecklingsresa (1.06 min)

Hör Fredrik Pettersson berätta om Kombichas produktutvecklingsresa. En resa som började vid köksbordet men som nu blivit till en verksamhet som bara växer.

Eslam Salah, Lupinta
Film

Lupintas produktutvecklingsresa (0.49 min)

Ta del av Eslam Salahs produktutvecklingsresa. För att minska den ohållbara sojaimporten skapade han ett köttsubstitut av svenskproducerad lupin.

Elaine Asp, Hävvi i Glen
Film

Samiska matupplevelser för måltidsresenärer (0.45 min)

Varför lockas internationella måltidsresenärer av samiska restaurangen Hävvi i Glen? Hör krögaren Elaine Asp berätta om sina upplevelser och bästa tips.

Cecilia McAleavey, Växtbaserat Sverige
Film

Hur ser framtiden ut inom det växtbaserade? (1.07 min)

Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar framförallt bland unga över hela världen. Hör Cecilia McAleavey från Växtbaserat Sverige berätta mer om trenden.

Andreas Ahrens, Disgusting Food Museum
Film

Storyn bakom Disgusting Food Museum (0.52 min)

Vad sägs om en utställning med avsikt att skapa en diskussion om vad man kan och inte kan äta? Hör Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum berätta mer.

Birte Sandberg
Film

Politiker om måltidsturismens framtid (0.42 min)

Vad kan man från politiskt håll göra för att utveckla måltidsturismen i Sverige? Hör Birte Sandberg, regionpolitiker från Centerpartiet berätta mer.

#TFTSWEDEN, Tomorrow´s Food Travel 2019: presentationer från scenen

Temakonferens om framtidens måltidsturism! Ta del av föreläsningarna med trendspanare och experter.

Ingela Stensson, United Minds
Film

Trendrapport 2019 om måltidsturism (29.18 min)

Hör Ingela Stensson, omvärldsanalytiker från United Minds berätta djupgående om de viktigaste trenderna just nu. Massor av nationella- och internationella exempel.

Oliver Geldner, Taktikon
Film

Vikten av en digital närvaro (30 min)

Hur bör man planera sin digitala närvaro? Oliver Geldner, konsult från Taktikon berättar bland annat om hur du kan skapa mer trafik genom att finnas på flera plattformar samtidigt.

Lovisa Madås och Frida Jonson, AGFO
Film

Framtidens matsystem: de viktigaste frågorna och trenderna (21.21 min)

Lovisa Madås och Frida Jonson från AGFO framtidsspanar. Ta del av svenska och internationella exempel som kommer att påverka hur vi äter och reser framöver.

Frida Jonson, AGFO
Film

Vad betyder framtidens mat för svensk besöksnäring? (10.01 min)

Hör Frida Jonson från AGFO presentera fyra olika typer av måltidsturister: Äventyrs- och upplevelseturisten, Transportturisten, Tech-turisten och Kunskapsturisten.

Ingela Stensson, United Minds
Film

Vad betyder framtidens mat för svensk besöksnäring? (7.15 min)

Ingela Stensson, omvärldsanalytiker från United Minds sammanfattar de viktigaste trenderna under rubrikerna: Mat med ett syfte, funktionell hälsa, autentiska upplevelser och en digital verklighet.

#TFTSWEDEN 2018: Tomorrow´s Food Travel

Lokal utveckling och samarbete, digital inspiration och och matsvinn. På konferensen #TFTSWEDEN 2018 bjöds det på erfarenheter från flera håll i måltidssfären. Ta del av olika expertpresentationer från konferensen, som arrangerades i Göteborg i oktober 2018.

Keynote-speakers

#TFTSWEDEN: Food tourism for local development (47.27 min)

Konferensens huvudtalare, från Australien, Tanzania och Italien, ger sina perspektiv på matturismens betydelse för lokal utveckling.

Louise Byg Kongsholm

#TFTSWEDEN: Konsumentbeteende och trender inom mat (48.13 min)

Vad driver våra besökare? Louise Byg Kongsholm från Pejgruppen berättar om konsumentbeteende och trender inom matbranschen 2018.

Lokalt-samarbete

#TFTSWEDEN: Lokalt samarbete (27.59 min)

Matkreatören Lisa Lemke om lokalt samarbete i Falkenberg.

Minska-matsvinnet

#TFTSWEDEN: Minska matsvinnet (22.42 min)

Restaurangägaren Jens Dolk om att minska matsvinnet och ta tillvara råvaror

Passion-och-kreativitet

#TFTSWEDEN: Mat, passion och kreativitet (54.30 min)

Entreprenören Fia Gulliksson om att arbeta med passion

Pure-Food-Camp

#TFTSWEDEN: Upplevelse från jord till bord (21.37 min)

Charlotta Ranert från Pink Chili berättar om hur internationella matälskare får en upplevelse från jord till bord i Skåne.

Matkultur-lockar-matresenärer

#TFTSWEDEN: Marknadsföra en destination med mat (24.21 min)

Olivier Marette från Visit Brussels berättar om matkultur i marknadsföringen.

Rankningar-och-rekommendationer

#TFTSWEDEN: Rankningar och rekommendationer om mat (28.03 min)

Rachel Rau från Visit Sweden berättar om de digitala påverkanskanaler som styr resenärer i sitt beslutsfattande.

Way-Out-West

#TFTSWEDEN: Way Out West (12.17 min)

Fredrik Sandsten berättar om matens roll för musikfestivalen Way Out Wests hållbarhetsarbete.

Panelsamtal #TFT2018

#TFTSWEDEN: Panelsamtal om matsvinn och hållbarhet (29.29 min)

Under ett panelsamtal diskuteras matsvinn och ett hållbart kök

Trender-inom-matresor

#TFTSWEDEN: Trender för matresor (42.52 min)

Edward Boethius från United Minds berättar om de största trenderna inom matresor 2018.

Hur jobbar andra destinationer?

Följ med på en resa till Skottland för nya perspektiv och idéer kring hur man kan arbeta med måltidsturism. Visit Sweden tog med fyra företagare från Sverige, och resultatet blev en filmserie i sex avsnitt.

Avsnitt 1: Välkommen till Skottland!
Film

Avsnitt 1: Välkommen till Skottland! (11.21 min)

Fyra svenska måltidsföretagare, Eva, Magnus, My och Tobias, landar i Edinburgh och träffar representanter från Visit Scotland och Scottish Tourism Alliance.

Avsnitt 2: Från femstjärnigt till trädgårdslunch
Film

Avsnitt 2: Från femstjärnigt till trädgårdslunch (9.12 min)

Fyra svenska företagare inom måltidsturism på studieresa i Skottland besöker ett femstjärnigt hotell i Edinburgh och en kock som jobbar med härodlade råvaror och har utvecklat lokala samarbeten.

Avsnitt 3: Att lyckas med samarbeten - och digital marknadsföring
Film

Avsnitt 3: Samarbeten och digital marknadsföring (7.24 min)

De fyra svenska måltidsföretagarna fortsätter studieresan i Skottland i småstaden Haddington. Dagen bjuder på pop up-middagar och snack om digital marknadsföring med en ölproducent.

Avsnitt 4: Matlagning i det skotska höglandet
Film

Avsnitt 4: Matlagning i det skotska höglandet (12.21 min)

Måltidsföretagarna på studieresa i Skottland ägnar dagen åt matkurser och helhetsupplevelsen i förstklassig mat i lantlig miljö. Gruppen kavlar också upp ärmarna och går själva en matlagningskurs.

Avsnitt 5: Äntligen whisky - nästan!
Film

Avsnitt 5: Äntligen whisky - nästan! (11.41 min)

Den svenska studieresan till Skottland avslutas med besök på ett nytt destilleri med anor från 1400-talet som jobbar mycket med storytelling. Våra svenska deltagare hinner också med en träff med en foraging-expert för att diskutera vild mat.

Avsnitt 6: Summering och lärdomar
Film

Avsnitt 6: Summering och lärdomar (3.31 min)

Efter en fullspäckad studieresa i Skottland lyfter de fyra svenska måltidsföretagarna fram sina främsta lärdomar.