Hoppa till innehåll
En man sitter utomhus på en parkbänk och läser en tidning.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

PR som en kanal

Medias bild av resmålet Sverige är viktig för destinationen Sverige. Public Relations, eller PR, är ett effektivt kommunikationsverktyg för att påverka målgruppen långsiktigt och handlar om att få så kallad ”förtjänad uppmärksamhet” (till skillnad från köpt annonsering) i media. Journalisters berättelser upplevs av målgruppen som en trovärdig och inspirerande källa, allt ifrån berättelser om det stora och spektakulära till det lilla och lokala.
Senast uppdaterad:18 januari 2024

Tre anledningar till att arbeta med public relations:

Utveckling inom området

Vi lever idag i en alltmer komplex vardag med otaliga kanalmöjligheter. Konsumenternas kontaktytor med media är många, både offline och online.

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats i och med digitaliseringen och flera olika kontaktytor har tillkommit och nya samarbeten utvecklats. Exempelvis samarbetar tidningar med sociala medieplattformar för att skapa exklusivt innehåll. Dagstidningar och tidskrifter når allt fler människor tack vare sina digitala utgåvor, samtidigt som upplagorna av tryckta tidningar minskar. Trots detta är de tryckta tidningarna en fortsatt viktig kanal i många marknader. En av tre brittiska resenärer uppger att de läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare en av tre läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag [1].

Sociala medier har i sin tur stort utrymme online genom plattformar som Facebook, Instagram, YouTube eller WeChat. Video-streaming har även blivit alltmer populärt och fler och fler tittar på nyheter, TV-program och reseprogram online.

Ämnen som särskilt intresserade journalister under 2023 handlade om det hållbara resmålet Sverige och hur man kan resa med tåg genom landet. Andra ämnen som intresserar journalister är unika boenden, design i städer och i naturen, den svenska naturnära livsstilen (mat, utomhusaktiviteter, välmående), svensk kultur och upplevelser i den svenska, orörda och öppna naturen.

En kvinna sitter med en telefon i knät och surfar på Dagens nyheters webbplats.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Det här gillar journalister

  • Nyhetsvärde - vad är nytt, annorlunda, unikt, spännande människor, storytelling. Undvik alltför generella naturbeskrivningar men förtydliga gärna var i Sverige upplevelsen eller destinationen finns.
  • Äkta upplevelser som turister själva kan delta i.
  • Starkt bildmaterial. En bild säger mer än tusen ord.

Att tänka på:

  • Erbjud bra, fria pressfoton! Helst nedladdningsbara från öppen bildbank som förenklar arbetet.
  • Snabba svar! Bra att du är nåbar och direkt kan svara på eventuella frågor.
  • Planering och långsiktighet både vid pressresor och pressinformation! Redaktioner planerar gärna teman långt i förväg och frilansande journalister vill gärna ha tid att sälja in sina artiklar i förväg.
  • Uppdaterad information på hemsidor på engelska och gärna fler språk! Skriv korta, kärnfulla presstexter med hänvisning till hemsidan för mer information.

Läs mer om mediekonsumtionen och medielandskapen:

På de flesta av Visit Swedens prioriterade marknader har vi helt kortfattat kartlagt mediekonsumtionen och medielandskapen.

Källor:

1. Visit Sweden Målgruppsanalys 2021, Visit Sweden/Mindshare