Hoppa till innehåll
Tre personer står bredvid varandra och skrattar och ser glada ut. De är utomhus vid vatten och har somriga kläder på sig.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Besöksnäringens målgruppsguide - Vem ska vi prata med?

Utanför vårt land finns en målgrupp med stort intresse för Sverige. De vill komma hit och uppleva olika saker under en semester. Det är till dem berättelser om resmålet Sverige och allt som kan upplevas här ska riktas. Vi kallar dem globala resenärer.
Senast uppdaterad:23 mars 2023

Den globala resenären är en globalt medveten målgrupp med resvana. Ständigt på jakt efter nya resmål och upplevelser har de goda förutsättningar att attraheras av Sverige. De gör fler utlandsresor än genomsnittet, har högre inkomst och högre utbildning och bor oftare i storstad jämfört med dem som inte är globala resenärer. Sammantaget gör det dem till en köpstark målgrupp med stor potential att välja Sverige som resmål. Genom att lära oss mer om deras drivkrafter, och rikta budskapen till dem som har ett starkt intresse för det Sverige kan erbjuda, får vi bättre genomslag för kommunikationen. Vi når ut längre, fler blir intresserade och fler genomför besök.

Hur många är de?

57% av befolkningen i Visit Swedens marknadsföringsområden är globala resenärer och 9 av 10 av dem är intresserade av att resa till Sverige på semester. För att göra kommunikationen än mer träffsäker har målgruppen den globala resenären delats in i tre segment som alla har olika drivkrafter för att resa på semester till Sverige:

  • Nyfikna upptäckare.
  • Aktiva naturälskare.
  • Vardagssmitande livsnjutare.

Att kommunicera med alla om Sverige som resmål är en omöjlighet. Genom att rikta marknadsföringen mot en noga utvald målgrupp når svensk besöksnäring människor med stor potential att öka sitt resande till Sverige.

Vi vänder oss till nyfikna upptäckare världen över

Visit Sweden har i sin marknadsföring valt att vända sig till den nyfikna upptäckaren för att de är nyfikna resenärer som aktivt söker nya och annorlunda upplevelser, de söker möten med andra människor och kulturer. Nyfikna upptäckare väljer resmål med omsorg, de vill gärna utvecklas och lära sig något nytt. För dem är Sverige ett självklart val. Det är för dem Visit Sweden vill berätta om resmålet Sverige och allt fantastiskt som finns att uppleva här. Det är dem vi vänder oss till i vår marknadsföring då det är i det segmentet vi ser störst potential.

Nyfikna upptäckare vill göra mycket på sin resa i Sverige

De är nyfikna på svensk kultur och livsstil och de vill se och göra så mycket som möjligt på sin Sverigesemester, det gör dem till en lönsam men även hållbar målgrupp.

Målgruppen och hållbarhet

Även om hållbarhet för de allra flesta resenärer ännu inte är en anledning till att resa på semester, så blir det ett mervärde och en konkurrensfördel för Sverige. Tillsammans med insikten om att en hållbar besöksnäring är en förutsättning för en långsiktigt framgångsrik turism, är det intressant och viktigt att vara med, möta och driva på denna utveckling. Jämför vi med tidigare analyser så är fler nu beredda att betala mer för semestern för miljöns skull. De kan tänka sig att åka tåg före flyg om möjligt samt att använda en ekoturismarrangör.

Hjälp att välja rätt budskap

I den här guiden beskrivs alla tre drivkraftssegmenten på djupet. Guiden riktas till alla inom svensk besöksnäring som vill lära sig mer om dessa besökare för att kunna göra genomtänkta vägval i kommunikationen. Med hjälp av denna kunskap kan vi tillsammans möta målgruppens efterfrågan och lyfta fram Sveriges mest attraktiva upplevelser.

Läs hela besöksnäringens målgruppsguide (27 sidor)