Hoppa till innehåll

Sociala medier och inspiration

Kunden hämtar inspiration om sin nästa semesterresa både off- och online. När det gäller online har sociala medier stort utrymme, t ex på Instagram eller Facebook. Sociala kanaler är ett bra sätt att kommunicera direkt med kunder, dessutom det sätt som många vänner och familjer kommunicerar mellan varandra vilket innebär att gränserna mellan personliga rekommendationer och vad företag skriver suddas ut.
Senast uppdaterad:18 mars 2024

Vi hjälper dig med tips och råd om hur du ökar din digitala synlighet och hur du kan jobba med ditt varumärke i sociala medier. Arbetar du inom måltidsturism har vi även där samlat flera mer specifika tips kring sociala medier.

Kundens resecykel

Om vi utgår från kundens resecykel (se bild) så spelar sociala medier en överlägsen roll i alla delarna. Resenärer inspireras till resa i Drömma och Planera-fasen och de kan även Boka sin resa idag via sociala medier. I Uppleva-fasen delar resenären med sig av sina resor till sina vänner och inspirerar dem till resmålet och efter resan är slut påminns resenären om sin resa med jämna mellanrum, vilket lockar till en ny resecykel. Detta innebär att produktägare och marknadsförare behöver anpassa sitt arbete för att nå sina potentiella kunder i resecykelns olika delar.

Resecykeln_ny.png

Fördjupning:

Läs mer om hur du kan arbeta i de olika faserna i resecykeln.

Den nya sökmotorn

De senaste åren har det pratats en hel del om hur vårt sökbeteende har förändrats och att sök i sociala medier blir allt vanligare. Google har även de rapporterat om att en stor andel unga föredrar att söka direkt på TikTok eller Instagram framför Google och Google Maps, för vissa typer av sökningar. Besöksnäringen är en av branscherna som har stor fördel att redan nu, om inte igår, börja se över sin strategi för sociala medier att även inkludera social search, det vill säga, när du publicerar innehåll för sociala medier så ska både bildnamn, beskrivning, alt-text och hashtags/tags stämma överrens med vad du tror besökaren söker på för innehåll. Genom att tydligt beskriva vad bilden/filmen föreställer bidrar du även positivt till att tillgänglighetsanpassa ditt innehåll.

Här har du några länkar för att lära dig mer om social search och trender inom sociala medier;
Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund, Vad social search är och hur innehåll optimeras för det med Sara Öhman
Digitalsnack, Svenskarna & Sociala medier 2022
Digitala check, Trender på sociala medier 2023

Visste du att?

 • 7 av 10

  7 av 10 har använt Facebook år 2023, 6 av 10 varje vecka och 5 av 10 varje dag. Fler kvinnor (74%) än män (62%) använder Facebook.

  Lär dig mer om Facebook
 • 64 %

  av svenskarna använder Instagram. Betydligt fler kvinnor än män har Instagram som favorit. Det gäller i princip i alla åldrar.

  Lär dig mer om Instagram
 • 70 %

  av användarna på Youtube vill bli underhållna och tittar på filmer/videos för underhållning.

  Lär dig mer om Youtube
 • 4 av 10

  har använt Snapchat år 2023, 3 av 10 har använt Snapchat varje vecka och var fjärde varje dag.

  Lär dig mer om Snapchat
 • +10 %

  har söktermen "summer bucket list" ökat med det senaste året på Pinterest (mars 2024). Slowcation är även en av trenderna för 2024.

  Lär dig mer om Pinterest
 • 1,4x

  mer intresserade av influencers är TikTok användare jämfört med de som inte använder TikTok.

  Lär dig mer om TikTok

Mer inspiration

 • simon_paulin-staying_connected-6631.jpg
  Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

  6 tips för att lyckas med sociala medier

  Under de senaste åren har vikten av sociala medier ökat exponentiellt, både som en plattform för marknadskommunikation och som en plattform för försäljning av produkter och tjänster. I den här artikeln kommer vi ge dig 6 tips för hur du lyckas på sociala medier.

  Till artikeln

Webbinarieserie

Här presenterar vi en serie webbinarier kring hur du arbetar i sociala medier, tillsammans med Alexandra Bylund.

 • Sign post
  Foto: Jerker Andersson/imageban.sweden.se
  Presentation

  Del 1. En kommunikations-strategi för sociala medier

  2020. Vilken strategi bör du ha för att nå fram till resenärer i sociala medier, dvs HUR, NÄR, VAR och VAD ska du kommunicera. Svaren blir grunden i din strategi. Filmen hjälper dig.

 • Winter fika by the fire
  Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Del 2. Content för sociala medier

  2020. Du vill sälja din anläggning och verksamhet, men hur gör du det utan att egentligen sälja? Jo, du skapar värdefullt innehåll i dina kanaler, filmen visar hur.

 • Friends in the city
  Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Del 3. Marknadsföring i sociala medier

  2020. Att använda sociala medier för sin marknadsföring, är både kostnadseffektivt och enkelt. I den här filmen får du tips på hur du producerar annonser för sociala medier samt hur du riktar annonserna till dina önskade målgrupper.