Researrangörer på den franska marknaden
Vad är de fransmännen ute efter när de väljer Sverige? Och hur ska de hitta till just ditt företag? De franska researrangörerna har svaren på frågorna om hur du gör en riktigt bra affär på den växande franska marknaden.
Vem reser?
Franska turister överväger oftast att resa till Sverige av nyfikenhet. De vill upptäcka något nytt och outforskat, vilket kan innebära ett första besök i Stockholm, gärna kryddat med aktiviteter. Det som lockar är kulturella sevärdheter eller andra besöksmål på plats. De vill se mycket och hinna med flera stop under resan. I Frankrike söker sig resenärer ofta till en resebyrå eller researrangör när de bokar resan till Sverige eftersom kunskapen är begränsad, men även för att pandemin har lett till ett behov av ökad trygghet.
58%
av de franska resenärerna inom Visit Swedens marknadsföringsområden känner till Sverige som resmål.
3,9 miljoner
resenärer från Frankrike är intresserade av att besöka Sverige på semester.
1,7 miljoner
franska resenärer kan tänka sig resa till Sverige inom ca 6 år samt vill ta hjälp av en resebyrå/- resekonsult eller boka ett resepaket.
3 viktiga resmålstyper:
- Skandinavienkombinationer. Temaresor som ”De nordiska huvudstäderna” och ”Magiska Norden” lockade före pandemin många. Därför är ett råd att bearbeta de researrangörer som redan har Skandinavien på radarn, även om de inte alltid specifikt inriktar sig på Sverige.
- City Breaks. Flertalet researrangörer erbjuder resor med fokus på storstäder, antingen i kombination med andra nordiska storstäder eller som enskilda resor till städer som Stockholm över en helg.
- Natur- och friluftsresor. Detta är en stark trend i Frankrike då resenärer nu söker öppna ytor och exklusiva upplevelser. Soft adventure, som till exempel lättare vandring eller kajakpaddling är eftertraktade.
Här hittar du de franska researrangörerna:
Du kan kontakta researrangörerna själv och de flesta är basarade i region en kring Paris samt sydöstra Frankrike. Skandinavienspecialisterna deltar gärna på Visit Swedens Workshops och FAM trips. Bolag som ger konsumenten möjlighet att själv sätta samman sin resa har börjat positionera sig på den fransk marknaden. Via länken nedan kan du se de aktiviteter som nu ligger planerat.
När ska du ta kontakt?
Traditionellt finns två viktiga perioder. Vinterkatalogen sätts ihop juli–september och sommarkatalogen tar form i januari-mars. På senare år har detta luckrats upp och del researrangörer är mer flexibla och uppdaterar sina erbjudanden löpande.
Detta gör en fransk researrangör lycklig:
- Etablera och vårda relationen med din kontakt (ofta en Product Manager).
- Var förberedd på att få svara på många frågor – kunskapen om Sverige är begränsad.
- Ha all information om produkten klar och nedskriven – gärna på franska, men även engelska fungerar.
- Motivera priserna – fördomen är att Sverige är dyrt, till och med dyrare än Norge.
- Erbjud det unika – det som inte går att hitta när resenären söker boka online, och det som andra researrangörer inte erbjuder.
Att tänka på:
- I Frankrike sker mycket digitalt men fortfarande är kataloger och broschyrer viktiga att synas i. Researrangörerna blir alltmer aktiva i sociala medier, vilket gör att behovet av uppdaterat material ökar.
- Önskan om en långsiktighet och planering från svenska produktägares sida är stor. De som producerar kataloger vill ofta ha det mesta på plats ett år i förväg.
- Boendet är viktigt. Den franska resenären söker bättre hotell, gärna tre- eller fyrstjärniga, eller boutiquehotell. Mindre och charmigt är positivt, liksom att hotellets historia säger något om landet.
Checklistan – Så kommer du igång:
- Ta tidigt kontakt med rätt researrangör.
- Planera erbjudandet i god tid.
- Underlätta ett erbjudandet som kan innehålla flera upplevelser och platser.
- Motivera priset.
- Se till att boendet håller hög kvalitet.
Fördjupa dig i den franska resenären
Vad vill fransmän göra i Sverige, när har de semester, vad googlar de på om Sverige? Vi har svaren på många frågor kring den franska resenären.