Hoppa till innehåll
anna_hållams-outdoor_eating-7312.jpg
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Måltidsturism

Arbetar du med mat och dryck? Vill du locka fler internationella gäster? Här hittar du massor av information och inspiration om vad måltidsturisten vill uppleva under sitt besök i Sverige.

Vad är du intresserad av?

Sverige har fantastiska måltidsupplevelser

Maten och drycken i Sverige är en väg att beröra människor, skapa långsiktiga värden för människa, samhälle och miljö. Måltidsintresserade resenärer vill att upplevelsen inkluderar mer än bara intaget av mat. Det kan till exempel handla om att äta för att ta del av eller förstå den lokala kulturen, eller för att få uppleva en speciell plats. Produktionen av livsmedel är också en viktig aspekt för måltidsupplevelsens totala hållbarhetsvärde. Precis som kulturarv, platsidentitet, varumärke och måltiden har betydelse för att bygga sociala relationer.

Sverige står sig starkt och förknippas med många positiva värden och hållbarhet. Trender inom mat och dryck pekar bland annat på hälsa, ansvarsfull konsumtion och ett sug efter autentiska måltidsupplevelser – precis som resetrender i stort.

Varför fokusera på måltidsturism?

För att locka resenärer till vår del av världen vill vi ge dem genuina upplevelser som lever kvar långt efter att de kommit hem. Maten och drycken i Sverige är en väg att beröra människor, och att skapa intäkter.

Måltidsturism - nytt kunskapsunderlag 2023

 • Ett stort fat med majs i förgrunden och en mängd fat med grönsaker i en liten försäljningslokal på Gotland.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

  Fem trender inom måltidsturism

  Juni 2023. Fem trender ser vi kommer påverka måltidsturismen under de närmaste åren. De handlar om hållbar matkultur, dvs vilken mat väljer vi i de måltider vi äter, om att maten kan vara hälsosam på flera sätt och att måltidsupplevelser blir helhetsupplevelser. Vi ser även att måltidslandskapet förändras och att nya platser finns för att söka efter mer nischade mat- och dryckesguider. Artikeln är kryddad med många exempel från svenska aktörer.

  Läs artikel och ladda ner rapporten

Ta del av mer inspiration, insikter och kunskap!

Kunskapsbanken Måltid är en digital plattform skapad för att du som företagare, ska få möjlighet att packa din kappsäck med massor av insikter och verktyg relaterat till internationell måltidsturism. Ta del av målgruppsanalyser, trendrapporter, inspirationsfilmer, webbinarier, artiklar, kurser och presentationer. Kanske får du nya idéer till spetsig marknadsföring och produktutveckling?

Senast publicerat inom måltidsturism

Allt vi skapar på Kunskapsbanken Måltid har till syfte att inspirera aktörer inom besöksnäringen till produkt-, kommunikations- och destinationsutveckling.

 • Ett stort fat med majs i förgrunden och en mängd fat med grönsaker i en liten försäljningslokal på Gotland.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Måltidsturism - fem trender i tiden

  Juni 2023. Fem trender ser vi kommer påverka måltidsturismen under de närmaste åren. Det handlar bland annat om hållbar matkultur, om att maten kan vara hälsosam på flera sätt och att måltidsupplevelser blir helhetsupplevelser. Läs artikeln och ladda ner rapporten.

 • Livestreaming.JPG
  Presentation

  Tomorrow's Food Travel #TFTSWEDEN 10/11, 2021

  Välkommen till årets största digitala event inom måltidsturism - Tomorrow's Food Travel 2021! Ett skräddarsytt event för aktörer inom svensk besöksnäring med fokus på måltidsturism samt andra intressenter inom mat, dryck, destinations- och produktutveckling.

 • Steg för steg och möjlighetsanalys webb.jpg
  Rapport

  Steg för steg-guide för att lyckas inom måltidsturism

  November 2021. Ta 3 steg och utvecklas inom ett område med stor potental - måltidsturism. Korta tipsiga webbartiklar, en fullmatad PDF (88 sid) och en ljudlista på Spotify. Som bonus ingår en Möjlighetsanalys (30 sid).

 • patrik_svedberg-traditional_crayfish_party-6421 (1).jpg
  Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Konversationer på sociala medier & Matrelaterade sökningar om Sverige

  Juli 2021. Vad pratas det om i sociala medier OCH vilka sökord används relaterat till måltidsupplevelser i Sverige? Lär dig vilka områden, aktiviteter och teman som intresserar och efterfrågas när potentiella resenärer digitalt söker på svensk mat och dryck (39 sid).

 • Omslag målgruppsguide.PNG
  Foto: Tove Freiij/imagebank.sweden.se
  Rapport

  Målgruppsguide måltidsresenärerna

  April 2021. Läs vår nya målgruppsguide med fokus på vad både den svenska och den internationella måltidsintresserade resenären vill uppleva under sin semester i Sverige. För båda målgrupperna är det viktigt att njuta av god mat och dryck på en Sverigesemester (13 sid).

Ytterligare populära fördjupningar inom måltidsturism

 • The Edible Country
  Foto: August Dellert/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Med naturen som kök och skafferi

  2020. Utomhusmatlagning är en växande trend som passar utmärkt ihop med den svenska besöksnäringen. Läs en artikel fylld med tips, inspiration och utvalda riktlinjer för dig som erbjuder måltider i naturen.

 • Working from home
  Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
  Webbinarium

  3 sätt att lyckas med sin kommunikation

  2020. I detta webbinarium får du tillgång till några enkla handfasta tips på hur du ökar din synlighet i digitala kanaler. Och du lär dig att skapa inspirerande innehåll för sociala medier såsom Facebook och Instagram (1 h).

 • harjedalspizza_3.jpg
  Foto: Karl Vertergård, Vemdalen foto
  Artikel

  Kreativ krishantering gav klirr i kassan!

  2020 var ett märkligt och utmanande år, inte minst för den hårt drabbade besöksnäringen. Men bortom konkurserna och frustrationen finns det också en hel del vinnare. Ta del av 9 goda exempel på framgångsrikt svenskt entreprenörskap mitt i pandemitider.

 • Polkagris
  Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

  Storytelling

  2020. Lär dig vad som krävs för att skapa en attraktiv story, den som får potentiella besökare att minnas just dig och din verksamhet. Alexandra Bylund från Mama Said Media guidar dig under ca 2 h. Pauser och uppgifter ingår.

Exportprogram för måltidsturism

Materialet om måltidsturism som vi erbjuder här ingår i Visit Swedens "Exportprogram för måltidsturism" som mellan 2017 och 2022 finansieras genom Landsbygdsprogrammet/EU, Visit Sweden och programmets partners.