Hoppa till innehåll

Researrangörer på den nederländska marknaden

Vi vet vad de nederländska turisterna är ute efter när de besöker Sverige. Och det är varken blommor eller väderkvarnar. Lär dig mer om hur du lockar besökare via nederländska researrangörer.
Senast uppdaterad:26 april 2023
Tulpaner är inte enda vägen till nederländarens hjärta.

Vem reser?

Stora ytor med naturupplevelser och rundresor lockar nederländarna. Aktiviteten på plats väldigt viktig. Utmärkande är också att kraven på boendestandard är tämligen höga. Närheten medför att många nederländare tar sig till Sverige på egen hand och två favorit destinationer är Dalarna och Värmland. Researrangörsledet intar en stark position på marknaden vilken har stärkts under pandemin då många söker trygghet och säkerhet.

3 viktiga resmålstyper:

 1. Natur. Fokus på utomhusaktiviteter som till exempel vandrings-,­ och cykelpaket.
 2. Rundresor. Kombination av att uppleva nya destinationer ute i naturen med bra boende.
 3. City Break. Att upptäcka den svenska livsstilen och kulturen med utbud på historia, museum och hälsosam mat och dryck.

Här hittar du de nederländska researrangörerna:

Du kan möta många nederländska researrangörerna på någon av de större mässorna varav Vakantiebeurs i januari är störst. Den stora cykel-­ och vandringsmässan Fiets en Wandelbeurs i februari är av intresse för många svenska produktägare. Kataloger och broschyrer finns fortfarande men pandemin har målat om landskapet och onlinebokningar blir allt vanligare. Via länken nedan kan du se de aktiviteter som nu ligger planerat.

När ska du ta kontakt?

En researrangör behöver tid för att paketera produkten, såväl i katalog som online, men också för att lära känna den. Planering ett drygt år i förväg är att rekommendera. Därmed inte sagt att alla dörrar är stängda på kort sikt – somliga nischade områden kan säljas in på bara ett par månader om alla allt faller på plats.

De vill gärna besöka platsen under samma period som det handlar om att sälja. Du kan alltså inte ta in dem på besök under vintern om det gäller sommarresor.

Detta gillar en nederländsk researrangör:

 • Ta första steget och testa att förlänga säsongen – nederländarnas semestertid sträcker sig längre in på sensommaren och intresset för att semestra i Sverige finns.
 • Kartlägg researrangören i förväg – vilken typ av produkt passar just denna arrangör, vilken paketering krävs, är detta rätt arrangör eller finns alternativ?
 • Börja din paketering med aktiviteten. Vad finns att göra? Bygg därefter ut erbjudandet med boende, transporter, mat.
 • Var flexibel i paketering, researrangörernas behov skiftar och det en fördel om du visar dig vara anpassningsbar.
 • Berätta din story – vad har du att erbjuda, vem är du? Storytelling växer i betydelse.

Att tänka på:

 • Semestern i Nederländerna ligger något senare än i Sverige, vilket gör det möjligt att locka resenärerna under hela augusti och in i september. Semestern varierar beroende på var i landet man bor och turordningen för semestern ändras varje år. Resande utanför skollov är begränsat, då möjligheterna till att få ledigt från skolan är små.
 • Nederländare är ofta väldigt resultatinriktade och med svenskar stöter de ibland på att det kan ta flera dagar innan de får svar på en förfrågan. Du behöver svara snabbt. Och ett möte ska ge någon form av resultat.

Checklistan:

 • Ta kontakt med rätt researrangör i god tid.
 • Var tydligt med vad ditt erbjudande innehåller.
 • Prova med ett erbjudande utanför högsäsong.
 • Se till att erbjuda många möjligheter till aktivitet och ett gott boende.

Kom-igång-guide:

Ladda ner en PDF på 9 sidor med allt det viktigaste du behöver veta för att börja arbeta med internationella researrangörer i Nederländerna.

Finansiering från Tillväxtverket

Materialet till den här artikeln har finansierats av Tillväxtverket.

Fördjupning om det nederländska researrangörsledet

 • Hiking in the High Coast
  Foto: Friluftsbyn Höga Kusten/imagebank.sweden.se
  Presentation

  Den nederländska marknaden och researrangörsledet

  2020. En introduktion till den Nederländska marknaden och deras researrangörsled.

Fördjupa dig i den nederländska resenären

Vad vill nederländare göra i Sverige, när har de semester, vad googlar de på om Sverige? Vi har svaren på många frågor kring den nederländska resenären.